Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees – Als je wel eens op vakantie bent geweest in Griekenland heb je vast ook Stifado op de restaurantkaarten zien staan. Het is een echte Griekse klassieker, meestal gemaakt van rundvlees, uien en tomaten. Heb je heimwee naar Griekenland? Je kunt zelf de keuken in duiken om een heerlijke Stifado klaar te maken. Als je keuken wordt gevuld met de heerlijke geur van die Griekse stoofpot, dan waan je je zo op een Grieks terras! Het kost je wel een beetje tijd, dat stoven. Maar in die tijd kun jij je Griekse vakantiefoto’s nog eens goed bekijken! Dat maakt het lange wachten helemaal de moeite waard toch?
Welk vlees gebruik je om Stifado te maken?
In Griekenland wordt ook stifado gemaakt van lamsvlees, konijn of kalfsvlees. In dit recept is rundvlees gebruikt. Je kunt voor dit recept het beste riblappen of sukadelappen gebruiken. Een randje vet komt de smaak van de Stifado zeker ten goede, en smelt bijna volledig weg door de lange stooftijd. Dus neem geen heel magere runderlappen. Vraag de slager om advies over het gebruik van het juiste vlees om te stoven.
Een randje vet komt de smaak van de stifado zeker ten goede, en smelt vrijwel volledig weg door de lange stooftijd
Tips en weetjes
In Griekenland worden stifado uitjes verkocht. Dit zijn kleine uien die in zijn geheel worden gestoofd. Het zal niet meevallen om ze hier te vinden. Je kunt gewone uien grof snipperen, of je kunt kleine sjalotjes nemen en die halveren of in vieren snijden. Ook verse zilveruitjes zijn een heel goed alternatief.
Stifado is een gerecht dat goed van tevoren klaar te maken is. Laat de stoofpot afkoelen na het klaarmaken en bewaar het gerecht tot gebruik in de koelkast. Je kunt ook heel goed een dubbele portie maken en de helft invriezen. Altijd makkelijk voor op een drukke dag of als je snel klaar wilt zijn!
Sucadelappen; minder vet dan riblappen
Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram sukadelappen of riblappen
- 750 gram sjalotjes (of uien, grof gesnipperd), kleintjes in vieren of gehalveerd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 750 gram verse tomaten, in blokjes
- 3 laurierblaadjes
- 3/4 theelepel gemalen piment
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel oregano
- 1 eetlepel tijm
- 2 eetlepels azijn
- 150 ml rode wijn
- 150 ml runderbouillon
- olijfolie om in te bakken
- 1 theelepel honing
- zout en peper
- verse bladpeterselie
Bereidingswijze van dit recept
Stifado maak je zo:
Snijd het rundvlees in grote dobbelstenen.
Verhit wat olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin aan.
Voeg er dan de uien aan toe en bak ze even mee.
Voeg vervolgens de knoflook, de tomaten, de honing, het piment, de tijm en de oregano toe. Bak mee tot de tomaten zacht worden.
Schenk dan aan de rand van de pan de wijn en de azijn erbij.
Voeg de bouillon toe en doe het kaneelstokje en de laurierblaadjes in de pan.
Breng alles weer aan de kook en laat de stifado op een heel zacht vuurtje gaar stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Wel af en toe even in de pan roeren! Mocht het te droog worden, voeg dan een scheutje water toe.
Haal na 3 uur de laurierblaadjes en het kaneelstokje uit de pan. Bestrooi de Stifado voor het serveren met wat gehakte bladpeterselie.
Lekker met rijst of pasta, maar zeker ook met wat vers stokbrood en natuurlijk een Griekse salade!
Tafel lekker !!
Het staat nu in de slowcooker 😝 Ik heb alle vertrouwen in jou recepten dus dit gaat weer top worden 👨🍳
Geniet ervan Peter 😉
Woon al meer dan 45 jaar in Griekenland .Stifado al heeeel vaak klaargemaakt ,wil even nog iets bijvoegen bij de kruiden ,verse rozemarijn ,jeneverbessen kruidnagels en een stokje kaneel .Meestal maak ik het met wild zwijn maar ik vind rundvlees zeker zo lekker…ook wat appel azijn is er lekker in .
Dat klinkt als goede tips, Elisabet. Dankjewel!
Heerlijk dit gerecht. Trouwens je recepten zijn heel origineel, duidelijk geschreven en lekker.
Wat ik ook heel fijn vindt is dat er geen vegetariërs geneuzel te vinden is. Dat irriteert me bij andere sites vaak. Terwijl ik zelf wil bepalen wat ik eet en met mij 93% van alle niet vegetariërs. Dank daarvoor.
Graag wil ik dit recept maken.
Maar ik zie bovenaan op het plaatje witte blokjes. Zijn dat kaasblokjes of feta die je erbij serveert?
Dat zijn blokjes feta, in de Griekse salade, die bij de Stifado geserveerd werd op de foto.
Moeten de tomaten eerst ontveld worden?
Dan kan, maar het hoeft niet, Leni. Wij hebben het niet gedaan. Het gerecht stooft zo lang dat je er niks van de velletjes terug vindt!
Waarom kun je de recepten niet in t geheel uitprinten?
Ik probeer o.a. de Stifado, lukt niet!
Steeds alleen de ingrediënten en de bereiding zit er niet bij!!!
Dat zou wel moeten kunnen Mieke. Tenminste, hier lukt het wel. Waarschijnlijk moet je nadat je op de printknop geklikt hebt een instelling aanpassen.
Lees ik niet goed of wanneer moet de azijn erbij”?
Je kunt de azijn gelijk met de wijn toevoegen, Christine. We zullen het aanpassen in het recept. Dankjewel voor je reactie!
Lijkt me erg lekker! Bedoelen jullie verse kruiden of gedroogde kruiden?
Alvast bedankt.
In dit recept zijn gedroogde tijm en oregano gebruikt, Renée. Je kunt ook verse gebruiken, maar dan moet je de hoeveelheid wel vergroten. Je kunt als regel aanhouden dat je een derde gedroogde kruiden gebruikt ten opzichte van verse!