Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!
Al eeuwen wordt er gekookt in kleipotten, de tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika. De tajine, een schaal met een kegelvormige deksel, houd de warmte goed vast. Hierdoor worden de gerechten gelijkmatig verwarmd en de ingrediënten sudderen langzaam gaar, slowcooking dus! Eigenlijk lijkt de tajine op de westerse braadpan, bij het koken slaat de condens neer op de deksel en loopt weer terug in de schaal.
In de tajine kun je ontzettend veel gerechten bereiden; vlees, vis, groenten en ook fruit. Kruiden en andere smaakvolle ingrediënten krijgen tijdens het bereiden in de tajine goed de tijd om goed op elkaar in te werken. De gerechten zijn bijzonder smaakvol; een intense smaakexplosie! Het vlees wordt lekker mals in de tajine en de bereiding is ook vetarm.
Voor het eerste gebruik moet de schaal van de tajine eerst in water geweekt worden en vervolgens weer goed drogen. Hiermee voorkom je dat de schaal barst. Je kunt de tajine op vrijwel iedere warmtebron gebruiken; een houtvuur, elektrische of keramische kookplaat, in de oven en op het gasfornuis. Gebruik een sudderplaatje als je de tajine op het gasfornuis gebruikt, hiermee voorkom je temperatuursverschillen die tot een barst kunnen leiden.
Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak
Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!
Recept: Lamsvlees uit de tajine
voor 4 personen
- 750 gr lamsschouder
- 5 tomaten, in grove stukken (kroontje verwijderd)
- blik kikkererwten, 400 gram
- 250 gram couscous
- 10 gedroogde abrikozen, in reepjes
- 1 rode peper, fijngehakt
- 1 ui, in grove stukken
- 1 citroen, in schijfjes
- handje pijnboompitten
- bakje (20 gram) platte peterselie, fijngehakt
- handje verse munt blaadjes, fijngehakt
- 3 eetlepels komijn
- olijfolie
- zeezout
- peper
Snijd het vlees in blokjes en kruid met zout, peper en de helft van de komijn. Schenk een scheutje olijfolie in de pan en bak het vlees rondom lichtbruin aan.
Voeg de rode peper toe, de ui, de helft van de peterselie en de abrikozenreepjes. Kruid nogmaals met zeezout, peper en de rest van de komijn. Laat dit voor minstens een uur stoven op laag vuur met de deksel op de pan. Wel af en toe even roeren en in de gaten houden of er nog genoeg vocht in de pan zit, anders scheutje water toevoegen.
Voeg de kikkererwten toe met de tomaten, de rest van de platte peterselie en de citroenschijfjes. Voeg 250 ml water toe en laat voor nog eens 45 min op laag vuur met deksel op de pan stomen.
Doe de couscous in een kom en schep er een paar lepels kookvocht uit de tajine op, vul verder aan met kokend water, tot ongeveer 1 cm boven de couscous. Dek af met een bord.
Roer met een vork de couscous los en meng er de munt doorheen.
Verdeel de pijnboompitten over het lamsvlees.
Verdeel de couscous over de borden en schep hierop het malse lamsvlees.
Smakelijk!