Tortilla gevuld met pittige kip – Met tortilla’s in je weekmenu heb je een maaltijd die iedereen lekker vindt. Het leuke van tortilla’s is dat je ze kunt vullen met de meest uiteenlopende vullingen. Alleen met kip heb je al heel veel keuze. Vaak wordt er gekozen voor een krokant stukje kip met sla. Maar met dit recept kies je voor een tortilla gevuld met pittige gestoofde kip en lekker veel groenten, die mee gestoofd worden en die zorgen voor een heerlijke saus. Zo maak je behalve een erg lekkere, ook een gezonde en voedzame maaltijd.
Tortilla of enchilada
Er bestaat nogal eens verwarring over wat een tortilla en wat een enchilada is. Een standaard tortilla is de basis, de deegplak zeg maar, en is gemaakt van tarwebloem. Er zijn ook maistortilla’s en groentetortilla’s, maar dat staat altijd duidelijk op de verpakking vermeld.
Als je een tortilla oprolt en verwarmt met een saus erover, heet het een enchilada. De tortilla gevuld met pittige kip heeft dan wel een erg lekkere saus, maar die zit in de tortilla. Er gaat wel een beetje kaas overheen, omdat gesmolten kaas gewoon erg lekker is. Grijp voor die kaas niet naar een zakje, maar rasp hem zelf vers van een stuk Goudse kaas, of gebruik dat restje, dat eigenlijk niet heel erg lekker meer is op brood, omdat het vooral korst is.
Bewaar de laatste iets drogere stukken van een stuk kaas in de vriezer en spaar ze op, rasp dat en gebruik het in warme gerechten
Tortilla gevuld met een pittige stoof van kip met groenten
De vulling voor de tortilla is een makkelijk stoofpotje van kippendij, aubergine, paprika en ui, op smaak gebracht met harissa. Kies voor kippendijen, omdat dat vlees, in tegenstelling tot kipfilet, niet snel droog wordt. Door het vlees samen met de groenten in een saus te laten stoven wordt het heerlijk zacht. De aubergine geeft het stoofpotje een volle romige smaak, terwijl de stukjes paprika voor het nodige contrast zorgen.
De harissa is een hete rode pasta gemaakt van onder andere pepers en tomaten. Harissa zorgt voor de nodig pit in de tortilla gevuld met pittige kip. Als je nog nooit met harissa hebt gewerkt, doe er dan niet te veel bij, je kunt altijd nog meer toevoegen. Ook per merk kan de hitte nogal verschillen. Vind je het per ongeluk toch nog te pittig? Dan kun je dit iets afzwakken door suiker toe te voegen.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Tortilla gevuld met pittige kip
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kippendijen
- 1-2 theelepel harissa
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepels oregano
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 1 aubergine
- 3 paprika’s
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel maïzena
- 8 tortilla’s
- 200 gram vers geraspte kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tortilla gevuld met pittige kip:
Begin met het marineren van het vlees. Snijd hiervoor de kippendijen in kleine stukjes en doe die in een kom met daarop de harissa, paprikapoeder, oregano, een beetje zout en de uitgeperste knoflookteentjes en een flinke eetlepel olijfolie. Meng dit goed door elkaar en zet opzij.
Snijd de aubergine in kleine blokjes, de ui in halve ringen en de paprika in stukjes.
Bak de aubergine op hoog vuur in een beetje olijfolie, in ongeveer 5-10 minuten, goudbruin en gaar. Haal de groente uit de pan.
Doe de ui in de pan en bak ze een paar minuten tot ze glazig zijn.
Voeg het vlees er aan toe en bak dat even krachtig tot het vlees mooi gekleurd is. Het hoeft nog niet gaar te zijn.
Voeg er de tomatenpuree aan toe en bak het even mee om te ontzuren.
Voeg paprika aan toe en bak even kort mee.
Doe de blokjes aubergine terug in de pan en voeg er een kopje heet water aan toe. Laat dit een klein kwartiertje met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
Proef en breng eventueel verder op smaak. Als de saus nog wat dun is, kun je die binden met een lepel maïzena, opgelost in een eetlepel water. Dat giet je al roerend bij de hete massa tot er een dikke lopende saus ontstaat.
Verdeel de vulling over de tortilla’s en strooi er een beetje kaas op. Rol de tortilla’s op en leg ze in een schaal. Bestrooi met nog een beetje kaas en zet ze een klein kwartiertje in een oven van 180 graden tot de tortilla’s gevuld met pittige kip lekker warm zijn.
Tafel lekker !!