Zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes – Dat linzen een heel goede vleesvervanger zijn is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. Ze zijn dus een prima ingrediënt om te verwerken in vegetarische of vegan gerechten. Je krijgt een recept voor een heerlijk, vegetarisch, zwarte linzenstoofpotje voor je. Behalve de zwarte linzen zitten er verder veel verse groenten en vega ‘gehaktballetjes’ in. Op smaak gebracht met shoarmakruiden krijg je dan een lekker pittige, gezonde maaltijd waarin je het vlees zeker niet zult missen. Er zijn geen kant-en-klare vegetarische balletjes gebruikt. Gewoon zelf gemaakt van ‘vegagehakt’, op dezelfde manier als je gehaktballetjes zou maken. Als je het vlees toch niet wilt missen kun je in plaats van het zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes ook een zwarte linzenstoofpotje met gehaktballetjes maken met gewoon runder- of half-om-half gehakt.
Zwarte linzen in een stoofpotje met vegaballetjes
Linzen zijn er in allerlei kleuren. De meest bekende soorten zijn onder andere de bruine en de rode linzen. Maar heb je wel eens gehoord van zwarte linzen? Droog zijn ze echt diep zwart, gekookt meer bruinig. Het verschil met de bruine linzen is dat ze na het koken een wat steviger ‘bite’, houden. Dat maakt ze heel geschikt voor gerechten als het zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes, waarin je de linzen nog duidelijk als linzen wilt herkennen en niet stuk gekookt. In een salade of een recept voor een stoofpotje komen ze dus prima tot hun recht. Zo ook in het recept van dit zwarte linzenstoofpotje met vega balletjes. Zwarte linzen liggen vrijwel nooit in de supermarkt. Op internet kun je ze vinden bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in peulvruchten en een webshop hebben. Kun je ze niet vinden? Het zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes kun je ook maken met ‘Le Puy’ of Franse berglinzen. Die behouden ook hun stevige structuur bij het koken. Gebruik geen rode linzen. Die vallen uit elkaar tijdens het koken.
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gedroogde zwarte linzen
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 groene paprika, in reepjes
- 3 stengels bleekselderij, in boogjes
- 1 winterpeen, in blokjes
- 1 pastinaak, in blokjes
- 6 tomaten, in stukjes
- 250 gram vegetarisch gehakt
- 1 ei
- 4 eetlepels panko
- 2 eetlepels shoarmakruiden
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 750 ml groentebouillon
- olie om te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes:
Was de zwarte linzen in een zeef onder de kraan. Zet op in schoon water en kook ze tot ze beetgaar zijn. Dat duurde bij ons ongeveer 15 minuten. Doe ze na het koken terug in de zeef en laat uitlekken.
Meng in een kom het vegetarische gehakt met de panko, het ei, 1 theelepel tijm en een halve eetlepel shoarmakruiden. Zorg dat de ingrediënten goed gemengd zijn en draai er balletjes van.
Verhit wat olie in een grote braadpan en zet hier in de ui, de knoflook, de paprika, de bleekselderij, de pastinaak en de wortel aan. Laat ze niet bruin worden. Een beetje glazig is genoeg.
Voeg dan de stukjes tomaat toe en bak ze even mee. Doe dan de linzen erbij en schenk de groentebouillon in de pan. Roer de rest van de shoarmakruiden en de tijm er door en breng alles aan de kook.
Leg de balletjes op het linzenmengsel en laat even liggen. Schep ze na een paar minuten voorzichtig door het stoofpotje heen. Laat het zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes een kwartiertje zachtjes pruttelen. Af en toe wel even omscheppen.
Serveer het zwarte linzenstoofpotje met vegaballetjes in grote kommen. Geef er eventueel wat versgebakken, grof brood bij.
Tafel lekker !!