Broodje hete makreel – als je toe bent aan een beetje pit op je bord dan is dit broodje pittige makreel een perfect gerecht.
Goedkoop, gezond en lekker lunchen
Vette vis is hartstikke gezond vanwege het hoge gehalte aan Omega-3- vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen. Er zit nauwelijks verzadigd vet in een gerookte makreel. De onverzadigde vetten die er wel in zitten zijn goed voor de gezondheid van je hart. O, en het lijkt misschien een stevige hap, maar er zitten maar weinig koolhydraten in een gerookte makreel. Dus een broodje hete makreel bij de lunch is kiezen voor een gezonde lunch.
Het is natuurlijk leuk om te weten dat gerookte makreel zo goed voor je is, maar je vindt de smaak vast wel belangrijker. Het heet niet voor niets een broodje hete makreel. Je maakt een boemboe van wat Oosterse smaken en bakt die samen met de makreel. Er gaat een hele eetlepel sambal in, en uiteraard kun je daar meer of minder van gebruiken. Pas het vooral aan naar je eigen smaak. Is pittig helemaal niet jouw ding? Makreel is puur ook heerlijk op een broodje.
Als je onderweg een broodje makreel koopt krijg je vaak een inspiratieloos broodje. Een wit bolletje met daarop wat stukjes makreel. Als je geluk hebt, ligt er een blaadje sla onder. Voor een broodje makreel onderweg betaal je al snel 4 tot 5 euro. Voor datzelfde geld kun je een hele makreel kopen. Doe er wat smaakmakers en wat broodjes bij en je hebt straks 4 broodjes hete makreel voor nog geen 10 euro.
Een hele makreel?
Ja, je las het goed, een hele makreel. In vijf minuten tijd maak je een gerookte makreel schoon. Even wat graatjes weghalen en klaar ben je. Voor degene die dit echt lastig vinden is er ook makreelfilet. De visboer heeft de makreel dan al schoongemaakt. Maar let op, dan betaal je ook meer, en gaat het bovenstaande niet meer op. En echt, een gerookte makreel schoonmaken is heel makkelijk, je moet er alleen even handigheid in krijgen.
Verrijk een broodje hete makreel royaal met zoetzure groenten
En dan is hier de tip om een beter broodje makreel te maken dan dat je lokale visboer. De combinatie van een lekker knapperig broodje past perfect bij de hete en zachte vulling, maar als je liever een zacht broodje voor de hete makreel neemt kan dit natuurlijk ook. Op die broodjes gaat de hete makreel. Dat is pittig en vettig en daar past dan heel goed een zuurtje bij. Met dit makkelijke recept voor een broodje hete makreel ga je zoetzure rode ui en zoetzure komkommer toevoegen. Dat breekt het zware karakter. Hoe je zoetzure groenten maakt, lees je via de link hieronder.
Zoetzuur van witte kool en wortel
Deze zoetzuur wordt gemaakt van witte kool en wortel, maar je kunt ook andere, harde groenten gebruiken om je eigen zoetzuur te maken.
Als je het te veel werk vindt om die zoetzure groenten te maken voor je broodje hete makreel, kun je ook altijd nog zoetzure augurken of schijfjes komkommer gebruiken. Maar door zelf die groenten even te snijden en in azijn te leggen maak je wel echt jouw eigen broodje hete makreel.
Makreel; De handigste tips en lekkerste recepten
Makreel is super gezond vanwege het hoge gehalte omega-3 vetzuren. Een vette vis dus en dan hebben we het over gezonde vetten.
Broodje hete makreel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 gerookte makreel of 2 grote filets
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 cm verse gember
- 1 theel. suiker
- 1 theel. azijn
- 2 theel. kurkuma
- 1 eetlepel ketjap
- 3 limoenblaadjes
- 1 eetlepel sambal
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- plakjes zoetzure komkommer
- zoetzure rode ui
- 4 harde broodjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je broodjes hete makreel:
Ontdoe de ui en de knoflook van hun schil en snijd beide in stukken.
Doe de ui en knoflook in een beker waar een staafmixer in past of gebruik een blender. Voeg er de in stukjes gesneden gember aan toe samen met de suiker, azijn, kurkuma, ketjap en de sambal. Blender dit tot een dikke pasta.
Maak de vis schoon en verdeel het visvlees met een vork in stukjes. Controleer goed of alle graten eruit zijn!
Bak de broodjes even op zodat ze lekker warm en knapperig zijn.
Verwarm een koekenpan met de zonnebloemolie en bak hierin de boemboe licht aan zodat alle smaken goed vrijkomen.
Voeg er de makreel en de limoenblaadjes aan toe en bak dit samen 10 minuten op een laag vuur door zodat alle smaken vermengd worden met de vis en het mengsel goed warm wordt.
Proef en breng eventueel verder op smaak met ketjap, sambal en/of zout. Haal de limoenblaadjes eruit.
Snijd de broodjes open en beleg ze met de hete makreel. Leg er lekker veel zoetzure groenten op en serveer de broodjes hete makreel direct.
Tafel lekker !!