• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!

Redactie door Redactie
in Stoofschotel
0
Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!

Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!

Al eeuwen wordt er gekookt in kleipotten, de tajine is een stoofpot uit Noord-Afrika. De tajine, een schaal met een kegelvormige deksel, houd de warmte goed vast. Hierdoor worden de gerechten gelijkmatig verwarmd en de ingrediënten sudderen langzaam gaar, slowcooking dus! Eigenlijk lijkt de tajine op de westerse braadpan, bij het koken slaat de condens neer op de deksel en loopt weer terug in de schaal.
In de tajine kun je ontzettend veel gerechten bereiden; vlees, vis, groenten en ook fruit. Kruiden en andere smaakvolle ingrediënten krijgen tijdens het bereiden in de tajine goed de tijd om goed op elkaar in te werken. De gerechten zijn bijzonder smaakvol; een intense smaakexplosie! Het vlees wordt lekker mals in de tajine en de bereiding is ook vetarm.

Voor het eerste gebruik moet de schaal van de tajine eerst in water geweekt worden en vervolgens weer goed drogen. Hiermee voorkom je dat de schaal barst. Je kunt de tajine op vrijwel iedere warmtebron gebruiken; een houtvuur, elektrische of keramische kookplaat, in de oven en op het gasfornuis. Gebruik een sudderplaatje als je de tajine op het gasfornuis gebruikt, hiermee voorkom je temperatuursverschillen die tot een barst kunnen leiden.

Lamsschouder

Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak

Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!

Recept: Lamsvlees uit de tajine

voor 4 personen
Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!

  • 750 gr lamsschouder
  • 5 tomaten, in grove stukken (kroontje verwijderd)
  • blik kikkererwten, 400 gram
  • 250 gram couscous
  • 10 gedroogde abrikozen, in reepjes
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 ui, in grove stukken
  • 1 citroen, in schijfjes
  • handje pijnboompitten
  • bakje (20 gram) platte peterselie, fijngehakt
  • handje verse munt blaadjes, fijngehakt
  • 3 eetlepels komijn
  • olijfolie
  • zeezout
  • peper

Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!Snijd het vlees in blokjes en kruid met zout, peper en de helft van de komijn. Schenk een scheutje olijfolie in de pan en bak het vlees rondom lichtbruin aan.

Voeg de rode peper toe, de ui, de helft van de peterselie en de abrikozenreepjes. Kruid nogmaals met zeezout, peper en de rest van de komijn. Laat dit voor minstens een uur stoven op laag vuur met de deksel op de pan. Wel af en toe even roeren en in de gaten houden of er nog genoeg vocht in de pan zit, anders scheutje water toevoegen.

Voeg de kikkererwten toe met de tomaten, de rest van de platte peterselie en de citroenschijfjes. Voeg 250 ml water toe en laat voor nog eens 45 min op laag vuur met deksel op de pan stomen.

Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!Doe de couscous in een kom en schep er een paar lepels kookvocht uit de tajine op, vul verder aan met kokend water, tot ongeveer 1 cm boven de couscous. Dek af met een bord.

Roer met een vork de couscous los en meng er de munt doorheen.
Verdeel de pijnboompitten over het lamsvlees.

Verdeel de couscous over de borden en schep hierop het malse lamsvlees.

Smakelijk!

Tags: Tajine
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Stoofpot van lamsbout
Stoofschotel

Stoofpot van lamsbout en groenten

Stifado
Stoofschotel

Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Duuvelkesvlees
Stoofschotel

De carnavalskraker: Duivelse kip of Limburgs duuvelkesvlees

Stoofvlees in pindasaus
Stoofschotel

Stoofvlees in pindasaus; doe het eens anders

Goulash
Stoofschotel

Goulash; een grote pan vol verse ingrediënten

Lamsstoofvlees met witte bonen
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met witte bonen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief