• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Het lekkerste gerecht van de wereld!

Redactie door Redactie
in Stoofschotel
1
Rendang daging

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch – Als je van runderstoof houdt, en van de Oosterse keuken, dan houd je van rendang. Dat kan bijna niet missen. Ooit werd het dan ook door CNN uitgeroepen tot het lekkerste gerecht van de wereld. Nu blijft zoiets natuurlijk toch een kwestie van persoonlijke smaak, maar lekker is het in ieder geval wel. Tijd om eens zelf de keuken in te duiken en rendang te maken dus.

Een toegankelijk recept

Het recept voor dit vleesgerecht komt oorspronkelijk van Sumatra, maar ook in de rest van Indonesië en Maleisië wordt rendang gegeten. En zoals bij zoveel traditionele gerechten, elke familie maakt het op zijn eigen manier. Er zijn 100.000 verschillende recepten in omloop en dat brengt dan ook een eeuwig durende discussie met zich mee over wat er allemaal wel en niet in hoort. Die discussie moet je helemaal niet willen voeren, je komt er toch niet uit. Er is dan ook geen garantie dat variant uit dit recept de juiste is. Maar de rendang uit dit artikel is zeker lekker en alle ingrediënten zijn makkelijk te vinden. Dus voor iedereen toegankelijk.

Je maakt rendang met riblappen

Kies voor het maken van rendang niet het allermagerste rundvlees. Riblappen voldoen heel goed. Het vetrandje aan de riblappen zal tijdens de lange stooftijd helemaal wegsmelten. Maar dat vet geeft wel veel smaak aan het vlees. Je kunt rendang als een op zichzelf staand gerecht eten, maar het is ook een geweldig onderdeel van een rijsttafel. Rendang maak je niet in een half uurtje. Reken minstens op 3,5 uur stoven, langer maakt het gerecht alleen maar lekkerder. Je kunt rendang prima een dag van tevoren maken en de volgende dag weer opwarmen. Zoals dat bij veel stoofpotjes het geval is, zal ook de smaak van dit gerecht de volgende dag alleen maar beter zijn. Zet de pan wel even in de koelkast.

Riblappen

Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees

Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?

 

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Porties: 6-8 personen
Bereidingstijd: 240 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1500 gram riblappen, in dobbelstenen
  • 400 gram sjalotten, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 rode chilipepers, in ringen
  • 40 gram verse gember, geschild en fijngesneden of geraspt
  • 2 eetlepels sambal badjak
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel kurkumapoeder
  • 2 theelepels laos
  • 3 stengels citroengras
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 800 ml kokosmelk
  • 5 eetlepels gemalen kokos
  • neutrale olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rendang: 

Verhit wat olie in een grote braadpan en bak het vlees in twee gedeelten rondom bruin aan. Leg het vlees even weg op een bord.

Bak in dezelfde braadpan in het achtergebleven braad vet de sjalotten, met de knoflook, de chilipeper en de gember glazig. Voeg dan de sambal, de komijn, de koriander, de kurkuma, en de laos toe en bak ze even mee. Blus af met de kokosmelk en voeg de tamarindepasta en de ketjap manis toe.

Breng aan de kook. Zodra het kookt, doe je het vlees erbij. Kneus de citroengrasstengels en doe ze bij de rest in de pan.

Laat de rendang op een heel laag vuur ongeveer 3,5 uur sudderen. Let er op dat het niet te hard gaat, gebruik desnoods een sudderplaatje.

Haal het laatste half uur de deksel van de pan zodat de saus wat kan inkoken. Roer op dat moment ook de gemalen kokos erdoor. Hierdoor zal de saus nog wat extra binden.

Serveer de rendang met witte rijst, sambalboontjes of broccoli en wat kroepoek,

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin162VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Stoofpot van lamsbout
Stoofschotel

Stoofpot van lamsbout en groenten

Stifado
Stoofschotel

Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Duuvelkesvlees
Stoofschotel

De carnavalskraker: Duivelse kip of Limburgs duuvelkesvlees

Stoofvlees in pindasaus
Stoofschotel

Stoofvlees in pindasaus; doe het eens anders

Goulash
Stoofschotel

Goulash; een grote pan vol verse ingrediënten

Lamsstoofvlees met witte bonen
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met witte bonen

Reacties 17

  1. Tessa says:
    5 maanden geleden

    Wat een goed idee om er op het laatst geraspte kokos bij te doen om te binden,nog nooit gedaan.
    Goed recept smaakte heerlijk!
    Eerste dag een broodje rendang,tweede dag(nog lekkerder) met rijst en een salade van komkommer,verse partjes mandarijn en een ketjapdressing.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 maanden geleden

      Wat leuk om te horen dat je de rendang zo lekker vond! Die geraspte kokos geeft net dat beetje extra, hè? En die salade met komkommer, mandarijn en ketjapdressing klinkt als een heerlijke frisse tegenhanger. Slim om de rendang twee dagen anders te serveren, zo geniet je er dubbel van!

