Dorade met venkel – dit makkelijke ovenrecept voor dorade gevuld met venkel zal vriend en vijand verblijden, tenminste als je van venkel houdt. Ja, het is waar, venkel is een ingrediënt dat voor veel mensen een uitgesproken smaak heeft, en het is begrijpelijk dat men ervan houdt of niet. Het is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Voor diegenen die de smaak te sterk vinden, kan het helpen om venkel in kleinere hoeveelheden te gebruiken of te combineren met andere ingrediënten die de smaak verzachten. Kerriepoeder, bijvoorbeeld, is een goede bondgenoot van venkel. Dit recept combineert venkel met kerriepoeder en dat verzacht de uitgesproken anijsachtige smaak. De warme, aardse smaken van kerriepoeder kunnen de zoetheid en de licht anijsachtige ondertonen van venkel balanceren.
Makkelijk te maken: als de dorade met venkel in de oven zit heb je er geen omkijken meer naar
Kies voor een makkelijk ovengerecht met dit recept voor dorade met venkel. Als de braadslede met de vis in de oven staat heb jij tijd om nog een leuk bijgerechtje te maken. Je hoeft immers niet de hele tijd in de pannen te staan roeren om dit ovengerecht te maken. Dit recept combineert bijvoorbeeld erg goed met een frisse salade met een citroendressing. Je kunt er ook knoflookbroodjes bij maken. Vers gebakken stokbrood ingesmeerd met knoflookboter en licht geroosterd in de oven, die toch al op temperatuur is. De bijgerechten vullen de smaken van de dorade en venkel aan, en zorgen voor een lekker verse, gevarieerde maaltijd.
Serveer er een Riesling wijn bij. Riesling kan de kruidigheid van de kerrie aanvullen en biedt een mooie balans met de anijsachtige smaak van venkel. Kies voor een droge of halfdroge Riesling voor de beste combinatie.
Twijfel je nog langer om dorade met venkel klaar te maken? Niet doen! Je zult ongetwijfeld versteld staan hoe makkelijk dit recept te maken is en wie weet geniet jij binnenkort samen met vrienden van dit ovenrecept van dorade gevuld met venkel.
Dorade met venkel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 schoongemaakte hele dorades, 250 gram per stuk
- 250 gram vers broodkruim, wit
- 2 eetlepels melk
- 1 venkelknol, de helft in fijne stukjes gehakt, de andere helft in halvemaantjes
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels anijslikeur zoals Pastis of Ricard
- 1 theelepel kerriepoeder
- 3 eetlepels olijfolie plus wat extra om de braadslede in te vetten
- zout en peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak jij dit makkelijke ovenrecept van dorade met venkel:
Verwarm de oven voor op 240 °C. Doe het broodkruim samen met de melk in een kom en laat het 5 minuten weken.
Doe de fijngehakte venkel samen met het citroensap, het kerriepoeder en de anijslikeur in een andere kom. Knijp dan het broodkruim uit en meng het erdoor.
Spoel de vis aan de binnen- en buitenkant af onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier. Breng de dorades op smaak met zout en peper uit de molen. Schep de marinade in de buikholte van de dorades.
Vet een grote ovenschaal in met olijfolie en verdeel de venkel in halvemaantjes over de bodem. Leg de dorades erop. Besprenkel de dorades met olijfolie en bak de vis in het midden van de voorverwarmde oven in 25-30 minuten gaar.
Serveer de dorade met venkel direct.
Tafel lekker !!