• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Hertenstoofpot; zet eens vaker wild op tafel

Een recept voor een makkelijk te maken wildgerecht

Redactie door Redactie
in Stoofschotel
0
Hertenstoofpot

Hertenstoofpot – Vaak wordt er bij het eten van wild alleen gedacht aan de feestdagen of heel bijzondere etentjes. Maar wild is steeds makkelijker verkrijgbaar. Dus waarom zou je dan niet vaker wild eten? Het vlees is heel gezond, er zitten veel voedingsstoffen in, en het is meestal mager. Daarnaast, veel mensen vinden wild gewoon lekker. Dus het is zeker een goed idee om eens wat vaker wild op tafel te zetten. Nog nooit wild klaargemaakt of gegeten? Begin dan eens met een toegankelijke, makkelijk te maken hertenstoofpot. Wedden dat dit recept vaker op tafel gaat verschijnen? En vast niet alleen met de feestdagen.

Wild hert, of toch iets minder wild?

Er wordt in Nederland zowel geschoten, wild hert verkocht, als gefokt hert van hertenboerderijen. Ook wordt er wel hertenvlees geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland. Daar lopen de gefokte herten (semi)los op enorme landerijen. Het vlees van gefokte herten is jaarrond verkrijgbaar. Echter, als je duurzaam en met de seizoenen mee hertenstoofpot wilt eten, dan koop je vlees van in Nederland geschoten wild voor het klaarmaken van je recept. Wat van de andere kant van de wereld komt is niet altijd beter.

Wild is heel gezond, er zitten veel voedingsstoffen in, en het is meestal mager

Een hertenstoofpot maken is makkelijk!

Zie je er een beetje tegenop om voor het eerst zelf wild klaar te maken? Nergens voor nodig, het is makkelijker dan je denkt. Ben je een liefhebber van (runder)stoofpotten? Maak dan eens een hertenstoofpot. Waarschijnlijk vind je die ook erg lekker en als je een recept voor een runderstoofpot kunt maken kun je ook een recept voor een hertenstoofpot maken. Het is helemaal niet moeilijk om met wild te koken en een stoofpotje kun je makkelijk van tevoren klaarmaken. Dit recept geeft je de mogelijkheid om bij een etentje met een wildgerecht indruk te maken op je gasten, terwijl je op het moment zelf weinig werk hebt. Als je de hertenstoofpot serveert met bijvoorbeeld aardappelpuree en gestoofde rode kool kun je alles van tevoren klaarmaken! En dan kun je je verder met je gasten bezighouden.

wildrecepten

Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild

Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!

Hertenstoofpot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg hertenstoofvlees, in grove blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 kleine winterpeen, geschild en in stukjes
  • 1 pastinaak, geschild en in stukjes
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 150 gram kastanjechampignons, in kwarten
  • 350 ml wildfond
  • 250 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 plakken ontbijtkoek, in stukjes
  • boter om in te bakken
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een hertenstoofpot:

Smelt de boter in een flinke braadpan en laat bruin worden. Bak in twee gedeelten het vlees rondom bruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak in het braadvet de uien en de knoflook glazig. Bak dan de rest van de groenten en de kruiden even mee.

Doe het vlees, bij de groenten, terug in de pan. Voeg de wijn en de wildfond toe. Breng weer aan de kook en laat op een heel laag vuurtje minstens drie uur pruttelen.

Als het vlees gaar is voeg dan de ontbijtkoek toe. Laat die meekoken tot de koek helemaal opgenomen is. Hierdoor wordt de saus gebonden. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.

Je kunt de hertenstoofpot een dag van tevoren klaarmaken. Bewaar het dan in de koelkast.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Stoofschotel met wild
DeelPin45VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Stoofpot van lamsbout
Stoofschotel

Stoofpot van lamsbout en groenten

Stifado
Stoofschotel

Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Duuvelkesvlees
Stoofschotel

De carnavalskraker: Duivelse kip of Limburgs duuvelkesvlees

Stoofvlees in pindasaus
Stoofschotel

Stoofvlees in pindasaus; doe het eens anders

Goulash
Stoofschotel

Goulash; een grote pan vol verse ingrediënten

Lamsstoofvlees met witte bonen
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met witte bonen

Reacties 32

  1. Renee says:
    6 maanden geleden

    Hazenpeper, hertenstoofpot, allemaal erg lekker. Met bruin bier of wijn. Toch zou ik ree niet als stoofgerecht klaarmaken, dat vlees is veel te verfijnd, het zou een beetje zonde zijn.
    Maak van ree biefstukjes of reerug, gewoon met boter. Verrukkelijk!

    Beantwoorden
  2. Peter says:
    6 maanden geleden

    Hallo, kan je het hertenvlees van ree ook vervangen door poulet van ree?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      6 maanden geleden

      Wildpoulet, dus ook ree, is stoofvlees, Peter, dus dat kan heel goed. Je kunt gewoon het recept aanhouden, de stooftijd zal ook ongeveer hetzelfde zijn.

      Beantwoorden
  3. Greta michilsens says:
    6 maanden geleden

    Hertenragout in hogedrukpan.
    Moet ik alle ingrediënten verdubbelen voor 10 personen?
    Hoe lang in de hogedrukpan?
    Bedankt.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 maanden geleden

      Omzetten naar 10 personen is ingrediënten keer 2 1/2 Greta. In de snelkookpan maak je de hertenstoofpot in 45-50 minuten. Voeg de ontbijtkoek dan achteraf toe om de saus te binden.

