Stoofpot van lamsbout en groenten – Bij het klaarmaken van een lamsbout wordt vaak gedacht aan het braden van een groot stuk vlees in de oven. Maar je kunt ook heel andere dingen doen met een lamsbout. Heb je al eens bedacht om er een heerlijk stoofpotje van te maken? Zo’n pan vol boterzacht, lekker gekruid vlees en gemengde groenten bijvoorbeeld. Want ook dat kun je met een lamsbout. De stoofpot van lamsbout uit het recept in dit artikel kost je even wat tijd om klaar te maken, maar dat is alle tijd waard. Je hoeft ook niet naast de pan te blijven staan, dus dit is een prima recept voor een thuiswerkdag. Heb je een slowcooker, dan kun je die ook heel goed inzetten om de stoofpot van lamsbout te maken.
Lamsbout in de stoofpot
Zoals je al las is een lamsbout geschikt voor veel meer dingen dan garen in de oven of de barbecue. Meestal gebruik je daarvoor een lamsbout met been. Je kunt bij de slager ook een lamsbout zonder been kopen. Als je die in stukjes snijdt, kun je die heel makkelijk in een lekkere stoofpot verwerken. Voeg er groenten aan toe, een lekkere bouillon en wat kruiden, en je zet na een paar uur zachtjes pruttelen die lamsbout op een heel andere manier dan dat braadstuk op tafel.
De stoofpot van lamsbout is, net als de meeste stoofgerechten, heel makkelijk van tevoren klaar te maken en weer op te warmen. Ook hier geldt: de volgende dag zijn de smaken nog verder ingetrokken en zal het gerecht nog beter smaken.
Een vleesgerecht bomvol groenten
Je maakt met dit recept een flinke pan vol stoofpot van lamsbout. Maar behalve vlees zit er in dit gerecht ook heel veel groente. Er gaat naast een kilo lamsvlees namelijk ook een kilo groenten in. Welke groenten dat zijn kun je zelf bepalen. Winterpeen, pastinaak, tomaat, prei, sperziebonen, bleekselderij of paprika, maak een mengsel van wat jij lekker vindt. Of van wat er nog in jouw koelkast ligt. De stoofpot leent zich heel goed om restjes groente op te maken.
De stoofpot van lamsbout in de slowcooker
Zoals bij veel stoofpotjes het geval is, kun je ook dit recept heel goed in de slowcooker maken. Volg gewoon de kookinstructies tot waar je het vuur laag zet. Op dat moment doe je het vlees en de groenten over in de slowcooker en laat je die 8 tot 10 uur garen op LOW. Heb je minder tijd? Stel de slowcooker dan in op HIGH en gaar de stoofpot van lamsbout in 5 tot 6 uur.
Lamsvlees; dat betekent voorjaar
Lammetjes horen bij het voorjaar, dus dat is de tijd om van Nederlands lamsvlees te genieten. Met deze lamsvleesrecepten gaat dat lukken!
Stoofpot van lamsbout en groenten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1000 - 1200 gram lamsbout, zonder been
- 1 kilo gemengde groenten
- 2 rode uien
- 1 rode of groene chilipeper
- 3 teentjes knoflook
- 3 eetlepels ras el hanout
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 750 ml hete groentebouillon
- 50 ml appelazijn
- olijfolie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stoofpot van lamsbout en groenten:
Haal het vlees een half uur voor je het wilt gaan klaarmaken uit de koelkast om op temperatuur te komen.
Snijd de uien in kwart ringen, de knoflook in plakjes en de chilipeper in ringen.
Was en snijd de verschillende groenten in stukjes.
Snijd de lamsbout in dobbelstenen.
Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Bak het vlees rondom bruin aan. Voeg de uien en de knoflook toe en bak die even mee. Doe de gemengde groenten in de pan en bak ze ook even mee. Roer de ras el hanout en de oregano erdoor.
Blus de lamsbout en de groenten af met de hete bouillon en de appelazijn. Breng de stoofpot weer aan de kook en laat hem op een heel laag vuur, met het deksel op de pan, zo’n 3,5 uur zachtjes pruttelen.
Proef aan het einde van de stooftijd of het vlees goed gaar is. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Vind je de saus te dun, bind hem dan met wat maïzena die je in wat koud water hebt opgelost.
Serveer de stoofpot van lamsbout met groenten met gekookte rijst, aardappelpuree of vers (stok)brood.
Tafel lekker !!