Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

Het recept voor stoofvlees met Limburgs tripel bier

Connie Derks door Connie Derks
in Stoofschotel
1
Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen – Je hebt voor dit recept een beetje geduld nodig, maar dan heb je wel de lekkerste stoofschotel die je maar kunt bedenken. Het is niet veel werk om dit recept te maken, maar smaak heeft tijd nodig. Door riblappen met een randje vet te gebruiken krijg je een stoofschotel met heerlijk zacht vlees met een zachte volle smaak. In de tijd dat het vlees opstaat kun je veel andere dingen doen. Of dat lukt, wordt niet gegarandeerd. Want de kans is groot dat je steeds weer door die heerlijke geur van de stoofschotel met rundvlees bier en pruimen wordt afgeleid en naar die pan loopt om te kijken, te ruiken en te watertanden.

Het is niet veel werk om te maken, maar smaak heeft tijd nodig

Lokaal bier uit Maastricht; de eigenzinnige Elisabeth

Nee hoor, dit is niet de naam van de kokkin, maar van het bier dat haar naam dankt aan een vrouw uit de 17e eeuw. De Triple met de naam “De eigenzinnige Elisabeth” wordt gebrouwen door Stadsbrouwerij Maastricht. Elisabeth was een vrouw uit de 17e eeuw die voor iedereen klaarstond en ze stond bekend als een krachtige vrouw met een eigen wil. Dat is ook het karakter van dit lokale bier uit Maastricht. Het bier barst van de smaak door het gebruik van gerst, haver en rogge. Het recept voor de stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen (en natuurlijk lekker veel uien) is net zo eigenzinnig als de Maastrichtse Triple met haar kruidige smaakvolle karakter, en dat is precies wat die heerlijke balans in dit gerecht maakt. Probeer het maar!

Limburgs stoofvlees en Limburgs bier zijn uiteraard de ideale match

Geen ontbijtkoek in het recept voor de stoofschotel met rundvlees bier en pruimen

Bij veel stoofschotels wordt het gerecht op smaak gebracht met ontbijtkoek, zo ook in het recept voor het Limburgs zuurvlees. De stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen heeft zijn oorsprong ook in Limburg. Maar dit gerecht wordt op smaak gebracht met gedroogde pruimen. De pruimen koken gedeeltelijk stuk. Maar een gedeelte blijft ook in stukjes achter in het gerecht, wat een perfecte balans vormt met het lichte bittertje van het bier. Binden is bij dit gerecht niet nodig, de uien worden zo gaar en zacht dat ze zorgen voor de binding.

De uien worden zo gaar en zacht dat ze zorgen voor de binding

Lekker met frietjes, een stamppot of met brood

De zalige volle stoofschotel van rundvlees, bier en pruimen is geweldig lekker met vers gebakken friet. Nee, geen patat, in Limburg eten ze friet! Maar de stoofschotel is ook erg lekker bij een stamppot van aardappel, pastinaak, knolselderij en wortel. Of geserveerd met een heerlijk vers gebakken hard broodje. De keuze is aan jou, wat je ook kiest lekker zal het zeker zijn.

Riblappen

Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees

Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?

Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

Porties: een pan vol
Bereidingstijd: 240 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo runderriblappen
  • 3 flinke uien
  • zout en peper
  • boter om in te bakken
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels azijn
  • een flesje tripel (De eigenzinnige Elisabeth van Stadsbrouwerij Maastricht)
  • 200 ml runderbouillon
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 125 gram zachte gedroogde pruimen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen:

Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Snijd het vlees in grove stukken en dep het droog. Bak het krachtig aan in een ruime pan met boter. Doe dit in twee gedeelten als je wilt dat het mooi karameliseert.

Snijd in de tussentijd de uien in stukjes. Haal het vlees uit de pan en leg dit op een bord.

Bak dan de uien in dezelfde pan aan tot ze glazig zien. Voeg er de mosterd, tomatenpuree en azijn aan toe en bak dat even kort mee. Voeg er dan de bouillon en de helft van het bier aan toe en breng aan de kook. Het bier zal schuimen. Kook alle aanzetsels goed los.

Bestrooi het vlees met zout en peper en doe het samen met het vocht weer terug in de pan. Voeg de kruidnagels en de laurierblaadjes toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en leg de deksel op de pan. Laat de runderstoof op een heel laag vuur ongeveer 3 uur stoven.

Roer tussentijds een paar keer om aanbranden te voorkomen, voeg indien nodig een beetje warm water toe. Gebruik geen koude vloeistoffen om taai worden van het vlees te voorkomen!

Als het vlees mooi zacht en gaar is, doe je de gedroogde pruimen erbij. Verwarm het resterende bier en doe dit er ook bij.

Laat de stoof nu zonder deksel een half uurtje heel zachtjes inkoken tot de pruimen en de uien gedeeltelijk zijn opgelost en het vocht enigszins verdampt is.

Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en/of peper. Serveer de stoofschotel met bier en pruimen met frietjes, een stamppot of brood.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin6TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Stoofpot van lamsbout
Stoofschotel

Stoofpot van lamsbout en groenten

Stifado
Stoofschotel

Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Duuvelkesvlees
Stoofschotel

De carnavalskraker: Duivelse kip of Limburgs duuvelkesvlees

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!