Stoofschotel van champignons en witte bonen – Stoofpotjes zijn altijd lekker, alleen van de geur krijg je al trek. Stoven hoeft niet altijd met vlees, kijk maar naar dit gerecht met champignons, witte bonen en aardappels. Het is misschien niet het mooiste gerecht, maar lekker is het zeker. En het recept is gemaakt met allemaal lokale ingrediënten.
Verse champignons en zelfgekookte witte bonen, die maken de stoofschotel
Champignons en witte bonen is nu niet de meteen combinatie waar je aan denkt bij een stoofschotel, maar de smaak en structuren van champignons en witte bonen passen perfect bij elkaar. Door er aardappels bij gaar te stoven wordt het een echt lekkere eenpansmaaltijd, voor een dagje zonder vlees.
Koop het liefst gedroogde witte bonen, die je een nachtje in de week zet en gaar kookt. Maak gelijk een dubbele portie, je kunt ze best een paar dagen in de koelkast bewaren. Witte bonen zijn ook heerlijk in een soep, stamppot of met een lekkere tomatensaus. Gedroogde bonen hebben echt veel meer smaak en textuur dan de witte bonen uit pot en zoveel werk is het nu ook weer niet om ze zelf te koken. Verse champignons en zelfgekookte bonen maken de stoofschotel echt lekkerder.
De champignons koop je natuurlijk altijd vers, want voor wie die potjes in de winkel staan… wij weten het niet
Koop en kook lokaal
Door verse en lokale groenten te gebruiken kook je automatisch met de seizoenen mee. Het grote voordeel van met de seizoenen meekoken is dat het lekkerder en betaalbaar is. Het is misschien even wennen om niet naar de voorgesneden producten te grijpen, en het kost misschien iets meer tijd, waarvan we massaal denken dat we die niet hebben. Maar leg die telefoon eens weg en ga eens gezellig samen koken. Een aardappel schillen, bonen weken en koken, en champignons snijden kan iedereen en door gewoon het recept te volgen krijg je een heerlijke maaltijd waar je trots op kunt zijn en waar iedereen van geniet.
Leg die telefoon eens weg en ga eens gezellig samen koken
Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Stoofschotel van champignons en witte bonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram champignons
- 2 flinke uien
- 5 teentjes knoflook
- 350 gram gekookte witte bonen. (200 gram gedroogd)
- 500 gram aardappel
- paar takjes verse peterselie
- 2 theelepels gedroogde rozemarijn
- 1 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel miso
- 2 eetlepels sojasaus
- 350 ml groentebouillon
- 2 eetlepels boter of olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een stoofschotel met champignons en witte bonen:
Snijd de uien in stukjes en hak de knoflook fijn.
Heb je hele kleine champignons laat die dan heel, grotere snijd je doormidden of in vieren.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken iets groter dan de champignons. Was ze en laat ze in het water staan.
Hak de peterselie grof.
Verhit in een grote hapjespan de boter of olie en bak hierin de stukjes ui.
Voeg er in 2 gedeeltes de champignons aan toe en laat ze op hoog vuur iets verkleuren. Dit gaat het beste als je niet te veel roert.
Voeg de knoflook toe en laat eventjes meebakken.
Breng de champignons op smaak met rozemarijn, zout en peper naar smaak, miso en sojasaus en blus af met de warme bouillon.
Voeg de aardappels toe en breng alles aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer een half uur zachtjes stoven tot de aardappels bijna gaar zijn. Hoe lang dat dit duurt, hangt af van de soort aardappel en de grootte van de stukken. Gebruik als het nodig is een beetje water om aanbranden te voorkomen.
Voeg als laatste de gekookte witte bonen toe en laat die nog een kwartiertje meestoven zodat de saus enigszins bindt.
Vind je de saus te slap, bind die dan bij met een beetje maïzena, opgelost in water, tot de gewenste dikte.
Proef en breng eventueel verder op smaak met miso, zoute sojasaus of peper.
Roer er net voor het serveren de gehakte peterselie door en schep de stoofschotel van champignons en witte bonen in kommen en geniet.
Tafel lekker !!