Vegetarische aardappelschotel – Soms wil je een dagje geen vlees eten, maar heb je toch wel zin in een AGV’tje of een aardappelgerecht. Een vegetarische aardappelschotel is dan een lekker alternatief voor een hoofdgerecht met vlees of vis. Tofu is hier de vleesvervanger. En haak nu niet meteen af bij het woord tofu. Een goed gemarineerde, en gebakken tofu heeft echt wel smaak. In het gerecht zitten behalve aardappels ook nog eens heel veel groenten, dus je zet een gezonde, verantwoorde en ook nog eens lekkere schotel op tafel!
Aardappels voor in een vegetarische aardappelschotel
Als je aardappels gaat kopen om in de vegetarische aardappelschotel te verwerken, kun je het beste kiezen voor vastkokende aardappels. Die blijven mooi in vorm tijdens het voorkoken en later tijdens het bakken. Zou je kruimig kokende aardappels gebruiken in een aardappelschotel, dan zullen die uit elkaar vallen en wordt het gerecht een wat kleffige massa. En dat wil je niet.
Tofu, is dat nu echt lekker?
De eiwitbron in de vegetarische aardappelschotel is tofu. Bij het lezen of horen van het woord ‘tofu’ wordt er al heel snel gereageerd met ‘dat ga ik echt niet eten’, ‘dat smaakt nergens naar’, of ‘dat is geitenwollensokkenvoer’. Toch kan tofu een interessante bron van eiwitten zijn. En niet alleen in het recept voor een vegetarische aardappelschotel, maar zeker ook in de Oosterse keuken. Door het te marineren geef je er namelijk zelf de smaak aan die jij wilt. Ook zit het niet vol met smaakstoffen, zout en andere ingrediënten die vaak gebruikt worden in de kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt. Dat maakt het dus meteen ook een stuk gezonder.
Tofu wordt gemaakt van soja. Je kunt het zien als een soort sojakaas, gemaakt van gestremde sojamelk. Tofu is een veelzijdig ingrediënt en kan op verschillende manieren bereid worden, zoals gebakken, gestoomd, gekruid of gerookt. Dus zet je eventuele vooroordelen eens opzij, en probeer gewoon eens de vegetarische aardappelschotel.
Aardappelschotels; heerlijke recepten!
Vind jij een vers bereide aardappelschotel er ook zo heerlijk uitzien? Met deze recepten maak jij zelf de lekkerste aardappelschotels!
Vegetarische aardappelschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- Tofu, blok van 500 gram, in blokjes van 2x2 gesneden
- 800 gram vastkokende aardappels, in blokjes
- 2 wortels, in schijfjes
- 2 rode uien, in dikke kwartringen
- 1 prei, in halve ringen
- 1 courgette, in blokjes
- 1/2 rode paprika, in reepjes
- 1/2 gele paprika, in reepjes
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 theelepel sesamolie
- 1 of 2 theelepels srirachasaus, naar smaak, hoe pittig je het wilt
- zout en peper
- boter en olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een vegetarische aardappelschotel:
Meng in een grote kom de sojasaus, de ketjap manis, de sesamolie, het sesamzaad en de srirachasaus tot een marinade. Schep hier heel voorzichtig, om te voorkomen dat ze stuk gaan, de blokjes tofu doorheen. Zet een half uurtje weg, zodat de marinade kan intrekken.
Kook intussen de aardappelblokjes voor. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Als ze bijna gaar zijn is het goed.
Zorg dat alle groenten gesneden zijn.
Verhit in een grote koekenpan, een klont boter en een scheutje olie. Bak hierin de aardappels rondom bruin.
Verhit in een braadpan of een wok een scheut olie en wok hierin de groenten beetgaar.
Schep de aardappels door het groentemengsel en zet de pan even opzij, met een deksel er op.
Veeg met een stukje keukenpapier de koekenpan schoon en verhit een scheut olie. Bak de blokjes tofu rondom bruin. Je kunt de marinade ook in de pan doen, je zult zien dat die snel verdampt. Schep de blokjes af en toe om en let er goed op dat ze niet verbranden. Dit kan snel gebeuren, omdat er in de marinade door de toevoeging van de ketjap suiker zit.
Warm ondertussen de aardappels met de groente nog even door en voeg dan de tofu toe. Serveer de schotel direct.
Tafel lekker !!