      Beantwoorden
  2. Walda says:
    6 maanden geleden

    Het zit in de slowcooker as we speak. Maar ik vind het er erg licht uitzien…
    Die op de foto is veel donkerder. Moet ik er dan nog wat bij doen? Het heeft de kleur als butter chicken zoiets

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      6 maanden geleden

      Mijn ervaring met de slowcooker is dat gerechten veel minder ‘inkoken’ dan als je het in een braadpan stooft, Walda. Het bevat dus meer vocht. Dat is de enige verklaring die ik kan bedenken voor wat betreft het kleurverschil. Als je het donkerder wilt zou je wat extra ketjap kunnen toevoegen, maar daarmee verander je wel iets aan de smaak van de rendang.

      Beantwoorden
  3. Ciska says:
    1 jaar geleden

    Je kan ook je oven als een slowcooker gebruiken.
    Dat doe ik vaak omdat mijn over elektrisch is. heb al een paar keer rendang gemaakt, maar ben ik het recept kwijt
    Mooie gelegenheid dit een keer proberen.
    Goeie tip de sajoer boontjes erbij.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Goede tip, die oven, Ciska. Laat je ons weten wat je van de rendang vond?

      Beantwoorden
  4. Danny says:
    2 jaar geleden

    Hoe wordt het citroengras gebruikt?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Die kun je even kneuzen en in zijn geheel meestoven, Danny. De kookinstructie is aangepast.

      Beantwoorden
  5. Bep Kroon. says:
    2 jaar geleden

    De Rendang gemaakt ,zit nu in de slow cooker. Heerlijk al dat snij werk en de kruiden uit mijn kast opzoeken.Koken een heerlijke ontspannen bezigheid.DUS mensen uitgenodigd om te komen eten.Met Rijst hete boontjes atjar nootjes, dat word smullen.

    Beantwoorden
  6. Cecile Geurts-Huijbers says:
    2 jaar geleden

    En als je bang bent om teveel spullen in huis te halen… Ik weet zeker dat als je dit gegeten hebt dit nog veel vaker gaat maken of een ander recept met deze ingrediënten. Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Precies, Cecile! Je kunt specerijen best lang bewaren en ze komen heus op een ander moment weer van pas!

      Beantwoorden
  7. Paul hakze says:
    2 jaar geleden

    Rendang, Sjonge wat een voorbereiding af wachten of het eatable is

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Volgens mij valt dat best mee, Paul, het stoven kost het meeste tijd, en ondertussen kun jij gewoon Netflixen hoor. En, een beetje meer vertrouwen in onze recepten mag best hoor!😉

      Beantwoorden
    • Redt says:
      2 jaar geleden

      Je kunt ook kant en klare boemboe gebruiken, scheelt een hoop inkopen en bereiden..

      Beantwoorden
      • Elise de Haan says:
        2 jaar geleden

        Natuurlijk kan dat. Maar dat is nou net wat we op Lekker Tafelen in principe niet doen, Redt.😉 Zelf maken is lekkerder, en je weet wat je eet.

        Beantwoorden
    • Nagy says:
      1 jaar geleden

      Hoi Elise,

      Iedereen z’n eigen ding natuurlijk, maar in de traditionele rendang wordt er eigenlijk nooit ketjap gebruikt. Maar goed, als Italiaan vind ik ook ananas (of shoarma) op een pizza godslastering, dus ja, voor sommigen een zeikerd 😀

      Wil natuurlijk niet zeggen dat jouw recept niet heerlijk kan zijn. Zoveel smaken en ondertussen blijft het een kwestie van proberen. Zelf vind ik het recept van Tante Lin erg lekker, maar dan laat ik de kurkuma weer weg. Zo zie je maar weer…

      Beantwoorden
      • Elise de Haan says:
        1 jaar geleden

        Ananas of shoarma op een pizza is ‘not done’, Nagy, dat vinden ook veel niet-Italianen, en ik ook. Die ketjap in de rendang, daar kunnen we over discussiëren. Maar geen kurkuma? Dat kan echt niet, vraag maar aan Tante Lin! 😀😉

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief