Jachtschotel – Voor het maken van dit recept hoef je niet eerst, zoals de naam van het gerecht misschien doet vermoeden, op jacht. Dit winterse comfortfood maak je met rundvlees, aardappels en appels. Het stoven kost een beetje tijd, maar dat is de moeite meer dan waard. Dit is een heerlijk gerecht om op een koude dag te serveren. Maar ook op een dag als tweede kerstdag, bijvoorbeeld, sla je met een jachtschotel zeker geen flater!
Je hoeft niet op jacht om een jachtschotel te maken
Je las het al, je hoeft niet eerst een hert of een zwijn te schieten om dit recept te kunnen maken. Zelfs een bezoekje aan de poelier is niet nodig. Het voldoet als je naar de slager gaat voor een kilo riblappen. In een recept voor een jachtschotel wordt zelden wild verwerkt. Het gerecht bestaat uit een laag gestoofd rundvlees, een laag appels, daarop gaat een laag aardappelpuree die je weer afdekt met een laag appels. En dat zet je vervolgens een half uurtje in de oven. Vroeger werd het gerecht gemaakt van restjes vlees en groenten, dat werd overgoten met een saus, die werd afgedekt met een aardappelpuree. Dit werd simpelweg gedaan omdat voedsel verspillen geen optie was. En dat is het natuurlijk nog steeds niet.
Een paar tips bij het maken van dit recept
Je kunt die jachtschotel natuurlijk ook gewoon maken als je al eerder een pan vol stoofvlees hebt gemaakt waar nog veel van over is. Je zou zelfs een dubbele hoeveelheid vlees kunnen stoven. Dan kun je er twee maaltijden van maken, waarvan één keer de jachtschotel.
Dit recept leent zich ook heel goed om van tevoren klaar te maken en op een later moment op te warmen. Het is dan ook een heel geschikt recept om aan een wat groter gezelschap te serveren.
Natuurlijk kun je ook heel goed een jachtschotel maken waarin wel wild is verwerkt. Vervang de riblappen in dat geval eens door hertenstoofvlees.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Jachtschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo riblappen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 winterpeen
- 2 laurierblaadjes
- 2 theelepels gedroogde tijm, of twee eetlepels verse
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 2 kruidnagels
- 250 ml hete runderbouillon
- 150 ml rode wijn
- 125 gram gerookte spekblokjes
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- een scheut melk
- een klontje boter
- 1 ei
- 2 goudrenetten
- zout en peper
- kaneel
- olie of boter om in te bakken
- boter om de appels te bestrijken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een jachtschotel:
Haal het vlees een half uur voor je gaat koken uit de koelkast.
Snipper de uien en snijd de knoflook in dunne plakjes.
Snijd de winterpeen in kleine blokjes.
Snijd de riblappen in stukjes.
Verhit een scheut olie of boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin aan.
Voeg de uien, de knoflook en de winterpeen toe en bak ze even mee.
Meng de wijn met de hete bouillon en blus het vlees daarmee af.
Voeg de kruidnagels, de laurier, het gerookte paprikapoeder en de tijm toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 2,5 tot 3 uur, met het deksel op de pan, zachtjes stoven op een laag vuurtje.
Kook, als het vlees nog een minuut of 45 te gaan heeft, de aardappels gaar in water met wat zout. Giet af en stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg een scheut melk, een klontje boter en een ei toe, en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 20 graden.
Vet een passende ovenschaal in.
Schil de appels en snijd ze in ringen.
Vis de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de pan met vlees.
Doe het vlees over in de schaal.
Dek af met de helft van de appels.
Daaroverheen verdeel je de aardappelpuree. Strijk glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
Verdeel de rest van de appelringen over de aardappelpuree.
Smelt wat boter in een pannetje. Bestrijk de bovenkant van het gerecht met een dun laagje boter. Bestuif de appels met een klein beetje kaneel.
Zet de schaal in het midden van de oven en warm de jachtschotel in een klein half uurtje goed op. Let er op dat de bovenkant niet verbrandt. Dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie.
Serveer de jachtschotel met wat gekookte groente, of een frisse , groene salade.
Tafel lekker !!