Goulash van varkenswangen – Goulash wordt vaak gemaakt van rundvlees. Maar je kunt ook heel goed goulash maken van varkensvlees. Er is in dit recept gekozen voor varkenswangen. Daarmee maak je een heerlijk pittig vleesgerecht, met fluweelzacht gestoofd varkensvlees. Heb je nog nooit varkenswangen gegeten? Probeer de goulash van varkenswangen dan eens, je zult versteld staan over het lekkere, malse vlees.
Varkenswangen, daar is niets engs aan!
Goulash van varkenswangen, dat klinkt je misschien wat vreemd in de oren. Maar er is niets engs of raars aan varkenswangen. Het is ook geen orgaanvlees. Varkenswangen zijn inderdaad gewoon de wangen van het varken. Gesneden uit de kaakspieren zeg maar. Die zijn veel in beweging geweest door het kauwen en dat levert een stukje vlees met kleine vetadertjes op. Omdat je varkenswangen heel lang stooft, vind je vrijwel niets terug van dat vet. Maar dat gesmolten vet geeft dan wel weer heel veel smaak aan het gerecht. Je ziet varkenswangen niet in de supermarkt. Dat is omdat er van een varken maar twee kleine stukjes varkenswang komen, en dat betekent simpelweg dat het aanbod in dit vlees erg klein is. Je zult dus naar de slager moeten als je dit recept wilt maken. En houd er dan ook nog maar rekening mee dat die ze niet op voorraad heeft en ze zal moeten bestellen. Toch is dat zeker de moeite waard voor een heerlijke goulash van varkenswangen!
Goulash van varkenswangen kun je makkelijk van tevoren maken
Dit recept is ook een goed idee voor een etentje. Zekers als je veel gasten hebt, is een stoofschotel erg handig. Je kunt het gerecht van tevoren maken en weer opwarmen op het moment dat je wilt gaan eten. Je hoeft dan op dat moment verder alleen rijst of aardappels of iets dergelijks te koken. Bewaar de goulash tot gebruik in de koelkast. Je kunt de goulash van varkenswangen ook invriezen, mocht je het nog langer van tevoren willen maken.
Varkenswangen; het lekkerste stukje varkensvlees!
Heb jij al eens varkenswangen gegeten? Dit onbekende stukje vlees wil je echt niet missen. Ontdek hier wat het is en wat je ermee maakt.
Goulash van varkenswangen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram varkenswangen
- 150 gram (gerookt) spek
- 3 puntpaprika's
- 1 flinke ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 kleine winterpeen
- 350 gram verse tomaten
- 70 gram tomatenpuree
- 200 ml rode wijn
- 500 ml groentebouillon, heet
- 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel karwijzaad
- 2 theelepels chilivlokken
- zout
- boter of olie om in te bakken
- een klein bosje verse peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je goulash van varkenswangen:
Snijd de varkenswangen in stukjes. Ontvliezen is niet nodig.
Snijd het spek in stukjes.
Snipper de ui en de knoflook. Snijd de paprika in reepjes. Snijd de wortel in blokjes. Snijd de tomaten in stukjes.
Verhit de boter of de olie in een braadpan.
Bak de varkenswangen en het spek rondom bruin.
Voeg de ui, de knoflook, de paprika en de winterpeen toe en bak ze even mee. Doe de tomatenpuree, het gerookt paprikapoeder, de chilivlokken en het karwijzaad erbij en bak die ook even mee. Als laatste doe je de tomaten erbij en bak je die ook nog even mee.
Meng de wijn met de hete bouillon en blus daar het vlees en de groenten mee af.
Voeg een klein beetje zout toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de goulash van varkenswangen, met het deksel op de pan, 2,5 uur op een heel laag vuurtje gaar stoven.
Als de saus na twee uur stoven nog te dun is, haal dan het deksel van de pan om hem wat te laten inkoken.
Hak de peterselie en roer die door de goulash.
Serveer de goulash van varkenswangen met witte rijst en een frisse salade.
Tafel lekker !!