Stoofpotje van everzwijn; winterkost bij uitstek – November en december zijn de topmaanden om everzwijn te serveren. Everzwijnen leven in het wild voornamelijk in bosrijke omgevingen en voeden zich in de winter met beukennootjes, eikels en kastanjes. En in de lente voeden ze zich met wortelstokken, larven en regenwormen. Everzwijnen zijn het meest actief ‘s avond en ‘s nachts.
Het everzwijn levert heel mager vlees op dat te vergelijken valt met varkensvlees, maar heeft een uitgesproken wildsmaak
Maak je dit stoofpotje dan heb je er nauwelijks omkijken naar. Dit stoofpotje van everzwijn is zo’n feestgerecht dat je prima een dag van tevoren kunt maken.
Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Stoofpotje van everzwijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg everzwijn stoofvlees
- 8 krielaardappeltjes
- 1 pastinaak
- 6 wortelen
- 1 prei
- 6 sjalotten
- 2 el bloem
- boter
- 4 dl rode wijn
- 5 dl wild fond
- 1 kaneelstokje
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
- 4 salie blaadjes
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Een stoofpotje van everzwijn maak je zo:
Was de groenten grondig. Schil de aardappelen, de pastinaak en de wortelen en snij in grove stukken. Pel de sjalotten en laat ze op hun geheel. Snij de prei in ringen.
Verwarm de oven voor op 120° C.
Laat de boter in een pan goed heet worden en bak hierin het vlees per portie bruin aan. Kruid af met peper en zout doe er de sjalotten bij en bak nog even goed door.
Bestuif het vlees met de gezeefde bloem en roer goed om. Blus af met de rode wijn en de wild fond en laat goed opkoken. Voeg er de tijm, de salie, de laurier en de kaneelstok aan toe. Laat een 30 minuten sudderen op een laag pitje. Voeg nu de grof gesneden pastinaak, de wortelen, de prei en de aardappelen toe. Laat opkoken en zet de pan afgedekt met een vochtig gemaakt bakpapier in de oven gedurende een 90 minuten. Dit voorkomt dat het vlees te zwart wordt.
Verwijder de kaneelstok, de salie en laurierbladeren en de tijm als vlees en groenten gaar zijn.
Serveer het stoofpotje van everzwijn op voorverwarmde diepe borden. Lekker met een toefje scherpe mosterd.
Tafel lekker !!