De stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen is een klassiek gerecht dat om een beetje geduld vraagt maar toch echt niet veel werk is. Door riblappen met een randje vet te gebruiken, krijg je vlees dat na uren sudderen boterzacht wordt. Door er een lekker lokaal biertje in te verwerken zet je echt iets moois op tafel. Het bier zorgt voor diepgang en de uien maken de saus vanzelf dik en vol van smaak. Dit is zo’n heerlijke herstige of winterse stoofpot. Je laat het lekker pruttelen op een laag vuurtje en iedereen in huis ruikt dat. Als het etenstijd is, hoef je echt geen twee keer te roepen.
Halverwege de bereiding van de stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen gaat het lokale bier “De eigenzinnige Elisabeth” uit Maastricht in de pan. Het karaktervolle tripelbier met gerst, haver en rogge geeft de saus zijn kruidige, volle smaak. De pruimen zorgen voor een zachte, lichtzoete balans met het bittere van het bier. Geen ontbijtkoek nodig dus; de uien en pruimen doen het bindwerk vanzelf. Serveer de stoofschotel met frietjes, stamppot van wortel of pastinaak, of een knapperig broodje dat de laatste sausrestjes opneemt. Wil je het nog completer maken? Maak er stoofpeertjes bij.
Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kilo runderriblappen
- 3 flinke uien
- zout en peper
- boter om in te bakken
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- een flesje tripel (De eigenzinnige Elisabeth van Stadsbrouwerij Maastricht)
- 200 ml runderbouillon
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 125 gram zachte gedroogde pruimen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen:
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Snijd het vlees in grove stukken en dep het droog. Bak het krachtig aan in een ruime pan met boter. Doe dit in twee gedeelten als je wilt dat het mooi karameliseert.
Snijd in de tussentijd de uien in stukjes. Haal het vlees uit de pan en leg dit op een bord.
Bak dan de uien in dezelfde pan aan tot ze glazig zien. Voeg er de mosterd, tomatenpuree en azijn aan toe en bak dat even kort mee. Voeg er dan de bouillon en de helft van het bier aan toe en breng aan de kook. Het bier zal schuimen. Kook alle aanzetsels goed los.
Bestrooi het vlees met zout en peper en doe het samen met het vocht weer terug in de pan. Voeg de kruidnagels en de laurierblaadjes toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en leg de deksel op de pan. Laat de runderstoof op een heel laag vuur ongeveer 3 uur stoven.
Roer tussentijds een paar keer om aanbranden te voorkomen, voeg indien nodig een beetje warm water toe. Gebruik geen koude vloeistoffen om taai worden van het vlees te voorkomen!
Als het vlees mooi zacht en gaar is, doe je de gedroogde pruimen erbij. Verwarm het resterende bier en doe dit er ook bij.
Laat de stoof nu zonder deksel een half uurtje heel zachtjes inkoken tot de pruimen en de uien gedeeltelijk zijn opgelost en het vocht enigszins verdampt is.
Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en/of peper. Serveer de stoofschotel met bier en pruimen met frietjes, een stamppot of brood.
Tafel lekker !!
