Kipstoofpot – Stoven doe je niet alleen met rundvlees! Vaak wordt een stoofpotje direct geassocieerd met rundvlees, of eventueel varkensvlees. Dat is niet terecht, want ook met kip kun je een heerlijke stoofschotel maken. Denk maar aan een klassieker als ‘coq au vin’. Dat is een ultiem voorbeeld van stoven met kip. In dit artikel vind je het recept voor een eenvoudige variant op dat gerecht. Die kipstoofpot is ook nog eens heel makkelijk te maken. Je gebruikt er kipdelen als drumsticks en kipkarbonades voor en geen hele kip. Voordeel van het stoven met kip is dat het geen uren duurt voor de stoofpot klaar is.
Kip in de stoofpot
In de kipstoofpot gebruik je kipdelen met botten. In dit geval kipkarbonades en drumsticks. Waarom kipdelen met botten? Simpelweg omdat die botten tijdens het stoven heel veel smaak afgegeven. Wil je echt liever vlees zonder botten gebruiken? Neem dan in ieder geval geen gewone kipfilet. Kies dan voor kipdijfilet. Dit zijn kipkarbonades waar het bot uitgehaald is. Kipdijfilet is wat vetter dan gewone kipfilet van de borst en zal tijdens het stoven veel minder uitdrogen.
Een kipstoofpot met volop verse groenten
Als je vaker een kipstoofpot maakt, zul je vanzelf ervaren dat het heel makkelijk is om er mee te variëren. Bijna elke groente past wel in een dergelijk stoofpotje. Op die manier kun je het gerecht door het gebruik van steeds andere groenten heel makkelijk aanpassen aan de seizoenen. De stoofpot uit het recept dat je hier vindt, is er een voor het voorjaar of de nazomer. Een niet te zwaar stoofpotje gaat er dan best in. Het gerecht zit vol met courgette, puntpaprika, tomaten, sperziebonen en champignons. Maar schroom niet om er een andere groente in te verwerken. Bij kip past tenslotte bijna alles.
Van tevoren klaarmaken kan prima
Zoals bij de meeste stoofgerechten wordt ook een kipstoofpot er niet slechter van als je het gerecht wat eerder klaarmaakt. De smaken trekken zo lekker in en op het moment dat je wilt gaan eten hoef je het gerecht alleen nog even op te warmen.
Je kunt de kipstoofpot serveren met gekookte aardappels of aardappelpuree, maar ook wit rijst of vers stokbrood zijn een heel geschikt om er bij te eten.
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes! Ze zijn het populairste stukje kip. Heerlijk bij de warme maaltijd, als borrelhapje of bij een buffet.
Stoven met kip; de lekkerste kipstoofpotjes
Heb jij zin om te stoven met kip? De mogelijkheden zijn eindeloos. Lekker Tafelen geeft je de allerlekkerste recepten met gestoofde kip!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Kipstoofpot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 kipdrumsticks
- 3 kipkarbonades
- 1 rode puntpaprika
- 400 gram verse tomaten
- 1 (gele)courgette
- 100 gram sperziebonen
- 8 witte champignons
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 takjes verse rozemarijn
- 4 blaadjes salie
- 1 eetlepel boter
- olijfolie
- 250 ml rode wijn
- 4 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel suiker
- paprikapoeder
- cayennepeper
- 1 kippenbouillonblokje
- zout en peper
- wat gehakte, verse peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kipstoofpot:
Snijd de courgette in blokjes.
Snijd de paprika in blokjes of reepjes.
Haal de sperziebonen af en breek ze in tweeën.
Veeg de champignons schoon en snijd ze vieren.
Snijd de tomaten in stukjes.
Snipper de ui en de knoflook.
Blancheer de sperziebonen 4 minuten in kokend water. Giet ze af in een vergiet en spoel ze koud onder de kraan.
Kruid de kipdelen met het paprikapoeder, de cayennepeper en wat zout en peper.
Smelt in een braadpan de boter en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak hierin de kip rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en leg het even op een bord.
Doe vervolgens een scheutje olijfolie in dezelfde pan. Fruit hierin de ui aan en stoof hem zacht. Voeg vervolgens de knoflook, de rozemarijn, de salie en bak ze even mee. Giet de azijn er bij en warm die even op.
Voeg de paprika, de champignons, de courgette, het bouillonblokje en de sperziebonen toe. Blus af met de wijn. Laat het vocht inkoken tot de helft.
Doe nu de tomaten in de pan en voeg een eetlepel suiker toe. Meng alles goed door elkaar.
Leg de kip bij de groenten in de pan. Breng het geheel weer aan de kook en laat op een heel laag vuur pruttelen tot alles gaar is. Breng het gerecht vervolgens op smaak met zout en peper.
Bestrooi de kipstoofpot voor het serveren met de gehakte peterselie.
Tafel lekker !!