Stoofpot met rundvlees – Een stoofpot met riblappen en krielaardappeltjes die bomvol zit met groenten en dus een complete maaltijd is. En het is ook nog eens een maaltijd die geschikt is voor allerlei gelegenheden. Je kunt de stoofpot met rundvlees goed serveren bij een etentje met veel mensen, want het is een gerecht dat je van tevoren kunt maken, en dat je dus op het moment dat je gasten er zijn, weinig werk oplevert. Maar het is evengoed heerlijk comfortfood om mee op de bank te kruipen, terwijl je naar je favoriete tv-serie kijkt. Je maakt de stoofpot met rundvlees in één pan, dus je hebt ook nog eens weinig afwas. Beter wordt het niet!
Welk rundvlees kies je voor dit gerecht?
In dit recept voor de stoofpot met rundvlees is gekozen voor riblappen. Riblappen hebben een randje vet en dat moet je er dan ook niet afsnijden, want het verbetert de smaak van het gerecht en het grootste gedeelte smelt gewoon weg door de lange bereidingstijd van het vlees. Je zou eventueel ook sukadelappen kunnen gebruiken, maar neem in elke geval niet het magerste rundvlees dat je kunt vinden.
Stoofpot met rundvlees met een heerlijke, dikke vleessaus
In dit stoofgerecht zit behoorlijk wat vocht. Dat is nodig om de aardappeltjes en de groenten mee te kunnen stoven in dezelfde pan. Als het vocht te dun blijft aan het einde van de bereidingstijd kun je het binden met wat maïzena dat je eerst aanmaakt met koud water. Je krijgt dan een wat dikkere vleessaus. Serveer wat vers stokbrood bij de stoofpot met rundvlees, dat is heerlijk om die saus mee op te deppen.
De krielaardappeltjes kun je eventueel vervangen door blokjes vastkokende ‘gewone’ aardappels.
De stoofpot met rundvlees is heel goed een dag van tevoren te maken. Bewaar het gerecht in dat geval afgedekt in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Stoofpot met rundvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo riblappen, in blokjes
- 800 gram krielaardappeltjes, geschrapt
- 4 tomaten, in stukjes
- 2 groene paprika's, in reepjes
- 1 courgette, in blokjes
- 2 uien, in kwart ringen
- 600 ml runderbouillon
- 5 teentjes knoflook, gehakt
- 1 citroen, sap en rasp
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gemalen komijnzaad
- een klein bosje koriander
- een klein bosje peterselie
- 8 muntblaadjes
- olie om te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stoofpot met rundvlees:
Verhit een scheut olie in een grote braadpan. Bak hierin het vlees rondom bruin.
Voeg dan de uien en de knoflook toe en bak die even mee. Blus af met de bouillon.
Voeg het paprikapoeder, het komijnzaad, het citroensap, de rasp van de schil en wat zout en peper toe. Wees voorzichtig met de hoeveelheid zout, door de bouillon is het misschien al zout genoeg. Je kunt altijd later nog zout toevoegen als dat nodig is. Draai het vuur laag en laat de stoofpot met rundvlees, met het deksel op de pan, een uurtje of 3,5 zachtjes stoven.
Voeg na 3,5 uur de geschrapte krielaardappeltjes, de tomaat, de courgette en de paprika aan de stoofpot met rundvlees toe. Laat de groenten meestoven tot de aardappeltjes gaar zijn. Controleer even of er nog genoeg vocht in de pan zit, voeg anders nog wat bouillon toe. Laat het deksel van de pan, zodat het stoofvocht wat kan inkoken. Mocht dat stoofvocht aan het einde van de bereidingstijd te dun zijn, dan kun je dat binden met wat maïzena of een product als ‘Allesbinder’.
Voeg voor het serveren de gehakte kruiden toe aan het gerecht.
Serveer de stoofpot met rundvlees met een lekker glas rode wijn erbij.
Tafel lekker !!