Vegetarische burger van rode kool – Gemiddeld genomen schrikken mensen van een hele rode kool. Echt? Ja, echt! Want, hoe moet je zo’n kool snijden, hoe moet je die klaarmaken en wat kun je er dan mee maken? Gelukkig is er dan Lekker Tafelen. En in dit recept gaat het zelfs nog een stapje verder. Leer een vegetarische burger van rode kool maken. Een vegetarische burger? Ja, er hoeft niet iedere dag vlees op tafel te staan. Dus als je een keer kiest voor een dagje zonder vlees heb je hier de oplossing. Dit vegetarische hoofdgerecht zul je, als je eenmaal weet hoe het moet, veel vaker gaan maken. Je mist het vlees echt niet als je een burger van rode kool serveert.
Alle voordelen van een vegetarische burger van rode kool
De vegetarische burger van rode kool is niet alleen vegetarisch, maar is ook nog eens volledig gluten- en lactosevrij. En er is nog meer. Leer de rode kool burger maken en je creëert voor jezelf vier voordelen:
- De rode kool burger is vegetarisch
- De rode kool burger is lactosevrij
- De rode kool burger is glutenvrij
- De rode kool burger is vegan
Heb je alle voordelen gelezen? Even een opmerking nog: let op het broodje dat je gebruikt, om bovenstaande voordelen te behouden.
Al zin om aan de slag te gaan? Pak je blender erbij en je krijgt hulp bij het maken van een heerlijke vegetarische burger van rode kool, die zelfs de doorwinterde vleeseter zal bekoren! Bovendien zit rode kool tjokvol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen, perfect dus in een uitgebalanceerd dieet, ook voor een dagje zonder vlees!
Rode kool is zoveel meer dan “rode kool met appeltjes”
Rode kool is een echte wintergroente, volop in het seizoen tussen september en februari. Dan is het het moment om aan de slag te gaan met rode kool! Maar wat moet je in vredesnaam aan met een hele rode kool? Iedereen kent uiteraard rode kool met appeltjes, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden met die prachtige groente! Voor de burgers voor een tafelgezelschap van vier heb je geen hele rode kool nodig, dus koken met een verse rode kool is erg budgetvriendelijk. Je kunt er makkelijk 2 tot 3 verschillende recepten mee maken.
Als je de vegetarische rode kool burger serveert tussen een broodje, belegd met je favoriete knapperige groenten zoals sla en ui breng je een voedzaam en gezond hoofdgerecht dat zowel voor de lunch als voor het diner op tafel kan. Serveer met knapperige frietjes en je favoriete burgersausje en waan je in je eigen hamburgertent!
Rode kool; niet alleen om te stoven met appeltjes
Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.
Vegetarische burger van rode kool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram verse rode kool
- 80 gram rode ui, voor in de burgers
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel witte peper
- 150 gram havermoutvlokken
- 1 eetlepel zonnebloemolie, voor in de burger
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 4 eetlepels zonnebloemolie, voor het bakken van de burgers
- 100 gram rode ui, voor tussen de burgers
- 100 gram botersla, voor tussen de burgers
- 2 zure bommen, voor tussen de burgers
- 4 italiaanse bollen of hamburgerbroodjes
- je favoriete burgersausje
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vegetarische burgers van rode kool:
Ook nodig: een blender
Snijd 250 gram verse rode kool fijn.
Schil een ui en snij 80 gram ui fijn.
Pers 2 teentjes knoflook.
Doe de fijngesneden groenten en knoflook in de blender en voeg stelselmatig de havermout, de olie, de ketchup en de kruiden toe. Vermeng in de blender tot een je een fijngemalen, “kneedbare” massa krijgt waar je balletjes kan van vormen.
Vorm vier balletjes van het “burgerdeeg”. Maak nadien de balletjes met de hand mooi plat en egaal tot burgers.
Was de sla en droog de sla met behulp van een slacentrifuge of theedoek. Hou de sla apart tot je de burgers gaat samenstellen.
Schil de uien en snij in fijne ringetjes. Duw de ringetjes los en hou apart.
Snij twee zuren bommen in plakjes en hou apart.
Bak de burgers in een hete pan, met vier eetlepels olie (reken eigenlijk 1 eetlepel per burger). Bak aan beide kanten zo’n 7 minuten en voeg nog zout en peper naar smaak toe.
Vergeet niet intussen je burgerbroodjes of Italiaanse bollen even te grillen of te verwarmen in de oven voor de knapperige toets.
Beleg elk hamburgerbroodje met wat sla, de vegetarische burger van rode kool, de ui, de plakjes zure bommen en je favoriete burgersausje.
Tafel lekker !!