Rendang uit de snelkookpan – Als je geen uren de tijd hebt om te stoven, is de snelkookpan de manier om een heerlijke rendang te maken. Met onderstaand recept zet je dat gerecht binnen anderhalf uur op tafel.
Rendang; de heerlijk kruidige runderstoof uit Indonesië
Als je ooit rendang gemaakt hebt, weet je dat dat gerecht, net als alle andere runderstoofschotels, tijd nodig heeft. De lekkerste rendang staat meestal drie uur of meer op het fornuis te pruttelen, tot hij uit elkaar valt van gaarheid en smaak. De dag erna is het stoofvlees nog lekkerder.
Rendang uit de snelkookpan
Heb je een snelkookpan of een instantpot, dan kun je het proces van garen een flink stuk inkorten. Je hoeft dus niet meer die drie uur thuis te zijn om het gerecht in de gaten te houden. Je bakt het rundvlees met de boemboe aan en gaart de rendang in de snelkookpan, in een half uur, onder hoge druk. In die tijd is het raadzaam om thuis te zijn, maar daarna kun je hem eigenlijk zelfs beter een paar uur vergeten. Je laat de stoom er op een natuurlijke manier uit gaan, ‘natural release’ noemen ze dat, vaak afgekort als N.R. De inhoud blijft nog heel lang heet en gaart dus nog door. Door de druk wordt de structuur van het vlees ook zachter, dus het is een win-winsituatie. Je gebruikt hooguit 45 minuten energie en de rest is geduld.
Heb je een snelkookpan of een instantpot dan kun je het proces van garen een flink stuk inkorten
Geduld wordt beloond
Je kunt de rendang uit de snelkookpan in principe al na één uur eten, maar….. als je het gerecht een paar uur of zelfs een dag laat rusten, wordt de smaak van de stoofschotel nog intenser. De kruiden kunnen dan lekker in het vlees trekken.
Rendang uit de snelkookpan geeft lekker veel saus
Een bijkomstigheid van rendang uit de snelkookpan is dat je vaak meer vocht bij het vlees hebt. Dit komt doordat de snelkookpan hermetisch afsluit en er geen vocht kan ontsnappen en dat dus ook niet kan verdampen. Ook moet je een beetje vocht toevoegen om aanbranden te voorkomen. Je kunt dit als nadeel zien, maar alle smaken blijven wel in de pan. Nadat je de stoom op een natuurlijke manier hebt laten ontsnappen, kun je ervoor kiezen om de saus in te koken. Maar die saus is zo lekker, daar lust iedereen best een schepje extra van. Door een beetje maizena op te lossen water, kun je al kokend, de dikte van de saus bepalen. De keuze is aan jou.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Rendang uit de snelkookpan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg runderstoofvlees, in grove stukken
- 3 uien
- 3 kemirinoten
- 3-4 cm verse gember
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 royale theelepel komijnpoeder
- 1 royale theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel laos
- 2 royale theelepels kurkuma
- 1-2 rode pepers, naar smaak
- 1 theelepel trassie
- 3 blaadjes djeroek poeroet
- 2 stengels citroengras
- 1 theelepel zout
- 400 ml kokosroom
- een scheutje olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rendang uit de snelkookpan:
Maak als eerste de boemboe door één ui, de gember, rode peper, knoflook en kemirinoten grof te snijden en samen met het zout en de specerijen fijn te blenderen (let op, eet kemirinoten niet rauw). Voeg eventueel een klein beetje water toe als de massa te dik is om goed fijn te kunnen blenderen.
Snijd de andere 2 uien grof en plet de stengels citroengras met de achterkant van een mes, en leg er een knoop in.
Verwarm de olie in de pan en bak het vlees kort aan. Voeg de boemboe toe en bak alles goed samen door.
Voeg de uien, de djeroek poeroet en het citroengras toe.
Voeg de kokosmelk eraan toe en roer nog even goed door.
Doe de deksel op de pan en breng hem onder hoge druk. Eenmaal op druk kan, bij een pan op het vuur, het vuur lager. De instantpot regelt dit zelf. Laat alles 30 minuten onder druk garen. Draai het vuur uit en laat rusten. Haal na 30 minuten de resterende druk eraf.
Controleer de gaarheid, meestal is die nu prima, dit is wel afhankelijk van de soort en kwaliteit van het vlees.
Haal de blaadjes en stengels uit de rendang, proef en breng eventueel verder op smaak.
Als het nodig is kook je de jus nog in of bind je die al kokende met een eetlepel maïzena, opgelost in een beetje water.
De rendang uit de snelkookpan is nu klaar om te serveren. Lekker met witte rijst en een frisse komkommersalade of sperzieboontjes.
Heb je tijd? Maak de rendang dan een paar uur of een dag eerder, dan komen de smaken nog beter tot hun recht.
Tafel lekker !!