Stoofpotje van paddenstoelen – Stoofpotjes worden vaak gemaakt van vlees of vis. Het zijn voorbeelden van gerechten die een makkelijk onderdeel kunnen zijn van een menu dat je serveert voor een speciale gelegenheid. Ze zijn bijna altijd van tevoren klaar te maken en opnieuw op te warmen, dus dat scheelt je werk op het moment dat je kookt voor je gasten. Maar wat nu als jij, of die gasten, geen vlees of vis eet en je dus een vegetarisch alternatief moet bedenken? Dan heb je niet meteen een probleem, want dan serveer je gewoon een stoofpotje van paddenstoelen. Net zo lekker, en helemaal vegetarisch!
Bij een stoofpotje van paddenstoelen serveer je natuurlijk herfstgerechten
Dit is bij uitstek een recept dat je kunt serveren in een vegetarisch najaars- of winters menu. Denk aan klassieke bijgerechten als aardappelpuree en gestoofde rode kool of gekookte spruitjes. Maar ook gekookte aardappels en andere groenten van het seizoen zullen het prima doen bij een stoofpotje van paddenstoelen. Je zou het gerecht zelfs kunnen verwerken in een ovenschotel, waarbij je het stoofpotje afdekt met aardappelpuree en het gerecht in de oven opwarmt om er een lekker korstje aan te geven. Die ovenschotel is ook een idee om eventuele restjes mee op te maken.
Welke paddenstoelen gebruik je?
Als je dit recept voor een stoofpotje van paddenstoelen voor een feestelijk vegetarisch etentje of voor een speciaal moment maakt, dan is het het leukste om gemengde paddenstoelen te gebruiken. In welke samenstelling je dat doet, kun je zelf kiezen. Je kunt in de meeste supermarkten doosjes met gemengde paddenstoel kopen. Vaak ook nog in verschillende samenstellingen. Wat je ook kunt doen is aantal verschillende soorten los kopen en zelf een mengsel samenstellen. Houd je het liever simpel of weet je niet zeker of je alle paddenstoelen uit zo’n mengsel lekker vindt, dan kun je ook alleen champignons of kastanjechampignons gebruiken. Met dat laatste maak je van dat stoofpotje met paddenstoelen meteen ook een budgetvriendelijk recept.
Het is overigens een goed idee om in een recept voor een vegetarisch stoofpotje van paddenstoelen oesterzwammen te verwerken. Oesterzwammen zijn als enige paddenstoelen namelijk een volwaardige vleesvervanger.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Stoofpotje van paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo gemengde paddenstoelen
- 350 gram knolselderij
- 15 gram gedroogde paddenstoelen
- 150 gram ui
- 3 teentjes knoflook
- 150 ml rode wijn
- 500 ml krachtige paddenstoelenbouillon
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken
- 2 eetlepels verse mediterrane tuinkruiden (rozemarijn, tijm, oregano etc)
- optioneel: maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stoofpotje van paddenstoelen:
Week de gedroogde paddenstoelen in heet water.
Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze grof.
Snijd de ui in niet te dunne kwart ringen.
Hak de knoflook.
Snijd de knolselderij in blokjes.
Hak de kruiden.
Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan.
Bak hierin de ui, de knoflook en de knolselderij aan.
Voeg vervolgens de verse paddenstoelen en de gedroogde paddenstoel toe en bak ze mee tot ze geslonken zijn.
Blus af met de wijn en de paddenstoelenbouillon.
Voeg de kruiden toe.
Breng aan de kook en laat op een laag vuurtje een half uurtje pruttelen.
Breng het stoofpotje op smaak met zout en peper.
Vind je de saus te dun, bind hem dan met wat maïzena, die je aanmaakt met wat koud water. Laat even meekoken.
Serveer het stoofpotje van paddenstoelen met aardappelpuree en gekookte groenten of een groene salade.
Tafel lekker !!