• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

0
Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw – Het is winter en we denken hier bij Lekker Tafelen allemaal een beetje aan de sneeuw, aan een eventuele vakantie in de sneeuw, op de lange latten in de bergen van Oostenrijk bijvoorbeeld…Vanwege dat sneeuw- en vakantiegevoel én op verzoek van meneer Lekker Tafelen, bij deze het recept voor Forelle Müllerin Art, oftewel forel op de wijze van de molenaarsvrouw. De forel wordt op deze traditionele wijze geserveerd in de Duitssprekende gebieden; in Franstalige gebieden zegt men à la meunière. De vis wordt voor het bakken door het meel (van de molenaar) gewenteld en dat zou de naam verklaren.

Alle vissen die gewoonlijk forel genoemd worden behoren tot de familie Salmonidae, onderfamilie Salmoninae (echte zalmen). De salmoniden worden gekenmerkt door de aanwezigheid van een vetvin (zie pijl op de foto hieronder). Het is bijna onmogelijk een overzicht te geven van alle ondersoorten, het verschil is soms ook minimaal. De kleur van de forel verandert vaak in de paaitijd of verschilt naargelang de vangplaats. De forel is niet zo kritisch ten aanzien van zijn leefomgeving. De vis kan ‘anadroom’ zijn; dat wil zeggen de vis brengt een deel van zijn leven door in zee, maar voor de voortplanting trekt hij de rivier op. De jongen leven de eerste jaren in de beken of riviertjes en trekken na enkele jaren weer naar zee; deze soort noemen we de zeeforel. Maar, er zijn ook forel soorten die hun hele leven in het zoete water blijven en deze vorm wordt de beekforel genoemd. In het buitenland (o.a. Ierland) komt ook een anadrome vorm voor, die in meren leeft. Deze vorm wordt de meerforel genoemd. Forellen, en met name regenboogforellen worden tegenwoordig ook veel in Europa gekweekt. De forellen worden verkocht aan horecagelegenheden, maar het merendeel van de gekweekte forellen wordt verkocht aan zogenaamde forelvisvijvers. Forellen worden daar uitgezet om later door sportvissers weer gevangen te worden.

forel op de wijze van de molenaarsvrouwMijn viswinkel had ‘rode forellen’ in de vitrine liggen, tamelijk grote exemplaren. Maar ik wilde geen grote en rode vissen, ik wilde forellen met blank vlees. Forellen die me daadwerkelijk aan de Duitse of Oostenrijkse beekforel zouden laten denken. Rode forellen werden vroeger trouwens zalmforel genoemd, vertelde de visboer. Dat mag niet meer, omdat die benaming suggereert dat het om echte zalm gaat. De rode forel is een kweekvis (afkomstig uit Denemarken of Italië) en hij kleurt rood vanwege het voer dat hij krijgt.  De kleinere forellen, de eenpersoonsforel zeg maar, waarvan het vlees niet rood gekleurd is, bewaart hij ’s winters in de diepvries omdat er dan minder vraag naar is. Kennelijk worden ze  ’s zomers vooral verkocht voor op de barbecue.

En hoewel je de rode forel op min of meer dezelfde wijze kunt bakken, als zijn kleine “blanke” neefje, koos ik dus dit keer voor de eenpersoons-diepvries exemplaren. Jeugdsentiment, hè…

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 4 forellen (panklaar)
  • zout en peper
  • tarwemeel (bloem)
  • 8 el geklaarde boter om te bakken (of roomboter en een flinke scheut olie)
  • 50-100 gram roomboter
  • citroensap
  • 1 citroen in schijfjes
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels fijngehakte gehakte peterselie, (naar smaak eventueel gemengd met wat dragon, kervel, dille, salie of citroenmelisse)
  • een handje amandelschaafsel

Geklaarde boter kan sterker verhit worden zonder te verbranden dan gewone boter. De olie, bij het gebruik van roomboter,  zorgt ervoor dat de boter minder snel verbrandt.

Rooster de amandelschilfers in een droge koekenpan goudbruin  en laat ze afkoelen op een bord.

Spoel de forellen voorzichtig schoon, zowel van binnen als van buiten en dep ze zorgvuldig droog met keukenpapier. Besprenkel de vissen met citroensap en wrijf ook de buikholte ermee in.  Bestrooi  de buitenkant van de vissen met peper en zout en wrijf ook de buikholte ermee in. Stop een takje tijm in de buikopening van iedere vis. Laat ze ongeveer 10 minuten zo staan, dan kan het citroensap intrekken. Wentel de vissen vervolgens aan alle kanten door het meel.

Verhit de geklaarde boter of de roomboter met een flinke scheut (olijf)olie in een grote pan (of gebruik twee pannen). Bak de vissen even rondom aan op tamelijk hoog vuur, zodat de velletjes knapperig worden.  Temper het vuur en bak de vissen in 5 tot 6 minuten per kant gaar. Neem ze uit de pan en houd ze warm.

Verhit de resterende boter in een steelpan tot hij gaat schuimen en roer de fijngehakte kruiden erdoor. Ik vind het zelf erg lekker om ook nog een klein beetje citroensap door de warme boter te roeren. Giet de schuimende boter over de forellen, garneer met de amandelschilfers en een schijfje citroen en serveer de vis direct.

Om helemaal in de sfeer van onze oosterburen te blijven, geef je er peterselieaardappeltjes bij en een eenvoudige groene salade. 

Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • oven gegaarde zalm in roomsaus

    Ovengegaarde zalm in roomsaus

  • schol bakken

    Schol bakken; puur, eenvoudig en vooral erg lekker

  • pasta met gerookte makreel

    Pasta met gerookte makreel – gezond, betaalbaar en met heel veel smaak

  • Forel pakketje

    Forel pakketje uit de oven

  • haring salade

    Rode bietjes-haring salade

  • Hele dorade uit de oven

    Hele dorade uit de oven

  • lekkerbek

    Lekkerbek zelf maken doe je zo

  • Rijkgevulde vissoep

    Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • Kibbeling zelf maken

    Kibbeling zelf maken; gebakken vis naar jouw eigen smaak

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.