Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus – je zou dit stoofpotje ook coq au vin blanc kunnen noemen al wordt daarin een hele kip gebruikt. Dit recept is dus eigenlijk een makkelijke en verkorte versie van de originele coq au vin blanc. Kipfilet is immers sneller gaar dan een hele kip. De grove stukken sjalot en champignons zorgen voor lekker veel smaak tijdens het stoven. De witte wijn zorgt ervoor dat de kip lekker zacht wordt.
Weinig ingrediënten, maar heel veel smaak
Er zijn niet altijd hele lijsten met ingrediënten nodig om een smakelijk stoofpotje te maken. Dat zie je aan dit stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus. Je hebt hiervoor behalve de kipfilet en de witte wijn alleen nog sjalotjes, champignons, crème fraîche en wat kruiden nodig. Het is iets meer dan een simpel AGV’tje, maar dan serveer je ook wel iets heel erg lekkers.
Een stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus staat binnen een uur op tafel
Een stoofpotje hoeft niet altijd lang te duren, het ligt er maar aan wat je wil stoven. De kipfilet in dit stoofpotje is snel gaar. Om extra smaak aan het vlees te geven snijd je de kipfilet in grove stukken. Zo kunnen de smaken in korte tijd, goed hun werk doen.
Al is het stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus zo gemaakt, hij is het lekkerste als hij nog een nachtje staat voordat je het serveert. Daarmee is dit makkelijke recept ook handig als je gasten krijgt of als je minder tijd hebt om te koken. Alles staat klaar, een beetje pasta koken en een salade mengen en je hebt snel een geweldig lekkere maaltijd op tafel staan.
Stoven met een frisse witte wijn
Als je met wijn stooft, is dat vaak een rode wijn. Maar wist je dat een frisse witte wijn ook perfect is om mee te stoven. Het is niet alleen de kleur die lichter is, de smaak van witte wijn is ook veel lichter dan van een rode wijn.
Als je gaat stoven met witte wijn kies je voor een frisse witte wijn zoals een Sauvignon blanc of een Chardonnay. Hoe leuk is het als je die twee kan combineren. Als je dit recept voor een stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus gaat maken kies je voor Puklavec & friends. Dat is een Sloveense wijn, of eigenlijk een blend, die twee druiven met elkaar verenigt: Sauvignon blanc en Chardonnay. Het merk Puklavec & friends staat voor het vieren van vriendschap. Wil jij een vriendschap vieren? Maak het stoofpotje van kipfilet in een romige witte wijnsaus en schenk er gezellig een glas van deze wijn bij. Dat is vriendschap vieren op z’n best.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram kipfilet
- 6 sjalotjes
- 250 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 250 ml witte wijn (zie tekst)
- 250 ml kippenbouillon
- 200 ml crème fraîche
- een paar takjes verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en/of oregano 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel olie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus:
Snijd de kipfilet in grove stukken en bestrooi met zout en peper
Snijd de grotere champignons doormidden.
Schil de sjalotjes en laat de 2 parten zoals ze zijn.
Hak de knoflook fijn.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Bak de stukken kipfilet kort rondom bruin. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan.
Fruit de sjalotten kort en voeg er de champignons aan toe. Bak ze even kort op hoog vuur mee.
Blus af met de witte wijn. Voeg de knoflook en de kruiden toe en kook de wijn een minuutje door om de alcohol te laten verdampen.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
Doe de kipfilet terug in de pan en laat alles een half uurtje zonder deksel zachtjes stoven.
Roer de crème fraîche in een kommetje los met een beetje stoofvocht en roer dit door het stoofpotje.
Laat het geheel even kort doorkoken en proef, breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Wil je een iets dikkere saus? Meng dan een beetje water met een eetlepel maizena en roer dit door het stoofpotje tot het de gewenste dikte heeft.
Serveer het stoofpotje van kipfilet in een romige witte wijnsaus met lintpasta en een salade of groente van het seizoen.
Tafel lekker !!
Het was een heerlijk recept, zoals meerdere recepten van lekkertafelen.
Dank je wel voor dit mooie compliment.