Hertenstoofpot – Vaak wordt er bij het eten van wild alleen gedacht aan de feestdagen of heel bijzondere etentjes. Maar wild is steeds makkelijker verkrijgbaar. Dus waarom zou je dan niet vaker wild eten? Het vlees is heel gezond, er zitten veel voedingsstoffen in, en het is meestal mager. Daarnaast, veel mensen vinden wild gewoon lekker. Dus het is zeker een goed idee om eens wat vaker wild op tafel te zetten. Nog nooit wild klaargemaakt of gegeten? Begin dan eens met een toegankelijke, makkelijk te maken hertenstoofpot. Wedden dat dit recept vaker op tafel gaat verschijnen? En vast niet alleen met de feestdagen.
Wild hert, of toch iets minder wild?
Er wordt in Nederland zowel geschoten, wild hert verkocht, als gefokt hert van hertenboerderijen. Ook wordt er wel hertenvlees geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland. Daar lopen de gefokte herten (semi)los op enorme landerijen. Het vlees van gefokte herten is jaarrond verkrijgbaar. Echter, als je duurzaam en met de seizoenen mee hertenstoofpot wilt eten, dan koop je vlees van in Nederland geschoten wild voor het klaarmaken van je recept. Wat van de andere kant van de wereld komt is niet altijd beter.
Wild is heel gezond, er zitten veel voedingsstoffen in, en het is meestal mager
Een hertenstoofpot maken is makkelijk!
Zie je er een beetje tegenop om voor het eerst zelf wild klaar te maken? Nergens voor nodig, het is makkelijker dan je denkt. Ben je een liefhebber van (runder)stoofpotten? Maak dan eens een hertenstoofpot. Waarschijnlijk vind je die ook erg lekker en als je een recept voor een runderstoofpot kunt maken kun je ook een recept voor een hertenstoofpot maken. Het is helemaal niet moeilijk om met wild te koken en een stoofpotje kun je makkelijk van tevoren klaarmaken. Dit recept geeft je de mogelijkheid om bij een etentje met een wildgerecht indruk te maken op je gasten, terwijl je op het moment zelf weinig werk hebt. Als je de hertenstoofpot serveert met bijvoorbeeld aardappelpuree en gestoofde rode kool kun je alles van tevoren klaarmaken! En dan kun je je verder met je gasten bezighouden.
Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Hertenstoofpot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg hertenstoofvlees, in grove blokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 kleine winterpeen, geschild en in stukjes
- 1 pastinaak, geschild en in stukjes
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- 150 gram kastanjechampignons, in kwarten
- 350 ml wildfond
- 250 ml rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 4 jeneverbessen
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 plakken ontbijtkoek, in stukjes
- boter om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een hertenstoofpot:
Smelt de boter in een flinke braadpan en laat bruin worden. Bak in twee gedeelten het vlees rondom bruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak in het braadvet de uien en de knoflook glazig. Bak dan de rest van de groenten en de kruiden even mee.
Doe het vlees, bij de groenten, terug in de pan. Voeg de wijn en de wildfond toe. Breng weer aan de kook en laat op een heel laag vuurtje minstens drie uur pruttelen.
Als het vlees gaar is voeg dan de ontbijtkoek toe. Laat die meekoken tot de koek helemaal opgenomen is. Hierdoor wordt de saus gebonden. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Je kunt de hertenstoofpot een dag van tevoren klaarmaken. Bewaar het dan in de koelkast.
Tafel lekker !!
Hazenpeper, hertenstoofpot, allemaal erg lekker. Met bruin bier of wijn. Toch zou ik ree niet als stoofgerecht klaarmaken, dat vlees is veel te verfijnd, het zou een beetje zonde zijn.
Maak van ree biefstukjes of reerug, gewoon met boter. Verrukkelijk!
Hallo, kan je het hertenvlees van ree ook vervangen door poulet van ree?
Wildpoulet, dus ook ree, is stoofvlees, Peter, dus dat kan heel goed. Je kunt gewoon het recept aanhouden, de stooftijd zal ook ongeveer hetzelfde zijn.
Hertenragout in hogedrukpan.
Moet ik alle ingrediënten verdubbelen voor 10 personen?
Hoe lang in de hogedrukpan?
Bedankt.
