• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Stoofpotje van gerookte hamschijf met peterseliesaus

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Stoofschotel
1
Stoofpotje van gerookte hamschijf met peterseliesaus

Stoofpotje van gerookte hamschijf met peterseliesaus – Ik houd van makkelijke eenpansgerechten, waarbij smaken elkaar versterken. Beetje groente snijden, stukje vlees erbij, wat kruiderij, niet te veel handelingen, paar uur in de oven en een heerlijke maaltijd op tafel getoverd. Vaak zijn het stoofpotjes en ik maak ze in de winter in allerlei soorten en maten. Meestal maak ik wat meer, want stoofpotjes zijn prima in te vriezen. Weet je dat je met de hamschijf ook heerlijke stoofvleesgerechten kunt maken? De meeste van jullie zullen hem kennen als smaakmaker in je erwtensoep, maar gebruik het eens op een andere manier. Dit bovenbeen van een varken heeft door het bot alles om een geweldige smaakboost te geven aan je soep dus waarom dan ook niet gebruik maken van dit heerlijke stuk vlees in een stoofgerecht. Heerlijk mals gegaard in de oven met laurier en tijm maakt het weer een fijne pot-op-tafel. Omdat ik meestal wat grotere stukken gebruik zodat ik meteen kan invriezen heb ik vaak een bevroren stuk. Ik laat deze dan eerst een nacht in een pan met water weken. Zet het vlees dan wel in de koelkast en vul de pan zover dat de hamschijf net onder water staat.

Dit recept komt uit de nieuwe “Bespaar met Jamie” van Jamie Oliver die in het bijschrift ook nog een aangeeft dat hamschijven hartstikke goedkoop zijn, dus in deze tijden van crisis ook mooi meegenomen. Het is een prima basisrecept dat je naar jouw smaak kan aanpassen door er bijvoorbeeld bonen, een rood pepertje, paprika, tomaten, bonen of doperwten aan toe te voegen. Voeg de bonen of doperwten er dan wel aan toe als de hamschijf zo goed als gaar is. De peterseliesaus die bij deze basis staat, smaakt daarnaast ook heerlijk bij bijvoorbeeld een groenteschotel. De saus krijgt bonuspunten omdat hij heel eenvoudig is klaar te maken! Een recept voor in je eigen boekje dus als je dit heerlijke kookboek niet op de plank hebt staan!

Stoofpotje van gerookte hamschijf met peterseliesaus

Stoofschotel voor 4 personen

  • een grote pan die ook in de oven kan
  • oven op 170 graden
  • stuk vochtig bakpapier ter grootte van je pan
  • 1 gerookte hamschijf van 800 gr
  • 2 uien, geschild, grof gesneden
  • 3 winterwortelen, grof gesneden
  • 500 gram aardappels, geschild, gehalveerd
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes verse tijm (touwtje eromheen, zodat je ze weer makkelijk uit de pan kan halen)

voor de saus:

  • 1 bosje verse peterselie (ca 30 gram)
  • 1 laurierblaadje
  • 10 gram boter
  • 10 gram bloem
  • 250 ml halfvolle melk
  • 2 tl gladde mosterd
  • 1 el witte wijnazijn

Doe de hamschijf, uien, aardappels, wortelen, 2 laurierblaadjes, tijmbundeltje in de pan met zoveel water dat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat het 20 minuten koken. Schep het schuim regelmatig af.
Leg een vochtig stuk bakpapier ter grootte van de pan over de hamschijven (zodat er zo weinig mogelijk vocht verloren gaat en het vlees lekker mals blijft) en zet de pan met deksel 2,5 uur in de oven.

Maak ondertussen alvast de peterseliesaus en warm hem op als de hamschijf klaar is. Pluk wat blaadjes van de peterselie en leg apart voor garnering. Snijd de rest van de peterselie (blaadjes en steeltjes) fijn. Smelt de boter in een pan en roer de bloem er doorheen met een houten lepel. Giet al roerend scheutjes melk erbij tot je een gladde witte saus hebt. Roer de mosterd, de gesneden peterselie en het laurierblaadje erbij. Voeg als laatste beetje bij beetje de azijn, peper en zout toe. Laat 15 minuten pruttelen totdat de saus de juiste dikte heeft. Proef de saus en maak eventueel verder op smaak met wat peper en zout. Zet de saus opzij tot de hamschijven klaar zijn en warm dan langzaam weer op.

Als het vlees lekker mals is en van het bot valt, haal dan de hamschijven uit de pan en pluk het vlees met twee vorken van het bot. Gooi het bot en het zwoerd weg. Haal het bundeltje tijmtakjes uit de pan. Doe het vlees terug in de pan of leg het op een schaal en schep de heerlijk gegaarde aardappels en winterwortelen eromheen. Vergeet je saus niet!

Gerookte hamschijven koop je bij de echte slager.

Eet lekker!

Tags: VleesVlees - HamVlees - Stoofschotel met varkensvlees
DeelPin23VerstuurVerstuur
Marlene Stolte

Marlene Stolte

Eten doe je iedere dag en dan kan het maar beter een feestje zijn. Met mooie verse produkten, fantasie, proberen en heel soms toch wat weggooien moet dit echt goedkomen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Stoofpot van lamsbout
Stoofschotel

Stoofpot van lamsbout en groenten

Stifado
Stoofschotel

Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Duuvelkesvlees
Stoofschotel

De carnavalskraker: Duivelse kip of Limburgs duuvelkesvlees

Stoofvlees in pindasaus
Stoofschotel

Stoofvlees in pindasaus; doe het eens anders

Goulash
Stoofschotel

Goulash; een grote pan vol verse ingrediënten

Lamsstoofvlees met witte bonen
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met witte bonen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!