Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees – Als je wel eens op vakantie bent geweest in Griekenland heb je vast ook Stifado op de restaurantkaarten zien staan. Het is een echte Griekse klassieker, meestal gemaakt van rundvlees, uien en tomaten. Heb je heimwee naar Griekenland? Je kunt zelf de keuken in duiken om een heerlijke Stifado klaar te maken. Als je keuken wordt gevuld met de heerlijke geur van die Griekse stoofpot, dan waan je je zo op een Grieks terras! Het kost je wel een beetje tijd, dat stoven. Maar in die tijd kun jij je Griekse vakantiefoto’s nog eens goed bekijken! Dat maakt het lange wachten helemaal de moeite waard toch?
Welk vlees gebruik je om Stifado te maken?
In Griekenland wordt ook stifado gemaakt van lamsvlees, konijn of kalfsvlees. In dit recept is rundvlees gebruikt. Je kunt voor dit recept het beste riblappen of sukadelappen gebruiken. Een randje vet komt de smaak van de Stifado zeker ten goede, en smelt bijna volledig weg door de lange stooftijd. Dus neem geen heel magere runderlappen. Vraag de slager om advies over het gebruik van het juiste vlees om te stoven.
Een randje vet komt de smaak van de stifado zeker ten goede, en smelt vrijwel volledig weg door de lange stooftijd
Tips en weetjes
In Griekenland worden stifado uitjes verkocht. Dit zijn kleine uien die in zijn geheel worden gestoofd. Het zal niet meevallen om ze hier te vinden. Je kunt gewone uien grof snipperen, of je kunt kleine sjalotjes nemen en die halveren of in vieren snijden. Ook verse zilveruitjes zijn een heel goed alternatief.
Stifado is een gerecht dat goed van tevoren klaar te maken is. Laat de stoofpot afkoelen na het klaarmaken en bewaar het gerecht tot gebruik in de koelkast. Je kunt ook heel goed een dubbele portie maken en de helft invriezen. Altijd makkelijk voor op een drukke dag of als je snel klaar wilt zijn!
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Sucadelappen; minder vet dan riblappen
Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!
Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees
Ingrediënten voor dit recept
- 750 gram sukadelappen of riblappen
- 750 gram sjalotjes (of uien, grof gesnipperd), kleintjes in vieren of gehalveerd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 750 gram verse tomaten, in blokjes
- 3 laurierblaadjes
- 3/4 theelepel gemalen piment
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel oregano
- 1 eetlepel tijm
- 2 eetlepels azijn
- 150 ml rode wijn
- 150 ml runderbouillon
- olijfolie om in te bakken
- 1 theelepel honing
- zout en peper
- verse bladpeterselie
Bereidingswijze van dit recept
Stifado maak je zo:
Snijd het rundvlees in grote dobbelstenen.
Verhit wat olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin aan.
Voeg er dan de uien aan toe en bak ze even mee.
Voeg vervolgens de knoflook, de tomaten, de honing, het piment, de tijm en de oregano toe. Bak mee tot de tomaten zacht worden.
Schenk dan aan de rand van de pan de wijn en de azijn erbij.
Voeg de bouillon toe en doe het kaneelstokje en de laurierblaadjes in de pan.
Breng alles weer aan de kook en laat de stifado op een heel zacht vuurtje gaar stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Wel af en toe even in de pan roeren! Mocht het te droog worden, voeg dan een scheutje water toe.
Haal na 3 uur de laurierblaadjes en het kaneelstokje uit de pan. Bestrooi de Stifado voor het serveren met wat gehakte bladpeterselie.
Lekker met rijst of pasta, maar zeker ook met wat vers stokbrood en natuurlijk een Griekse salade!
Tafel lekker !!