Omzetten naar 10 personen is ingrediënten keer 2 1/2 Greta. In de snelkookpan maak je de hertenstoofpot in 45-50 minuten. Voeg de ontbijtkoek dan achteraf toe om de saus te binden.
Ontbijtkoek erin verpest het totaal. Gebruik iets anders om het te binden. Gewoon brood, paneermeel, maizena, alles beter dan ontbijtkoek.
Smaken verschillen, Rick, voel je vooral vrij om een ander bindmiddel te gebruiken.
Hoe lang en op welke stand kan ik dit recept in de slowcooker maken?
Ik heb zelf geen slowcooker, Wolter, maar ik heb even bij een collega geïnformeerd. Volgens de gebruiksaanwijzing van haar slowcooker heeft iets wat normaal 1-3 uur stooft in een pan, in een slowcooker op hoog 4-6 uur en op laag 8 tot 10 uur nodig.
Wat is ontbijtkoek?
Is dat peperkoek?
Dat klopt Marc
Wil ik ook graag weten
Zoals al door iemand anders van de redactie gemeld, peperkoek en ontbijtkoek is hetzelfde. Ik neem aan dat het in Vlaanderen peperkoek wordt genoemd?
inderdaad vreemd dat een gerecht dat geen peper bevat toch peperkoek wordt genoemd.
Daarom heb ik het in de ingrediëntenlijst ook ontbijtkoek genoemd, André. Maar nu zeg je waarschijnlijk dat je geen hertenstoof bij het ontbijt eet..😉
Wat met pepernoten dan?
Daar kan maar zo peper in zitten, Lucas. In veel speculaaskruidenmengsels zit ook wel wat peper.
Dat komt nog van vroeger ,koekkruiden waren “peper duur” vandaar peperkoek in de volksmond genoemd.
Kan je de hertenstoofpot ook glutenvrij maken? Dat je er dan gv ontbijtkoek bij doet en gv wildfond? En wat voor boter gebruiken jullie?
Ik ben niet thuis in glutenvrij koken, Marjan, maar het lijkt me dat als je de ingrediënten waar gluten in zitten vervangt door glutenvrije producten, het zou moeten kunnen. Ik heb roomboter gebruikt, dit zou je kunnen vervangen door een plantaardige margarine of een neutrale olie als zonnebloemolie, als het gaat om de lactose in de roomboter.
Ik heb het recept glutenvrij en koemelkvrij gemaakt, inderdaad door de ontbijtkoek en boter te vervangen door plantaardige en glutenvrije alternatieven. De wildfond heb ik zelf gemaakt door een bouillon te trekken van botten van wildvlees en dat in te dikken met een roux (van maïzena, dat is glutenvrij). Hopelijk helpt dit!
Dankjewel voor de tip, Sharon. Hier kunnen mensen die glutenvrij moeten eten vast iets mee.
Heerlijk
Fijn dat je het lekker vond, Kor. Dankjewel voor het compliment!
Heb dit recept inmiddels vaak gemaakt en is echt een favoriet. Af en toe wat varieren met wat zoete aardappel en/of pompoen erbij is ook aan te raden. Of vervang hert door wild zwijn, met zwaar bier dan ipv wijn.
Dat klinkt allemaal erg lekker, Dirk! Het is inderdaad een recept waarmee je prima kunt variëren.
Ben het helemaal met Theo eens. Zonder zout en peper is het stoofpotje te flauw. Ik heb het ook achteraf op smaak gebracht….
Leuk dat jullie het gemaakt hebben, hopelijk was de rest van het recept wel oké. We testen het recept opnieuw en voegen dan mogelijk peper en zout later nog toe.
Ik heb de hertenstoof gemaakt. Hij is nog niet klaar dus de smaak weet ik nog niet. Maar de beschrijving was duidelijk.
Fijn dat je de beschrijving als duidelijk hebt ervaren, Marie-Louise. Dat soort feed-back horen we graag, dankjewel. Hopelijk heeft het ook gemaakt!
Het is een prima stoof maar bleek niet op smaak. Achteraf alsnog met zout en peper op smaak gebracht maar een volgende keer zou ik zout en peper gebruiken bij het aanbraden.
Wat voor de een te flauw is, is voor de ander te zout en te pittig, Theo. Koken is tenslotte ook creatief denken. En dat geldt zeker voor het op smaak brengen van een gerecht!