Lamsgehaktballetjes in auberginestoof – Iets lekkers na een lange werkdag? Dit is een stoofschotel die je van tevoren klaar kunt maken, zodat je hem alleen nog maar hoeft op te warmen. Heerlijk comfortfood, boordevol verse groenten! Aubergines, kikkererwten en lamsgehaktballetjes, gestoofd in tomatensaus. Het gebruik van lamsgehakt, en de kruiden en specerijen geven er een klein Arabisch tintje aan. Ruik je de heerlijke geuren al? Een beetje couscous of bulgur erbij, eventueel nog een frisse salade en je maaltijd is compleet! Serveer de lamsgehaktballetjes in auberginestoof lekker makkelijk in een grote kom, plof op de bank en zet je favoriete Netflixserie aan. Een relaxter begin van de avond bestaat er niet!
Dit is waarom je voor lamsgehakt kiest
In de stoofschotel is lamsgehakt gebruikt voor de gehaktballetjes, omdat dit een ingrediënt is dat in de Arabische keuken veel gebruikt wordt. De lamsgehaktballetjes in auberginestoof hebben een ook een Arabisch tintje door het gebruik van aubergine en kikkererwten. De smaken van de Arabische keuken dus, en daar hoort gewoon lamsgehakt bij. Lamsgehakt wordt in Nederland niet heel veel gegeten, dus houd er rekening mee dat je het misschien even van tevoren moet bestellen bij de slager, als je de lamsgehaktballetjes in auberginestoof wilt maken. Dit zal hij of zij ongetwijfeld graag voor je doen.
Lamsgehaktballetjes in een heerlijke auberginestoof
De saus waarin je de lamsgehaktballetjes serveert, is een heerlijke auberginestoof. Er zijn nog veel meer groenten in de saus verwerkt, maar de aubergine vormt het hoofdingrediënt. Houd je wel van aubergines, maar weet je niet zo goed wat je met die mooie paarse vruchtgroente moet doen, dan is dit een recept dat je zeker eens moet proberen. Ook de mensen die roepen dat ze niet van aubergines houden, kunnen maar zo toch voor de bijl gaan als ze de lamsgehaktballetjes in auberginestoof proeven. Wil je de stoofschotel een extra Mediterraan tintje meegeven, garneer hem dan met granaatappelpitjes en wat verkruimelde feta.
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Lamsgehaktballetjes in auberginestoof
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram lamsgehakt
- 1 ei
- 3 eetlepels panko of paneermeel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels pul biber of chilivlokken
- 3 eetlepels ras el hanout
- 1 1/2 eetlepel oregano
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 aubergines, in blokjes
- 5 verse tomaten, in blokjes
- 140 gram tomatenpuree
- 750 ml groentebouillon
- 250 gram gekookte kikkererwten
- olie om in te bakken
- optioneel: peterselie, granaatappelpitten, feta of geitenkaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lamsgehaktballetjes in auberginestoof:
Doe het lamsgehakt in een grote kom. Voeg het ei, de panko, het zout, 1 theelepel pul biber, 1 eetlepel ras el hanout er aan toe. Meng alles goed door het lamsgehakt heen en maak er balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Leg de balletjes op een bord en zet dat even in de koelkast.
Verhit wat olie in een grote braadpan. Zet hierin de ui en de knoflook even aan tot ze glazig zijn. Doe de aubergine, de tomaten en de tomatenpuree er bij en laat die even meebakken. Voeg 2 eetlepels ras el hanout, 1 theelepel pul biber en de oregano toe. Roer dit door de groenten heen en blus af met de groentebouillon.
Breng het geheel aan de kook. Leg dan de lamsgehaktballetjes in de auberginestoof. Niet roeren, gewoon er bovenop leggen. Doe het deksel op de pan en laat het gerecht zo een minuut of 10 zachtjes stoven.
Roer dan de gehaktballetjes er voorzichtig door heen en laat nog 10 minuten stoven. Schep vervolgens de kikkererwten er door en laat ze even mee warmen.
Je kunt dit gerecht een dag van tevoren klaarmaken. Bewaar het dan na het afkoelen in de koelkast.
Serveer de lamsgehaktballetjes in auberginestoof met couscous of met bulgur. Pitabrood of ander plat brood is er ook lekker bij. Wil je het gerecht garneren, bestrooi het dan met verkruimelde feta of geitenkaas, peterselie en/of granaatappelpitten.
Tafel lekker !!