• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Kip tajine met arganolie

0
kip tajine met arganolie

Kip tajine met arganolie

Een recept dat (bijna) op Marokkaanse leest geschoeid is en waarin de Marokkaanse arganolie  prachtig tot zijn recht komt. In Marokko koken ze vaak in een tajine, maar ik heb het gerecht in een braadpan klaargemaakt. Je hebt immers niks aan een tajine recept als je zelf geen tajine hebt.

Een tajine is een tweedelige aardewerken kookpot en bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden en een relatief hoog kegelvormig deksel. De gerechten die erin gemaakt worden, ontlenen er tevens hun naam aan. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine wel wat op die van een braadpan, maar net niet helmaal. De tajine wordt gebruikt om gerechten heel langzaam in te laten garen/sudderen op zeer lage temperatuur; voor slow cooking dus.

Hoewel de bereiding vanwege de braadpan dus niet authentiek Marokkaans is, zijn de ingrediënten dat wel: hartige olijven, ingelegde citroen, saffraan, koriander én arganolie. Het slow cooking proces bootsen we zo goed mogelijk na. Het resultaat is een milde, smaakvolle schotel die het warme accent van de Arabische keuken uitademt.

Kippendijen

Kippendijen – meer smaak, meer gemak

Kippendijen zijn malser en smaakvoller dan kipfilet. Ontdek waarom dit stukje kip een slimme keuze is voor soepen, snacks en hoofdgerechten.

Kip tajine met arganolie

voor 3 volwassen eters of vier kleinere porties kip tajine met arganolie-Lekker tafelen met arganolie

  • 1 kip of (6 kipkarbonades)
  • 3 eetlepels arachideolie of andere neutrale olie
  • 1 ui, in halve maantjes gesneden
  • 1 à 2 vastkokende aardappels
  • 300-500 ml kipbouillon
  • ½ eetlepel vers geraspte gember
  • plukje saffraandraadjes
  • 2 eetlepels arganolie
  • 1 handje groene en/of zwarte olijven (bij voorkeur Turkse of Marokkaanse)
  • ½ ingelegde citroen
  • ½ bosje koriander of peterselie, fijngehakt

Maak de kip schoon en hak hem in 4 tot 6 stukken. Verhit de arachideolie in een grote braadpan. Bak de kip aan alle kanten bruin en neem de stukken uit de pan. Zet het vuur laag, schraap de aanbaksels los en bak de ui in 5 tot 10 minuten glazig.

Schil in de tussentijd de aardappel(s), snijd ze in de lengte doormidden en snijd iedere helft vervolgens in drie tot vier langwerpige parten. Laat ook de kippenbouillon warm worden. Neem een beetje van de warme bouillon om de saffraandraadjes in te pletten en giet het daarna terug. Roer ook de gember door de bouillon.

Leg de kipstukken bovenop de zachte uien, schik de aardappelstukken ertussen en giet zoveel bouillon in de pan dat de kip net niet helemaal onder staat. Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur vervolgens heel laag. Sprenkel een eetlepel arganolie over de kipstukken en de aardappels, doe het deksel op de pan en laat alles in circa 50 minuten zachtjes garen.

Maak intussen de ingelegde citroen schoon: snijd hem in kwarten, verwijder het vruchtvlees (wordt niet gebruikt) en snijd de schil in kleine stukjes. Doe als de aardappels bijna zacht zijn de olijven en de ingelegde citroen bij de kip en laat alles nog circa 10 minuten zachtjes stoven.

Als de kip door en door gaar is, haal je hem (even) uit de pan. Kook de bouillon op hoog vuur een beetje in. Proef de saus en breng hem op smaak met zout en peper. Roer de fijngehakte koriander/peterselie door de saus, doe de kip terug in de pan en sprenkel er nog een eetlepel arganolie over. Serveer direct.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • limburgs zoervleisj

    Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg

  • Gehaktballen met ui

    Gehaktballen met ui; zo maak je de allerlekkerste

  • Worstenbrood om te delen

    Worstenbrood om te delen – maak zelf een xxl saucijzenbroodje

  • Broodje braadworst

    Broodje braadworst met gebakken uien en kaas

  • Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

    Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen – Met de eigenzinnige Elizabeth

  • Gehaktballen met champignons

    Gehaktballen met champignons in rijke jus – zet het seizoen op tafel!

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

  • Kipgehakt, net even anders

    Kipgehakt recepten: makkelijk, gezond en snel op tafel

  • witte bonensoep of ribkessoep

    Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

  • Gehaktballen met pompoensaus

    Gehaktballen met pompoensaus – bij stamppot, aardappelpuree, rijst of pasta

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.