• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Een traditioneel streekgerecht uit de provincie Utrecht

0
Vijfschaft

Vijfschaft – Heb jij wel eens gehoord van Vijfschaft? Het is een typisch streekgerecht uit de provincie Utrecht, bestaand uit aardappel, winterpeen, ui, bruine bonen en appel. De naam van het hoofdgerecht komt dan ook van het feit dat het uit die vijf hoofdingrediënten bestaat. Er wordt ook wel rookworst en gerookt spek toegevoegd. Traditioneel werd Vijfschaft gegeten in de periode dat het werk op de boerderij stil lag vanwege de vorst. Er werden dan stevige maaltijden samengesteld uit wat er nog aan wintervoorraad was, en dat waren dan vaak de eerder genoemde ingrediënten. Van oorsprong wordt Vijfschaft geserveerd met een mosterdsaus.

Aardappels en appels voor Vijfschaft

Kies voor het maken van Vijfschaft vastkokende aardappels. Die aardappels vallen tijdens het koken niet uit elkaar en de blokjes behouden zo hun vorm. Het moet tenslotte geen stamppot worden. Er horen zure appels in het gerecht. Natuurlijk neem je voor een Nederlands streekgerecht een Nederlandse appel als een goudrenet.

Bruine bonen, die kook je zelf!

In vroeger tijden werden bruine bonen na het oogsten gedroogd voor de wintervoorraad. Voor het klaarmaken van Vijfschaft gebruik je dus gedroogde bruine bonen, die je de avond ervoor in de week zet en zelf kookt. Heb je daar echt geen tijd voor, dan kun je eventueel ook een blik bruine bonen nemen.

Rookworst

Je gaat een traditioneel streekgerecht maken, dus doe je zelf een plezier, en koop een verse rookworst voor de Vijfschaft. Je moet een verse rookworst 20 minuten wellen, maar verse rookworst is echt zoveel smaakvoller dan een voorgekookt supermarktexemplaar van een grote multinational.

Mosterdsaus bij de Vijfschaft

Traditioneel werd Vijfschaft gegeten met een mosterdsaus. Je maakt een makkelijke variant door een bechamelsaus te maken van 40 gram boter, 40 gram bloem en 400 ml melk. Daar voeg je naar smaak zo’n 3 eetlepels mosterd aan toe. Voor een gevulde variant kun je er wat fijn gesneden augurk en wat zilveruitjes aan toevoegen.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

appels

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Vijfschaft

Porties: 5-6 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram gedroogde bruine bonen
  • 2 uien, in niet te dunne kwart ringen
  • 800 gram vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
  • 450 gram winterpeen, geschrapt en in blokjes
  • 2 goudrenetten, geschild en in stukjes
  • 250 gram gerookt spek, in blokjes of reepjes
  • 1 verse rookworst
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Vijfschaft: 

De avond van tevoren zet je de bruine bonen in de week in een schaal water.

Kook de bonen gaar. Dit duurt afhankelijk van de bonen 30 tot 60 minuten. Giet ze af en laat ze goed uitlekken.

Wel de rookworst 20 minuten in water dat net niet kookt. Snijd de worst daarna in plakjes.

Bak het spek uit in een koekenpan.

Zet in een grote pan met een laagje water, met zout, de aardappels met de uien op. Als ze 10 minuten koken doe je de winterpeen erbij. Na nog eens 5 minuten voeg je ook de appel toe. Laat nog  2 minuten koken, doe dan de worst en de bruine bonen erbij. Schep alles door elkaar en giet de Vijfschaft goed af.

Schep het uitgebakken gerookt spek door het gerecht heen. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de Vijfschaft direct. Lekker met mosterdsaus.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

    Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren

    Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

  • Kleine appeltaartjes met noten

    Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.