• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Lekker Hollands, voor bij een agv-tje!

0
Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje – Soms wil je gewoon een eenvoudige, maar toch wel heel lekkere maaltijd. In de Nederlandse eetcultuur kom je dan al snel aan een AGV’tje. Een AGV’tje staat dan voor aardappelen, groente en vlees. Of natuurlijk vis of vegetarisch. Je kunt dan, als je voor het vlees gaat, kiezen voor iets snels als een tartaartje. Maar je kunt er ook wat meer aandacht aan besteden en eens kiezen voor stoofvlees. Wat denk je van een Hollands stoofpotje? Heerlijke gestoofde runderlappen, in stukjes, met champignons. Gewoon klaargemaakt op een simpele Hollandse manier, met een paar laurierblaadjes en kruidnagels. Verder gaan er geen bijzondere ingrediënten in het recept. Maar het resultaat is wel heerlijk. Natuurlijk kost een stoofpotje klaarmaken meer tijd dan een tartaartje bakken, maar je hoeft echt niet naast die pan te blijven staan en je kunt dus terwijl het vlees stooft thuiswerken, netflixen of strijken. Serveer het stoofpotje met gekookte aardappelen, en een gekookte groente als bloemkool of sperziebonen, en je hebt een heerlijke maaltijd.

Runderlappen

Als je naar de slager gaat om rundvlees te kopen voor het Hollands stoofpotje, dan zul je zien dat er heel veel verschillende soorten ‘lappen’ liggen. Maar welke neem je dan voor dit recept? Er worden riblappen, sukadelappen en runderlappen aangeboden. Ken jij het verschil tussen al die lappen? Want riblappen en sukadelappen zijn wel runderlappen natuurlijk, maar runderlappen zijn geen riblappen of sukadelappen. Ingewikkeld verhaal? Valt best mee. Voor het Hollands stoofpotje zijn zoals je ongetwijfeld al had gelezen runderlappen gebruikt. Runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund, en het zijn de magerste van alle soorten runderlappen. Wil je meer informatie? Knoop eens een gesprekje aan met de slager. Want die kan je alles vertellen over al die soorten lappen.

Hollands stoofpotje maken

Heb je liever iets vetter stoofvlees? Vraag de slager dan naar doorregen runderlappen. Die bevatten meer vet, en dat vet komt de smaak van stoofvlees altijd ten goede.

Je kunt het Hollands stoofpotje een dag van tevoren klaarmaken. Laat het vlees in dat geval afkoelen en bewaar het tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Runderlappen

Runderlappen

Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?

Hollands stoofpotje

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 190 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram runderlappen, in blokjes
  • flinke klont roomboter
  • 200 gram champignons, in plakjes
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 500 ml runderbouillon, warm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 3 kruidnagels
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een Hollands stoofpotje:

Verhit de roomboter in een braadpan. Laat de boter flink heet worden, maar let er op dat die niet verbrandt. Bak het vlees rondom bruin aan.

Voeg vervolgens de uien en de knoflook toe en bak ze mee tot de uien glazig zijn.

Doe de champignons in de pan en bak die mee tot ze geslonken zijn. Blus af met de warme runderbouillon. Voeg de laurierblaadjes, de kruidnagels en het paprikapoeder toe. Breng op smaak met zout en peper.

Laat het vlees, met het deksel op de pan, nu minimaal drie uur, op een heel laag vuurtje, stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje als je op gas kookt.

Haal een half uur voor het einde van de stooftijd het deksel van de pan, zodat de saus kan inkoken. Je kunt de saus ook wat indikken door een klein beetje maïzena, dat je aanmaakt met koud water, toe te voegen en even mee te laten koken. Controleer of er nog extra zout of peper toegevoegd moet worden.

Serveer het Hollands stoofpotje bij een echte Hollandse maaltijd van bijvoorbeeld gekookte aardappelen en bloemkool of sperziebonen.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • limburgs zoervleisj

    Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg

  • Gehaktballen met ui

    Gehaktballen met ui; zo maak je de allerlekkerste

  • Worstenbrood om te delen

    Worstenbrood om te delen – maak zelf een xxl saucijzenbroodje

  • Broodje braadworst

    Broodje braadworst met gebakken uien en kaas

  • Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

    Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen – Met de eigenzinnige Elizabeth

  • Gehaktballen met champignons

    Gehaktballen met champignons in rijke jus – zet het seizoen op tafel!

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

  • Kipgehakt, net even anders

    Kipgehakt recepten: makkelijk, gezond en snel op tafel

  • witte bonensoep of ribkessoep

    Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

  • Gehaktballen met pompoensaus

    Gehaktballen met pompoensaus – bij stamppot, aardappelpuree, rijst of pasta

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.