Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Een heel geschikt recept om voor een etentje te maken

Redactie door Redactie
in Stoofschotel
0
Hazenpeper

Hazenpeper – Als je eens een klassieke wildstoofpot op tafel wilt zetten, dan moet je het recept van onze hazenpeper eens proberen. Hazenpeper is een heerlijke stoofpot met een wat herfstige smaak. Laat je dus niet misleiden of afschrikken door de naam, het is zeker geen gerecht dat heel ‘gepeperd’ smaakt. Je kunt een hazenpeper van tevoren klaarmaken. Dat betekent dat het een gerecht is dat heel geschikt is om bij een etentje te serveren, waarbij je op het moment dat de gasten er zijn niet heel lang meer in de keuken wilt staan. Serveer bij de hazenpeper een aardappelpuree uit de oven en wat gekookte wintergroenten als spruitjes, rode kool of zuurkool bij en je hebt een heerlijke wildmaaltijd!

Haas kopen doe je bij de poelier

Waar ga je de haas voor de hazenpeper kopen? Wild, en dus ook haas koop je bij de poelier. In de supermarkt zul je het zelden aantreffen. De poelier kan je alles vertellen over de herkomst van het wild en je eventuele tips voor de bereiding geven. Overigens is haas, in tegenstelling tot veel andere soorten ‘wild’ altijd echt wilde haas, en niet gekweekt. Hazen laten zich, in tegenstelling tot bijvoorbeeld herten en konijnen, niet in gevangenschap fokken. Zoals eigenlijk bij alle soorten wild geldt, koop lokaal geschoten wild. Er wordt genoeg Nederlands product aangeboden. Voor het stoven van haas voor hazenpeper gebruik je meestal de hazenbouten. Dit vlees blijft lekker mals bij het stoven.

Het vlees voor de hazenpeper marineer je eerst in rode wijn

De hazenbouten voor de hazenpeper worden in dit recept eerst 24 uur gemarineerd in rode wijn. Dit is een stap die je niet moet overslaan. Haas is bijzonder mager vlees en door het te marineren blijft het vlees sappig. De bereidingstijd in het recept is dus exclusief de tijd dat je de haas marineert. De verdere bereiding van de hazenpeper kost je ongeveer 3 uur.

Hazenbouten rauw
Hazenpepermarinade
wildrecepten

Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild

Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 hazenbouten (ong. 1400-1500 gram)
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui, in kwart ringen
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 takje salie
  • 2 takjes oregano
  • 3-4 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 6 jeneverbessen
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 3 groene kardemompeulen, alleen het zaad
  • 1 winterpeen in kleine stukjes
  • 4 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 fles droge rode wijn
  • 1 pot wildfond
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 30 gram pure chocolade
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 4 eetlepels zilveruitjes
  • olie of boter om te bakken
  • zout en peper
  • een paar takjes gehakte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hazenpeper:

Hazenpeper maken kost tijd. Je begint de dag van tevoren:

Neem een grote schaal en schenk de fles rode wijn er in leeg. Voeg de ui, de knoflook, de salie, de oregano, de tijm, de rozemarijn, de jeneverbessen.de peperkorrels, de kardemom zaadjes, de azijn en de helft van de winterpeen aan de wijn toe. Leg de hazenbouten in de marinade. Dek de schaal af met plastic huishoudfolie (geen aluminiumfolie gebruiken, dit wordt aangetast door de zuren in de marinade) en plaats de schaal in de koelkast. Laat de hazenbouten 24 uur marineren. Schep af een toe een keer om.

De volgende dag: haal de hazenbouten uit de marinade, dep ze droog en laat ze afgedekt een half uur liggen om op kamertemperatuur te komen.

Verhit in een grote braadpan, de olie of de boter. Bak hierin de hazenbouten rondom bruin aan. Haal ze even uit de pan. Doe de marinade in de pan en breng aan de kook. Doe dan de hazenbouten terug in de pan. Laat het vlees 2,5 uur op een laag pitje stoven in de marinade.

Haal na 2,5 uur de hazenbouten uit de saus, leg ze op een bord en laat ze een beetje afkoelen. Verwijder vervolgens de botjes uit het vlees en snijd het vlees in stukjes.

Zeef de marinade en gooi de inhoud van de zeef weg.

Je gaat nu de daadwerkelijke hazenpeper maken.

Verhit een klein beetje olie of boter in de braadpan. Bak hierin de spekblokjes en de stukjes haas even aan. Voeg dan champignons en de andere helft van de winterpeen aan het vlees toe. Schenk de gezeefde marinade en de wildfond erbij. Verkruimel de ontbijtkoek er overheen, breek de chocolade in de stukjes en doe ze in de pan. Voeg de zilveruitjes toe en breng alles weer aan de kook. Laat nog een minuut of twintig zachtjes pruttelen. De saus zal dan ook binden. Breng de hazenpeper op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper.

Je kunt dit gerecht een dag van tevoren klaarmaken. Laat het dan afkoelen en bewaar de hazenpeper afgedekt in de koelkast.

Serveer de hazenpeper met aardappelpuree en rode kool, spruitjes of zuurkool. Bestrooi de hazenpeper, voor het serveren, eventueel met wat gehakte peterselie ter garnering.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin10TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Stoofpot van lamsbout
Stoofschotel

Stoofpot van lamsbout en groenten

Stifado
Stoofschotel

Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Duuvelkesvlees
Stoofschotel

De carnavalskraker: Duivelse kip of Limburgs duuvelkesvlees

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!