• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Stoofschotel van champignons en witte bonen

Lekker eten kan ook zonder vlees

0
Stoofschotel van champignons en witte bonen

Stoofschotel van champignons en witte bonen – Stoofpotjes zijn altijd lekker, alleen van de geur krijg je al trek. Stoven hoeft niet altijd met vlees, kijk maar naar dit gerecht met champignons, witte bonen en aardappels. Het is misschien niet het mooiste gerecht, maar lekker is het zeker. En het recept is gemaakt met allemaal lokale ingrediënten.

Verse champignons en zelfgekookte witte bonen, die maken de stoofschotel

Champignons en witte bonen is nu niet de meteen combinatie waar je aan denkt bij een stoofschotel, maar de smaak en structuren van champignons en witte bonen passen perfect bij elkaar. Door er aardappels bij gaar te stoven wordt het een echt lekkere eenpansmaaltijd, voor een dagje zonder vlees.

Koop het liefst gedroogde witte bonen, die je een nachtje in de week zet en gaar kookt. Maak gelijk een dubbele portie, je kunt ze best een paar dagen in de koelkast bewaren. Witte bonen zijn ook heerlijk in een soep, stamppot of met een lekkere tomatensaus. Gedroogde bonen hebben echt veel meer smaak en textuur dan de witte bonen uit pot en zoveel werk is het nu ook weer niet om ze zelf te koken. Verse champignons en zelfgekookte bonen maken de stoofschotel echt lekkerder.

De champignons koop je natuurlijk altijd vers, want voor wie die potjes in de winkel staan… wij weten het niet

Koop en kook lokaal

Door verse en lokale groenten te gebruiken kook je automatisch met de seizoenen mee. Het grote voordeel van met de seizoenen meekoken is dat het lekkerder en betaalbaar is. Het is misschien even wennen om niet naar de voorgesneden producten te grijpen, en het kost misschien iets meer tijd, waarvan we massaal denken dat we die niet hebben. Maar leg die telefoon eens weg en ga eens gezellig samen koken. Een aardappel schillen, bonen weken en koken, en champignons snijden kan iedereen en door gewoon het recept te volgen krijg je een heerlijke maaltijd waar je trots op kunt zijn en waar iedereen van geniet.

Leg die telefoon eens weg en ga eens gezellig samen koken

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

recepten met champignons

Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen

Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.

Stoofschotel van champignons en witte bonen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram champignons
  • 2 flinke uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 350 gram gekookte witte bonen. (200 gram gedroogd)
  • 500 gram aardappel
  • paar takjes verse peterselie
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel miso
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 350 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels boter of olie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een stoofschotel met champignons en witte bonen:

Snijd de uien in stukjes en hak de knoflook fijn.

Heb je hele kleine champignons laat die dan heel, grotere snijd je doormidden of in vieren.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken iets groter dan de champignons. Was ze en laat ze in het water staan.

Hak de peterselie grof.

Verhit in een grote hapjespan de boter of olie en bak hierin de stukjes ui.

Voeg er in 2 gedeeltes de champignons aan toe en laat ze op hoog vuur iets verkleuren. Dit gaat het beste als je niet te veel roert.

Voeg de knoflook toe en laat eventjes meebakken.

Breng de champignons op smaak met rozemarijn, zout en peper naar smaak, miso en sojasaus en blus af met de warme bouillon.

Voeg de aardappels toe en breng alles aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer een half uur zachtjes stoven tot de aardappels bijna gaar zijn. Hoe lang dat dit duurt, hangt af van de soort aardappel en de grootte van de stukken. Gebruik als het nodig is een beetje water om aanbranden te voorkomen.

Voeg als laatste de gekookte witte bonen toe en laat die nog een kwartiertje meestoven zodat de saus enigszins bindt.

Vind je de saus te slap, bind die dan bij met een beetje maïzena, opgelost in water, tot de gewenste dikte.

Proef en breng eventueel verder op smaak met miso, zoute sojasaus of peper.

Roer er net voor het serveren de gehakte peterselie door en schep de stoofschotel van champignons en witte bonen in kommen en geniet.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.