Vlaamse hutsepot – Vlaamse hutsepot mag je absoluut niet verwarren met de Nederlandse hutspot, waarbij je eigenlijk een puree of stamppot maakt van de groenten. Vlaamse hutsepot is een soortgelijk gerecht, maar de groenten blijven in hun geheel, voor zover ze niet een beetje “platkoken”, want Vlaamse hutsepot moet lang opstaan. Ook dit is zo’n typisch winters comfortfood recept dat de dag nadien nog lekkerder smaakt. Een heerlijke stoofpot, die je makkelijk van tevoren kunt maken en opeten na een dagje plezier op de schaatsbaan. Het is dan voor de verandering eens geen snert dit jaar.
Er bestaat geen ‘juist recept’
Eigenlijk bestaat er geen standaard recept voor Vlaamse hutsepot. Elke familie heeft haar eigen manier voor het klaarmaken van dit gerecht. Je kunt gerust variëren met de ingrediënten. Traditioneel gaan er wintergroenten in, zoals rapen, spruiten en groene kool. Houd je van de smaak van vergeten groenten zoals peterseliewortel en pastinaak? Doe ze er gerust in! Heb je een stuk knolselderij over? Ook dat kan erin, waarom niet?
Ook qua vleessoorten voor het klaarmaken van een lekkere Vlaamse hutsepot zijn er opties! Je kunt gerust een mix van verschillende vleessoorten gebruiken, zoals varkensvlees, rundvlees en zelfs lams- of schapenvlees. Een goede hutsepot is wel een beetje vettig, dat komt door de vette vleessoorten die erin gaan. In een Vlaamse hutsepot gaat vaak een varkensstaart en een varkenspoot, juist voor die vette smaak. Wees gerust, dit keer zijn de staart en de poot achterwege gelaten, maar er is wel gekozen voor stevige stukjes varkensvlees, voor de hartige, hartverwarmende smaken.
Vlaamse hutsepot is een makkelijke stoofpot
Je ziet al snel de lange bereidingstijd van dit gerecht. En mogelijk schrikt dat je af om dit recept voor de Vlaamse hutsepot klaar te maken. Maar eigenlijk heb je slechts een uurtje voorbereidingstijd nodig voor het schoonmaken van de groenten en het aanbakken van het vlees. Daarna gaat de pan op een zacht vuurtje en heb je er gedurende de rest van de tijd geen omkijken meer naar.
Terwijl je het varkensvlees aanbakt in een hapjespan, met een lik verse reuzel (gebruik jij dat nog?), maak je de groenten schoon. Dan gaat alles de stoofpan in en blus je af met een lekkere La Trappe, een authentiek Nederlands trappistenbier. Koop niet alleen een flesje voor in het recept voor de hutsepot, maar ga er nu zelf lekker bij zitten, met een La Trappe, terwijl de Vlaamse hutsepot klaar stooft. Je hoeft alleen nog de tafel te dekken en een lekkere pot Limburgse mosterd op tafel te zetten, want bij een Vlaamse hutsepot hoort een goeie lik mosterd! Je gaat je vingers er bij aflikken, daar kun je op rekenen!
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Spruitjesrecepten; zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je ze jaarrond kopen.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Vlaamse hutsepot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram verse reuzel (Livar)
- 1 flesje (33cl) blonde trappist (La Trappe)
- 400 gram spruiten
- 500 gram winterpeen
- 500 gram groene kool
- 500 gram ui
- 500 gram vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld type Ratte)
- 500 gram rapen
- 300 gram rookworst
- 500 gram buikspek
- 800 gram varkensschenkel
- 300 gram vleesrib
- 300 gram varkenskarbonade
- 3 laurierblaadjes
- 3 takjes tijm
- zout en peper uit de molen, naar smaak
- om erbij te serveren: Marne Limburgse mosterd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Vlaamse hutsepot:
Smelt 50 gram reuzel in een sauteerpan. Als de reuzel goed heet is, voeg je de stukken vlees (behalve de rookworst) toe. Bak de stukken vlees rondom bruin.
Terwijl het vlees bakt, maak je de groenten schoon.
Haal de buitenste blaadjes van de spruiten.
Schil de winterpenen en snijd ze in hapklare stukken.
Schil de rapen en snijd ze in hapklare stukken.
Schil de uien en snij in vieren.
Ontdoe de groene kool van de buitenste bladeren en snijd hem in grove repen.
Schil de aardappelen en zet die nog even weg, in koud water.
Als het vlees rondom bruin gebakken is, haal je het uit de hapjespan en laat je het even afkoelen, tot het net genoeg is afgekoeld om het te kunnen snijden.
Stoof intussen de groenten, behalve de aardappelen, aan in het overgebleven braadvet in de hapjespan.
Snijd intussen de vleesribben van elkaar los. Snij het buikspek in grote dobbelsteentjes. Snij de karbonades in 2 à drie stukken. Laat de schenkel heel, die wordt zo zacht dat hij bijna uiteenvalt.
Neem een grote stoofpot en smelt de overige 50 gram reuzel.
Voeg, als de reuzel gesmolten is, alle groenten, behalve de aardappelen, toe.
Voeg het gesneden vlees, behalve de rookworst, toe.
Blus af met het trappistenbier (La Trappe).
Voeg de tijm en de laurier toe , doe het deksel op de pan en laat 2 uur stoven op zacht vuur.
Giet de aardappelen af en voeg ze toe.
Snijd het vel van de rookworst overlangs open, zodat je de worst straks makkelijk kan ontvellen. Maak inkepingen in de worst om bij het serveren makkelijk in plakjes te kunnen verdelen. Leg als laatste de rookworst in de stoofpan. Laat het geheel nog 1 uur verder sudderen.
Kruid af met zout en peper uit de molen naar smaak en serveer.
Vergeet niet van een pot lekkere Marne Limburgse mosterd op tafel te zetten.
Tafel lekker !!