Surinaamse roti – Als je nog nooit roti hebt gegeten, dan moet je dat toch echt eens proberen, want dit is echt een heerlijk gerecht. Maar als je roti gaat maken kies je dan voor het echte Surinaamse recept voor roti of voor een verspakket voor roti van de supermarkt? Voor dit artikel zijn er twee verschillende gemaakt. Een keer van een verspakket, en een met begeleiding en het recept van een echte Surinaamse mamma, die ook echt weet hoe het moet. Dat er verschil in zit was wel te verwachten, maar dat het verschil tussen het verspakket en de zelfgemaakte Surinaamse roti (de echte!) zo groot was dan wel weer een beetje onverwacht.
Surinaamse roti gemaakt met een verspakket?
Dit verspakket werd gekocht bij een willekeurige supermarkt. Het is voor 4 personen en staat in 30 minuten op tafel, volgens de tekst op de verpakking. In de praktijk duurde het 40 minuten.
Bij het lezen van de ingrediëntenlijst gaan de alarmbellen al af, want hoezo zoete aardappel en wortel? Die horen niet thuis in het recept voor roti. De olijfolie is ook zoiets, een Surinamer gebruikt in roti zeker geen olijfolie, maar zonnebloemolie! En wat jammer, er zit geen gekookt eitje in het verspakket en dat is toch echt iets wat erbij hoort.
Wat zit er in de roti kruidenpasta van het verspakket?
Heb je even? Ga zitten, neem de tijd en lees.
Water, kurkuma, koriander, kentjoer, paprikapoeder, fenegriek, witte peper, karwijzaad, gember, komijn, piment, nootmuskaat, venkelzaad, rode chilipeper, zout, natuurazijn, geroosterde knoflookpoeder, geroosterde uienpoeder, tomatenpoeder, gemodificeerd zetmeel, peterselie, lavas, conserveermiddelen, stabilisator, kurkuma extract, verdikkingsmiddel, wortel, knoflook, laurier.
Het originele recept voor echte Surinaamse roti volstaat met een goede kerriepoeder, tomatenpuree, zout en peper en voor de durfal een Madame Jeanette (peper).
Het resultaat van het verspakket voor Surinaamse roti
Stap voor stap volgens de beschrijving maak je de roti. Het resultaat van de roti was een beetje waterig, de smaak was redelijk. Het deed me denken aan wortelstamppot, de smaak was een beetje zoet. Waarschijnlijk door de toevoeging van zoete aardappel en wortel.
De roti plaat werd ook bij de supermarkt gekocht. Die leek op een tortilla en was niet gevuld met aardappel zoals dat bij een echte roti plaat het geval is.
Echte Surinaamse roti, zoals het wel hoort
Lekker Tafelen heeft de hulp ingeroepen van een Surinaamse, die weet hoe je de echte Surinaamse roti maakt. Onderaan dit artikel vind je haar recept. Zo werd al snel duidelijk dat (huismerk)kerriepoeder niet werkt. Je begint met een theelepel en dat wordt al gauw een eetlepel en nog geeft dat onvoldoende smaak. Je moet dus een andere kerriepoeder hebben. De Hindoestaanse Masala van H.Nandan moet het zijn. Uiteindelijk was de Surinaamse roti klaar, met de goedkeuring van de Surinaamse mama!
Wow, wat lekker en wat een verschil!
Het verschil in roti was overduidelijk, de ene is dan ook totaal anders dan de andere. Die van het verspakket mag eigenlijk helemaal geen roti heten. Misschien wel beïnvloed door de leermeester, maar voor Lekker Tafelen alleen nog maar de enige echte roti, met zelfgemaakte roti plaat natuurlijk. De roti zelf was eenvoudig om te maken en zat bomvol smaak, terwijl er toch maar een paar ingrediënten gebruikt zijn als je het vergelijkt met het verspakket. En er zat een gekookt ei bij wat er toch echt wel bij hoort. Het resultaat is te zien op de foto’s die het verhaal duidelijk maken.
Roti plaat; de echte bestaat uit deeg en aardappel
Echte roti maak je met een roti plaat met aardappelvulling zoals het hoort, een tortilla met een smaakje is geen roti!
Surinaamse roti
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 roti platen
- 500 gram kippendij
- 500 gram aardappels geschild
- 500 gram Kouseband of sperziebonen
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 Madame Jeanette peper (als je durft)
- 1/2 theelepel tomatenpuree
- 1 theelepel kerrie masala
- 4 hard gekookte eieren
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je echte Surinaamse roti:
Kook de sperziebonen beetgaar, haal ze uit het water en spoel ze koud.
Snijd de aardappels in stukken, spoel het overtollige zetmeel eraf, kook de aardappels tot ze net gaar zijn en giet ze af.
