Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen – Je hebt voor dit recept een beetje geduld nodig, maar dan heb je wel de lekkerste stoofschotel die je maar kunt bedenken. Het is niet veel werk om dit recept te maken, maar smaak heeft tijd nodig. Door riblappen met een randje vet te gebruiken krijg je een stoofschotel met heerlijk zacht vlees met een zachte volle smaak. In de tijd dat het vlees opstaat kun je veel andere dingen doen. Of dat lukt, wordt niet gegarandeerd. Want de kans is groot dat je steeds weer door die heerlijke geur van de stoofschotel met rundvlees bier en pruimen wordt afgeleid en naar die pan loopt om te kijken, te ruiken en te watertanden.
Het is niet veel werk om te maken, maar smaak heeft tijd nodig
Lokaal bier uit Maastricht; de eigenzinnige Elisabeth
Nee hoor, dit is niet de naam van de kokkin, maar van het bier dat haar naam dankt aan een vrouw uit de 17e eeuw. De Triple met de naam “De eigenzinnige Elisabeth” wordt gebrouwen door Stadsbrouwerij Maastricht. Elisabeth was een vrouw uit de 17e eeuw die voor iedereen klaarstond en ze stond bekend als een krachtige vrouw met een eigen wil. Dat is ook het karakter van dit lokale bier uit Maastricht. Het bier barst van de smaak door het gebruik van gerst, haver en rogge. Het recept voor de stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen (en natuurlijk lekker veel uien) is net zo eigenzinnig als de Maastrichtse Triple met haar kruidige smaakvolle karakter, en dat is precies wat die heerlijke balans in dit gerecht maakt. Probeer het maar!
Limburgs stoofvlees en Limburgs bier zijn uiteraard de ideale match
Geen ontbijtkoek in het recept voor de stoofschotel met rundvlees bier en pruimen
Bij veel stoofschotels wordt het gerecht op smaak gebracht met ontbijtkoek, zo ook in het recept voor het Limburgs zuurvlees. De stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen heeft zijn oorsprong ook in Limburg. Maar dit gerecht wordt op smaak gebracht met gedroogde pruimen. De pruimen koken gedeeltelijk stuk. Maar een gedeelte blijft ook in stukjes achter in het gerecht, wat een perfecte balans vormt met het lichte bittertje van het bier. Binden is bij dit gerecht niet nodig, de uien worden zo gaar en zacht dat ze zorgen voor de binding.
De uien worden zo gaar en zacht dat ze zorgen voor de binding
Lekker met frietjes, een stamppot of met brood
De zalige volle stoofschotel van rundvlees, bier en pruimen is geweldig lekker met vers gebakken friet. Nee, geen patat, in Limburg eten ze friet! Maar de stoofschotel is ook erg lekker bij een stamppot van aardappel, pastinaak, knolselderij en wortel. Of geserveerd met een heerlijk vers gebakken hard broodje. De keuze is aan jou, wat je ook kiest lekker zal het zeker zijn.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo runderriblappen
- 3 flinke uien
- zout en peper
- boter om in te bakken
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- een flesje tripel (De eigenzinnige Elisabeth van Stadsbrouwerij Maastricht)
- 200 ml runderbouillon
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 125 gram zachte gedroogde pruimen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen:
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
Snijd het vlees in grove stukken en dep het droog. Bak het krachtig aan in een ruime pan met boter. Doe dit in twee gedeelten als je wilt dat het mooi karameliseert.
Snijd in de tussentijd de uien in stukjes. Haal het vlees uit de pan en leg dit op een bord.
Bak dan de uien in dezelfde pan aan tot ze glazig zien. Voeg er de mosterd, tomatenpuree en azijn aan toe en bak dat even kort mee. Voeg er dan de bouillon en de helft van het bier aan toe en breng aan de kook. Het bier zal schuimen. Kook alle aanzetsels goed los.
Bestrooi het vlees met zout en peper en doe het samen met het vocht weer terug in de pan. Voeg de kruidnagels en de laurierblaadjes toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en leg de deksel op de pan. Laat de runderstoof op een heel laag vuur ongeveer 3 uur stoven.
Roer tussentijds een paar keer om aanbranden te voorkomen, voeg indien nodig een beetje warm water toe. Gebruik geen koude vloeistoffen om taai worden van het vlees te voorkomen!
Als het vlees mooi zacht en gaar is, doe je de gedroogde pruimen erbij. Verwarm het resterende bier en doe dit er ook bij.
Laat de stoof nu zonder deksel een half uurtje heel zachtjes inkoken tot de pruimen en de uien gedeeltelijk zijn opgelost en het vocht enigszins verdampt is.
Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en/of peper. Serveer de stoofschotel met bier en pruimen met frietjes, een stamppot of brood.
Tafel lekker !!