• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen – Met de eigenzinnige Elizabeth

Een Limburgse stoofschotelvan runderriblappen, lokaal bier en gedroogde pruimen. Een heerlijke stoofpot met een echt rijke saus.

1
Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

De stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen is een klassiek gerecht dat om een beetje geduld vraagt maar toch echt niet veel werk is. Door riblappen met een randje vet te gebruiken, krijg je vlees dat na uren sudderen boterzacht wordt. Door er een lekker lokaal biertje in te verwerken zet je echt iets moois op tafel. Het bier zorgt voor diepgang en de uien maken de saus vanzelf dik en vol van smaak. Dit is zo’n heerlijke herstige of winterse stoofpot. Je laat het lekker pruttelen op een laag vuurtje en iedereen in huis ruikt dat. Als het etenstijd is, hoef je echt geen twee keer te roepen.

Halverwege de bereiding van de stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen gaat het lokale bier “De eigenzinnige Elisabeth” uit Maastricht in de pan. Het karaktervolle tripelbier met gerst, haver en rogge geeft de saus zijn kruidige, volle smaak. De pruimen zorgen voor een zachte, lichtzoete balans met het bittere van het bier. Geen ontbijtkoek nodig dus; de uien en pruimen doen het bindwerk vanzelf. Serveer de stoofschotel met frietjes, stamppot van wortel of pastinaak, of een knapperig broodje dat de laatste sausrestjes opneemt. Wil je het nog completer maken? Maak er stoofpeertjes bij.

Niveau

Makkelijk

Kooktechniek

Stoven

Kooktijd

Langer dan 60 minuten

Verse ingrediënten

Riblappen

Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

Porties: een pan vol
Bereidingstijd: 240 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo runderriblappen
  • 3 flinke uien
  • zout en peper
  • boter om in te bakken
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels azijn
  • een flesje tripel (De eigenzinnige Elisabeth van Stadsbrouwerij Maastricht)
  • 200 ml runderbouillon
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 125 gram zachte gedroogde pruimen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen:

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Snijd het vlees in grove stukken en dep het droog. Bak het krachtig aan in een ruime pan met boter. Doe dit in twee gedeelten als je wilt dat het mooi karameliseert.

Snijd in de tussentijd de uien in stukjes. Haal het vlees uit de pan en leg dit op een bord.

Bak dan de uien in dezelfde pan aan tot ze glazig zien. Voeg er de mosterd, tomatenpuree en azijn aan toe en bak dat even kort mee. Voeg er dan de bouillon en de helft van het bier aan toe en breng aan de kook. Het bier zal schuimen. Kook alle aanzetsels goed los.

Bestrooi het vlees met zout en peper en doe het samen met het vocht weer terug in de pan. Voeg de kruidnagels en de laurierblaadjes toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en leg de deksel op de pan. Laat de runderstoof op een heel laag vuur ongeveer 3 uur stoven.

Roer tussentijds een paar keer om aanbranden te voorkomen, voeg indien nodig een beetje warm water toe. Gebruik geen koude vloeistoffen om taai worden van het vlees te voorkomen!

Als het vlees mooi zacht en gaar is, doe je de gedroogde pruimen erbij. Verwarm het resterende bier en doe dit er ook bij.

Laat de stoof nu zonder deksel een half uurtje heel zachtjes inkoken tot de pruimen en de uien gedeeltelijk zijn opgelost en het vocht enigszins verdampt is.

Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en/of peper. Serveer de stoofschotel met bier en pruimen met frietjes, een stamppot of brood.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • limburgs zoervleisj

    Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg

  • Riblappen in stroganoffsaus

    Riblappen in stroganoffsaus met paprika en champignons

  • Gehaktballen met ui

    Gehaktballen met ui; zo maak je de allerlekkerste

  • Worstenbrood om te delen

    Worstenbrood om te delen – maak zelf een xxl saucijzenbroodje

  • Broodje braadworst

    Broodje braadworst met gebakken uien en kaas

  • Gehaktballen met champignons

    Gehaktballen met champignons in rijke jus – zet het seizoen op tafel!

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

  • Kipgehakt, net even anders

    Kipgehakt recepten: makkelijk, gezond en snel op tafel

  • witte bonensoep of ribkessoep

    Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

  • Gehaktballen met pompoensaus

    Gehaktballen met pompoensaus – bij stamppot, aardappelpuree, rijst of pasta

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.