Stoofvlees in pindasaus – Wie houdt er niet van stoofvlees? Ga dit keer eens voor een andere variant en maak stoofvlees in pindasaus. Het kost even wat tijd om het te maken, maar dan heb je ook wat!
Kies het juiste rundvlees
Er wordt uitgegaan van een recept voor runderstoofvlees. Ga voor rundvlees van goede kwaliteit, en kies liever niet voor een al te magere variant. Een beetje vet geeft echt extra smaak, en smelt tijdens een lange bereiding bijna helemaal weg. Kies voor riblappen, sukadelappen of iets dergelijks of vraag het je slager. ij of zij zal je graag adviseren.
Stoofvlees in pindasaus, dat geeft een andere twist aan stoofvlees
Er zijn heel veel manieren om stoofvlees klaar te maken. Denk aan klassiekers als het draadjesvlees, Boeuf Bourguignon, stoofvlees met bier, de Indonesische Rendang, en Hongaarse Goulash, Limburgs Zuurvlees en natuurlijk onze Nederlandse hachee. Nu is het natuurlijk leuk om het eens op een andere manier te doen. De genoemde manieren kennen de meeste mensen inmiddels wel. Dus het werd tijd voor een andere twist.
Dat leidde tot het volgende recept voor stoofvlees in pindasaus. Dit stoofgerecht is heerlijk met rijst en (Indonesische) sperziebonen. Wat komkommersalade erbij is ook lekker. Maar wat dacht je van frietjes met stoofvlees in pindasaus? Dat is toch helemaal onweerstaanbaar! Overigens is dit een gerecht dat ook helemaal niet misstaat op een rijsttafel of een koud en warm buffet.
De meeste ingrediënten heb je vast al in huis
Laat je trouwens niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten in het recept. Je hoeft er niet voor naar de toko. Veel van de ingrediënten staan vast al in je keukenkastje en anders is alles gewoon in elke supermarkt te koop. Ben je bang dat je van alles overhoudt? Als je het stoofvlees met pindasaus geproefd hebt, ga je het zeker vaker op tafel zetten!
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Stoofvlees in pindasaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1200 gram runderstoofvlees, ríblappen, sukadelappen etc. in blokjes van 5 cm
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 rode chilipeper, met zaad, in halve ringetjes
- 1 stukje gember, ter grote van een duim, geraspt of zeer fijn gesneden
- 5 eetlepels pindakaas
- 6 eetlepels ketjap manis
- 400 ml runderbouillon
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen sereh (citroengras) of 1 verse stengel
- 1 theelepel kurkuma
- 250 ml kokosmelk
- olie om te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je stoofvlees in pindasaus:
Verhit wat olie in een ruime braadpan. Laat het vlees rondom bruin worden.
Voeg dan de knoflook, gember, chilipeper en de uien toe en laat ze even mee bakken.
Vervolgens voeg je ook de laos, koriander, komijn, sereh en kurkuma toe. Laat de specerijen ook even meebakken. Blus af met de bouillon.
Schenk de kokosmelk en de ketjap manis er ook bij.
Roer de pindakaas er door zodat er een saus ontstaat. Die is eerst wat dun, maar dikt vanzelf in tot pindasaus.
Zet het vuur heel laag. Gebruik eventueel een sudderplaatje.
Laat het vlees minstens 2,5 uur zachtjes stoven in de pindasaus. Langer mag ook! Als je aan het eind van de stooftijd de saus nog te dun vindt, laat dan een minuut of tien het deksel van de pan. Let er wel op dat het niet aanbrandt!
Tafel lekker !!
Hallo, kun je de kokosmelk i.v.m. allergie door iets anders vervangen?
Dat vind ik lastig te zeggen, Miep. Die kokosmelk maakt onderdeel uit van de smaak van het gerecht en ik zou eerlijk gezegd geen alternatief voor kokos weten waar geen kokos inzit, maar wat wel die smaak heeft. Wat je zou kunnen proberen is de kokosmelk weglaten en 200 ml extra bouillon toevoegen. Als de saus aan het eind van de bereidingstijd te dun is, kun je hem binden met maïzena of allesbinder. De smaak van het gerecht zal wel anders worden zonder kokosmelk.
Ik maak vaak rendàng (niét uit een pakje), dus dit was een kolfje naar mijn hand, een lekker alternatief.
(Heeft het gesmaakt? Sterker nog, het was lekker!).
Ik heb er alleen wat trassi aan toe gevoegd.
Fijn dat het lekker was,Elisabeth, dat horen we graag! Trassi er aan toevoegen is een goede tip. Dankjewel!
Goedemiddag,
Mooi recept, maar ik miste heel veel smaak. Voornamelijk zout en peper denk ik. Ik zie dat ook nergens terug in het recept? We hebben het gegeten, het was niet vies, maar lekker is anders.
Op naar een volgend recept.
Zout en peper in een recept zijn een heel persoonlijk iets, Bastiaan. Als een gerecht klaar is, je proeft het, en je vindt het te flauw, dan kun je dat altijd naar je eigen smaak toevoegen. Overigens zijn in dit recept zout en peper bewust weggelaten. Runderbouillon wordt meestal van een blokje gemaakt. En die blokjes bevatten vreselijk veel zout. Daarnaast zit er ook zout in pindakaas en in ketjap manis. Nog meer zout toevoegen zullen de meeste mensen dan ook niet doen. Wat betreft de peper, er gaat een chilipeper, in met zaad. Dat is, naar de gemiddelde Nederlandse smaak, al snel genoeg. Ook hier geldt, pas het aan naar je eigen smaak. Je kunt er gewoon een peper extra in doen. Of neem in plaats van chilipeper een paar rode rawit pepers, die zijn een stuk pittige. Koken is tenslotte en creatief proces😉.
Gisteren deze stoofpotje gemaakt in de slowcooker, wat rook het heerlijk!
Vanavond gaan we het eten, ben héél benieuwd. Rijst en broccoli erbij 😋
Leuk dat je het stoofvlees in pindasaus hebt gemaakt. We wensen je vast smakelijk eten, Judy!
Vandaag heb ik stoofvlees in pindasaus gemaakt, volgens uw recept. Het was superlekker! Heerlijke pittige smaak en lekker mals vlees. Ik had er frieten uit de airfryer bij geserveerd en een frisse salade van ijsbergsla en stukjes augurk met een dressing op basis van magere yoghurt.
Fijn dat u het stoofvlees in pindasaus lekker vond. Klinkt lekker met frieten en een salade!