Griekse stoofschotel met pasta: Youvetsi – De Griekse keuken heeft echt hele mooie, lekkere en verrassende traditionele gerechten. Eén van die smakelijke Griekse gerechten is wel deze stoofschotel. Youvetsi. Deze stoofschotel met pasta wordt traditioneel gegeten met kritaraki oftewel orzo, een op rijst lijkende pasta. Natuurlijk kun je deze vervangen door een kleine pasta.
Runderriblappen
Voor deze Griekse stoofschotel maken we gebruik van runderriblappen. Dit is heerlijk stoofvlees, maar het heeft wel degelijk tijd nodig om de juiste garing te bereiken. Daarmee is dit zo’n heerlijk pruttelpotje dat je ’s morgens al voorbereidt en dat vervolgens ’s middags heerlijk op het fornuis staat te pruttelen en zijn heerlijke geur afgeeft. Zeker weten dat jij straks heel veel trek hebt en graag een bordje vol schept.
Om de stoofschotel op smaak te brengen gebruiken we een zelfgemaakte kruidenmix van:
- 2 tl komijn
- 1 tl kaneel
- 1 tl dragon
- 1 tl peterselie (gedroogde)
- 3 tl oregano
- 1 tl koriander
- 2 tl milde paprikapoeder
Meng alle kruiden door elkaar en zet weg tot gebruik.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Griekse stoofschotel met pasta: Youvetsi
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram runderriblappen
- 2 el olijfolie
- 2 kleine rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 40 ml balsamico azijn
- 1 laurierblad
- 75 ml rode wijn
- 1 blikje tomatenpuree
- 4 tomaten
- 125 ml runderbouillon
- kruidenmix
- 75 gram feta
- 1 bosje peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Let op de kruidenmix in de begeleidende tekst!!
Zo maak je de Griekse stoofschotel met pasta:
Ontvel de tomaten, dit doe je door met een scherp mes een kruis te maken aan de onderkant van de tomaat, houd hem vervolgens voor 20 seconden in kokend water en dompel hem dan direct in ijskoud water. Het vel van de tomaat zal nu loslaten en kun je er zo vanaf trekken. Snijd het vlees in blokjes, snipper de ui fijn, snijd de ontvelde tomaten ook in stukjes en snijd de peterselie fijn.
Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin het vlees aan alle kanten bruin. Doe de ui erbij en pers hierboven de knoflook uit. Laat dit geheel eventjes doorbakken, voeg vervolgens de helft van de kruidenmix toe. Schenk de balsamicoazijn erbij en laat dit weer iets verdampen (ongeveer een minuut). Doe het laurierblad erbij en schenk de wijn erbij. Laat weer even 2 minuutjes pruttelen. Voeg als laatste de tomaten, de tomatenpuree, de bouillon en de overgebleven helft van de kruidenmix toe. Roer alles even om en laat nu zeker 3 uur stoven. Ondertussen kun je af en toe even omroeren en mocht de saus te dik worden wat extra water toevoegen. Zodra het vlees heerlijk zacht is is de Youvetsi klaar.
Serveer de Griekse stoofschotel met pasta (Youvetsi) met orzo (of een andere kleine pasta), brokkel de feta erboven en strooi de peterselie erover.
Tafel lekker !!
Ongelooflijk! Om welke kruidenmix het gaat is niet te vinden, waarom niet gewoon aan het recept toevoegen.
Ongelooflijk! Je hebt dit recept gratis gekregen en dan zo reageren. Tip: De kruidenmix staat letterlijk boven het recept volledig beschreven.
Kruidenmix? Wat voor kruidenmix?
Zie de begeleidende tekst boven het recept Willa