      Beantwoorden
  4. Rick Dekker says:
    1 jaar geleden

    Ontbijtkoek erin verpest het totaal. Gebruik iets anders om het te binden. Gewoon brood, paneermeel, maizena, alles beter dan ontbijtkoek.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Smaken verschillen, Rick, voel je vooral vrij om een ander bindmiddel te gebruiken.

      Beantwoorden
  5. Wolter says:
    1 jaar geleden

    Hoe lang en op welke stand kan ik dit recept in de slowcooker maken?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Ik heb zelf geen slowcooker, Wolter, maar ik heb even bij een collega geïnformeerd. Volgens de gebruiksaanwijzing van haar slowcooker heeft iets wat normaal 1-3 uur stooft in een pan, in een slowcooker op hoog 4-6 uur en op laag 8 tot 10 uur nodig.

      Beantwoorden
  6. Marc Van Aerschot says:
    3 jaar geleden

    Wat is ontbijtkoek?
    Is dat peperkoek?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Dat klopt Marc

      Beantwoorden
    • Marleen mathijs says:
      3 jaar geleden

      Wil ik ook graag weten

      Beantwoorden
      • Elise de Haan says:
        3 jaar geleden

        Zoals al door iemand anders van de redactie gemeld, peperkoek en ontbijtkoek is hetzelfde. Ik neem aan dat het in Vlaanderen peperkoek wordt genoemd?

        Beantwoorden
        • andre croes says:
          2 jaar geleden

          inderdaad vreemd dat een gerecht dat geen peper bevat toch peperkoek wordt genoemd.

          Beantwoorden
          • Elise de Haan says:
            2 jaar geleden

            Daarom heb ik het in de ingrediëntenlijst ook ontbijtkoek genoemd, André. Maar nu zeg je waarschijnlijk dat je geen hertenstoof bij het ontbijt eet..😉

          • Lucas says:
            2 jaar geleden

            Wat met pepernoten dan?

          • Elise de Haan says:
            2 jaar geleden

            Daar kan maar zo peper in zitten, Lucas. In veel speculaaskruidenmengsels zit ook wel wat peper.

          • Hedianne says:
            1 jaar geleden

            Dat komt nog van vroeger ,koekkruiden waren “peper duur” vandaar peperkoek in de volksmond genoemd.

      • Marjan van der Horst says:
        2 jaar geleden

        Kan je de hertenstoofpot ook glutenvrij maken? Dat je er dan gv ontbijtkoek bij doet en gv wildfond? En wat voor boter gebruiken jullie?

        Beantwoorden
        • Elise de Haan says:
          2 jaar geleden

          Ik ben niet thuis in glutenvrij koken, Marjan, maar het lijkt me dat als je de ingrediënten waar gluten in zitten vervangt door glutenvrije producten, het zou moeten kunnen. Ik heb roomboter gebruikt, dit zou je kunnen vervangen door een plantaardige margarine of een neutrale olie als zonnebloemolie, als het gaat om de lactose in de roomboter.

          Beantwoorden
          • Sharon says:
            6 maanden geleden

            Ik heb het recept glutenvrij en koemelkvrij gemaakt, inderdaad door de ontbijtkoek en boter te vervangen door plantaardige en glutenvrije alternatieven. De wildfond heb ik zelf gemaakt door een bouillon te trekken van botten van wildvlees en dat in te dikken met een roux (van maïzena, dat is glutenvrij). Hopelijk helpt dit!

          • Elise de Haan says:
            6 maanden geleden

            Dankjewel voor de tip, Sharon. Hier kunnen mensen die glutenvrij moeten eten vast iets mee.

  7. Kor says:
    3 jaar geleden

    Heerlijk

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Fijn dat je het lekker vond, Kor. Dankjewel voor het compliment!

      Beantwoorden
  8. Dirk says:
    3 jaar geleden

    Heb dit recept inmiddels vaak gemaakt en is echt een favoriet. Af en toe wat varieren met wat zoete aardappel en/of pompoen erbij is ook aan te raden. Of vervang hert door wild zwijn, met zwaar bier dan ipv wijn.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Dat klinkt allemaal erg lekker, Dirk! Het is inderdaad een recept waarmee je prima kunt variëren.

      Beantwoorden
  9. Henk says:
    3 jaar geleden

    Ben het helemaal met Theo eens. Zonder zout en peper is het stoofpotje te flauw. Ik heb het ook achteraf op smaak gebracht….

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Leuk dat jullie het gemaakt hebben, hopelijk was de rest van het recept wel oké. We testen het recept opnieuw en voegen dan mogelijk peper en zout later nog toe.

      Beantwoorden
  10. Marie-Louise says:
    4 jaar geleden

    Ik heb de hertenstoof gemaakt. Hij is nog niet klaar dus de smaak weet ik nog niet. Maar de beschrijving was duidelijk.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 jaar geleden

      Fijn dat je de beschrijving als duidelijk hebt ervaren, Marie-Louise. Dat soort feed-back horen we graag, dankjewel. Hopelijk heeft het ook gemaakt!

      Beantwoorden
    • Theo says:
      3 jaar geleden

      Het is een prima stoof maar bleek niet op smaak. Achteraf alsnog met zout en peper op smaak gebracht maar een volgende keer zou ik zout en peper gebruiken bij het aanbraden.

      Beantwoorden
      • Elise de Haan says:
        3 jaar geleden

        Wat voor de een te flauw is, is voor de ander te zout en te pittig, Theo. Koken is tenslotte ook creatief denken. En dat geldt zeker voor het op smaak brengen van een gerecht!

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief