Vegetarische shepherd’s pie – Een shepherd’s pie is een echte Britse klassieke ovenschotel. Er is wel enige discussie over of het gerecht nu Iers of Schots is. Het is dus het veiligst om het maat te houden op Brits. Dit recept wordt traditioneel gemaakt met vlees. Maar misschien wil je helemaal geen vlees eten. Dan is er toch goed nieuws voor je, want met onderstaand recept maak je een heerlijke vegetarische shepherd’s pie waarin je het vlees absoluut niet gaat missen. Hoe je dat doet, lees je hieronder. Dit gerecht is ook nog eens heel budgetvriendelijk en dat is natuurlijk een fijne bijkomstigheid.
Een traditionele shepherd’s pie
Een traditionele shepherd’s pie is, in tegenstelling tot een vegetarische shepherd’s pie, een ovenschotel die bestaat uit een laag rul gebakken lamsgehakt, op smaak gebracht met kruiden en rode wijn. Er is, zoals bij veel klassieke recepten, geen ‘juist recept’ dat aangeeft welke kruiden dat precies moeten zijn. Daarnaast worden er nog fijn gesneden groenten toegevoegd aan het vleesmengsel. Vaak zijn dat wortel en doperwten, maar je kunt ook voor andere groenten kiezen. Denk aan bleekselderij, courgette, mais, knolselderij et cetera. Boven op dat vlees en groentemengsel gaat een laagje romige aardappelpuree. En die wordt dan vervolgens bestrooid met geraspte kaas. Dat zet je een half uurtje in de oven en dan heb je een echt staaltje Brits comfortfood.
Een vegetarische shepherd’s pie, zonder kant-en-klare vleesvervangers
Nu ben je vegetariër. Maar je zou het toch wel fijn vinden als jij ook kunt genieten van dit comfortfood. Je las het hierboven al, het goede nieuws is dat dat gewoon kan. Je kunt, zonder de kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, een echt lekkere vegetarische shepherd’s pie maken. Wat je daarvoor nodig hebt, in plaats het lamsgehakt, zijn groene linzen, ook wel blonde linzen genoemd. De voedingswaarde daarvan maakt het een gezonde vleesvervanger. Met de structuur van die peulvruchten bereik je eenzelfde ‘korrelig’ effect als wanneer je gehakt zou gebruiken. De smaak van de linzen is uiteraard niet hetzelfde als die van vlees. Toch past die smaak echt goed bij de overige ingrediënten, die verder hetzelfde zijn als die in het traditionele recept. Omdat linzen, wat groenten en aardappels over het algemeen niet de duurste ingrediënten zijn, is het een recept dat ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee is. Een vegetarische shepherd’s pie is een heel geschikt gerecht om te serveren als je voor veel mensen kookt. En ook de vleeseters zullen er zeker van smullen.
En zo maak je de pie vegan
Eet je liever vegan? Dan kun je het recept aanpassen door plantaardige alternatieven te gebruiken voor de melk en de boter. Het ei kun je in dat geval weglaten. Voor de kaastopping kun je eventueel ook een plantaardig alternatief nemen. Als je dat niet lekker vindt, bestrooi het gerecht dan met wat paneermeel of panko en wat stukjes plantaardige margarine.
Je kunt dit gerecht van tevoren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren tot je het gaat afbakken.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Vegetarische shepherd's pie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram ongekookte, groene linzen
- 150 gram ui
- 150 gram winterpeen
- 150 gram doperwten (diepvries)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 75 ml rode wijn
- 250 ml groentebouillon
- 1 eetlepels vers gehakte kruiden, naar keuze
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- een scheutje melk
- een klontje boter
- 1 ei
- 125 gram geraspte oude Goudse kaas
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een vegetarische shepherd’s pie:
Schil de aardappels.
Snijd de winterpeen in kleine blokjes.
Snipper de ui.
Hak de kruiden.
Rasp de kaas.
Spoel de linzen schoon in een vergiet onder de koude kraan. Kook ze gaar in ongeveer 12 minuten.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de ui en de winterpeen aan. Als de groenten zacht zijn voeg je de tomatenpuree toe en bak je die even mee. Voeg de linzen toe en bak ze heel even mee. Blus af met de wijn en de groentebouillon. Voeg de kruiden en de doperwten toe en laat een inkoken tot het vocht wat opgenomen is door de linzen. Breng op smaak met zout en peper.
Kook de aardappels gaar in water met zout. Giet ze af en stamp ze fijn met een pureestamper. Wil je een fijnere puree voor de vegetarische shepherd’s pie? Gebruik dan een aardappelknijper. Maak er een smeuïge puree van door de melk, de boter en het ei er door te mengen. Breng de aardappelpuree op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven op 200 graden.
Vet een passende ovenschaal in en doe daar het linzenmengsel in.
Verdeel de aardappelpuree over de linzen en strijk hem glad met de achterkant van een lepel.
Bestrooi de ovenschotel met de geraspte kaas.
Bak de vegetarische shepherd’s pie 20 minuten in de oven om hem goed heet te laten worden en de kaas te laten smelten. Komt het gerecht uit de koelkast? Laat het dan 10 minuten langer in de oven staan.
De pie is lekker met een frisse, groene salade erbij.
Tafel lekker !!