Wild zwijn stoofpot met aardperen – Half oktober begint het officiële wildseizoen in Nederland. En dat is een moment waar de wildliefhebbers elk jaar naar uitkijken. Ook is het een tijd waarin er weer meer stoofpotjes op tafel verschijnen. Hou jij van wild en van stoofpotjes? Zet dan de wild zwijn stoofpot met aardperen eens op tafel. Je zet het recept niet in een handomdraai op tafel, wild zwijn stoven duurt een paar uurtjes, maar gegarandeerd dat je er weinig werk aan hebt. En weinig afwas, want alle ingrediënten van dit recept, voor een complete maaltijd, gaan samen in een pan. Je kunt dit stoofpotje vooraf klaarmaken, dus als je gasten krijgt en je wilt ze hier mee verrassen, dan hoef je het gerecht op het moment dat je wilt gaan eten alleen nog even op te warmen.
Je zet hem niet in een handomdraai op tafel, wild zwijn stoven duurt een paar uurtjes, maar we beloven dat je er weinig werk aan hebt
Naar de poelier
Wild zwijn of everzwijn hoort tot het grof wild, en is in Nederland verkrijgbaar van 1 juli tot en met 31 januari. Niet alleen in het officiële wildseizoen dus. Het vlees van wilde zwijnen lijkt wat op gewoon varkensvlees, alleen is het magerder en veel sterker van smaak. Hoe ouder het zwijn, hoe sterker de typische wildsmaak. Wild zwijn om dit recept te maken koop je bij de poelier.
Van tevoren te bereiden en daardoor ideaal als je gasten krijgt
Wild zwijn stoofpot met aardperen
In dit recept gebruik je aardperen. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord, of je bent ze gewoon voorbij gelopen op de markt of bij de groenteboer. Aardperen zijn nu niet echt de meest aantrekkelijke groente om te zien. Eigenlijk zijn ze gewoon lelijk. Dus het is best begrijpelijk dat je ze nog nooit gekocht hebt. Maar… als je ze een keer geproefd hebt, loop je ze nooit meer voorbij. Want als er iets is dat aardperen wel hebben, dan is het een wat zoetige, heerlijke nootachtige smaak. Dat past prima in het recept van het wild zwijn stoofpotje met aardperen dus. En natuurlijk ook in heel veel andere gerechten.
Aardpeer; niet heel mooi, wel erg lekker
Een aardpeer is één van de minst mooie groenten. Gelukkig doet het uiterlijk niets af aan de smaak. De aardpeer is heerlijk en veelzijdig.
Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Wild zwijn stoofpot met aardperen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram wild zwijn poulet
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 3 eetlepels appelazijn
- 2 eetlepels appelstroop
- 500 gram vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
- 450 gram aardperen, geschild en in blokjes
- 350 gram winterpeen, in blokjes
- 1250 ml runderbouillon of wildfond
- 2 eetlepels peterselie, gehakt
- boter of olie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je wild zwijn stoofpot met aardperen:
Verhit de boter of olie in een grote braadpan. Bak hierin de wild zwijn poulet rondom bruin aan.
Voeg de ui en de knoflook toe en laat even meebakken.
Doe dan de appelazijn, de appelstroop en de tijm erbij en roer ze er goed door heen.
Schenk er zoveel wildfond of bouillon bij dat het wild zwijn poulet net onder staat. Breng aan de kook en zet het vuur dan heel laag. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Laat het vlees ongeveer 2,5 uur stoven.
Controleer of het vlees gaar is.
Voeg de aardappel, aardpeer en winterpeen toe. Schenk er zoveel wildfond of bouillon bij dat alles net onderstaat. Breng weer aan de kook en laat nog 20 minuten zachtjes sudderen. Daarna zouden de groenten ook gaar moeten zijn. Laat eventueel de laatste 10 minuten het deksel van de pan om de saus wat te laten indikken.
Roer een eetlepel peterselie door de wild zwijn stoofpot.
Serveer de stoofpot in diepe borden of grote kommen. Strooi er nog wat peterselie over om te garneren.
Je kunt de wild zwijn stoofpot een dag van tevoren maken. Laat het gerecht dan goed afkoelen en bewaar het in de koelkast. Je hoeft de wild zwijn stoofpot dan alleen nog even op te warmen voor je gaat eten.
Tafel lekker !!