Snijd de ui en de knoflook fijn.
Snijd de kip in grove stukken.
Pel de gekookte eieren en bak ze in een beetje zonnebloemolie tot ze bruin zijn.
Kruid de kip met zout en peper. Bak de kip in een beetje olie aan tot hij licht verkleurt, hij hoeft nog niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan.
Doe, als dit nodig is nog een beetje olie in de pan waarin de kip gebakken is, en fruit daarin op een zacht vuurtje de ui en de knoflook glazig. Voeg de tomatenpuree en de kerrie er aan toe en bak dit mee om de smaken beter tot hun recht te laten komen.
Doe de kip met het vrijgekomen vocht weer terug in de pan en bak dit eventjes kort mee.
Doe de aardappels erbij en roer alles even door zodat de aardappels een dun laagje kruiden hebben.
Voeg er een kopje warm water aan toe en roer even door.
Voeg nu eventueel de peper toe, laat de peper heel, anders wordt het echt te pittig, en laat het 10 minuten sudderen.
Voeg eventueel nog meer water toe. Proef of de peper eruit mag en breng verder op smaak met zout en peper en eventueel een beetje kerriepoeder. De hoeveelheid kerriepoeder is sterk afhankelijk van welke je gebruikt.
Voeg de eieren en de sperziebonen toe en laat nog even zachtjes 5 minuten sudderen tot alles warm is en goed op smaak.
Verwarm de roti platen in een koekenpan met een beetje olie, vouw ze in vieren en serveer de roti plaat met 2 flinke scheppen roti en een beetje jus.
Tafel lekker !!
Sorry maar ik moet toch echt ff bijspringen hier op de “dit is geen roti” reacties. Ik zie dit namelijk te vaak gebeuren en nu verschijnt je artikel notabene in mijn Google feed.
Dit gerecht is een van oorsprong hindoestaants gerecht, door mijn voorouders uit India meegebracht naar Suriname. Het woordt roti betekend gewoon brood in het hindoestaants en hindi. Dit recept zal uiteraard heel lekker zijn maar moet je gewoon kipkerrie met bonen of kouseband noemen. Feit dat je dit publiceert als roti en dan ook nog “de enige echte” erbij zet draagt bij aan het verspreiden van misinformatie. Ik wil je toch echt aanmoedigen de titel hier aan te passen aub.
Ei is overigens nooit een vereiste geweest bij kip kerrie of roti maar als jij dat zo lekker vind, all the power to you. Je kan namelijk honderden bijgerechten bij roti eten. Een van mijn favorieten is pompoen. Gewoon bakken op laag vuurtje tot het zacht is en je het in feite kunt prakken. Dan een snufje van je Nandan masala en een beetje suiker en zout erbij. Dat is ook heerlijk in combi met je kipkerrie hierboven. Beide zijn namelijk veel gegeten bijgerechte bij echte roti.
Als je een recept van een echte roti wil heb ik er wel een voor je. Maar wellicht kan je surinaamse vriendin je daar ook bij helpen.
Mijn moeder maakt ze altijd met aardappel (aloo) gevult dus zo heb ik het geleerd. Maar je kan ze ook met gele erwten (dhal) vullen. De dhal roti koop je meestal bij de afhaal Surinamers en in de winkel maar persoonlijk vind ik de aloo roti lekkerder.
We vinden het zo ontzettend zonde…. we willen namelijk dolgraag inhoudelijk reageren. Als je de reactie nog een keer met je echte naam plaatst, zullen we daar moeite voor doen en je van een reactie voorzien.
Inderdaad roti is e “pannekoek”. Jaren in Suriname gewoond, hord gekookt ei nooit er bij gehad als ik roti met mip bestelde.
Wat ik gezien geproefd het is dat diegene die zelf roti kip kerry koken zelf een mix kruiden maakt.
Helaas in Nederland nooit een goede roti kip kerry gekocht , alle maal even slecht.
De supermarkten verkopen ook bagger met de naam roti er op.
Alleen thuis gemaakte roti door Surinamers is lekker.
D Goedhuis
En ook onder dit bericht wil ik je uitdagen om ons recept voor Surinaamse roti een keer te maken Daniel. We horen heel graag hoe dat in de smaak valt.
Even voor de duidelijkheid: de roti is de naam van de plaat. De kip met groente (geen sperzieboon maar kousenband) heet geen roti, maar gewoon kip kerrie met kousenband.
Maar zo is het ons toch geleerd om om roti te vragen? Ik denkt dat wij het wel begrijpen dat de koek roti is en de kip met kousenband kip kerrie is!
Niet elke blanken is een beetje dom (even voor de duidelijkheid)