Goulash op eigen wijze – Goulash is bij veel mensen een geliefd comfortfood. Geserveerd met rijst, pasta, of aardappelpuree, het is altijd lekker. Het kost je even wat tijd om het gerecht te maken, maar dan heb je ook wat. Een pan vol lekker kruidig stoofvlees, met een Oost-Europees tintje. Je keuken wordt ook nog eens gevuld met de lekkerste geuren tijdens het stoven. Je maakt dit gerecht volgens een recept dat een echt familierecept is.
Een recept voor goulash op eigen wijze
Goulash is echt een verwarmend gerecht, vol van smaak en lekker kruidig. Er zijn heel veel recepten voor dit gerecht, iedere kok heeft wel weer een andere variant. Het recept van de ‘goulash op eigen wijze’ heb ik een beetje bij mijn schoonvader afgekeken. Hij stond bekend om zijn goulashsoep, wat in feite bijna hetzelfde is als de stoofschotel. Mijn schoonouders hadden een restaurant en later een chauffeurscafé. Het recept van de goulash en het soeprecept verhuisde mee. De mensen kwamen van heinde en verre voor zijn soep. Die was rijkelijk gevuld met het vlees van riblappen of runderpoulet en er zat een flinke slok rode wijn in, wat het vlees supermals maakte. Ik kan hem helaas het precieze recept niet meer ontfutselen, maar dit recept voor de stoofschotel komt naar mijn idee dicht in de buurt.
Heb je over van de stoofschotel? Maak er eens soep van!
Heb je goulash over? Dan kun je er makkelijk een goulashsoep van maken. Voeg er runderbouillon aan toe en bind de soep bij met een papje van bloem met water tot de gewenste dikte. Laat wel nog 2 minuutjes doorkoken omdat de bloem moet garen. Die soep is net zo lekker als de stoofschotel. Het is dus zeker de moeite waard om wat extra te maken, waarmee je dan de volgende dag de soep maakt.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Goulash
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kilo runderpoulet of riblappen
- 4 uien
- 3 rode paprika’s
- 4 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 250 gram champignons
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- zout en peper
- 300 gram rode wijn
- een blik tomatenstukjes
- 1-2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels boter of olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je goulash:
Laat als eerste het vlees minimaal een uur op kamertemperatuur komen.
Snijd de riblappen in grove stukken.
Snijd de uien en de paprika grof.
Snijd de champignons in plakjes.
Verwarm de boter of de olie in een pan met dikke bodem. Laat de boter goed heet worden. Bak het vlees rondom goed bruin en haal het uit de pan.
Bak in de pan de uien bruin, voeg eventueel iets boter toe.
Doe er de paprika bij en bak die kort mee.
Pers de knoflook boven de ui en de paprika en voeg de beide paprikapoeders toe. Bak eventjes kort door.
Voeg er de wijn en de tomatenblokjes aan toe en breng aan de kook.
Doe er nu het vlees en de champignons bij.
Ris de tijm erboven en doe er de laurier en zout en peper naar smaak bij.
Laat dit alles minimaal 2 uur zachtjes pruttelen tot het vlees zacht is. Laat nu een half uur de deksel van de pan zodat het een beetje in kan koken.
Maak een papje van de bloem met een beetje water, zorg dat er geen klontjes in zitten. Schenk beetje bij beetje het bloempapje al roerende bij het vlees, totdat het de juiste dikte heeft. Laat nog 5 minuten doorkoken en breng de goulash verder op smaak met zout en peper naar wens.
Serveer de goulash met rijst of aardappelpuree.
Tafel lekker !!



