Gebakken griet met kruidenkorst is zo’n gerecht dat je meteen doet denken aan een zonnige dag aan zee. Die heerlijke zachte vis, omhuld door een knapperige, goudbruine korst met kaas en verse kruiden, zorgt voor pure verwennerij aan tafel. Het is een gerecht dat iedereen graag eet – jong en oud – en het kan echt niet mislukken. Het lijkt misschien alsof het veel werk is, maar niets is minder waar: in een half uurtje zet je een smaakvolle maaltijd op tafel die niet onderdoet voor de gebakken vis van de viskraam.
Met dit recept voor gebakken griet met kruidenkorst til je gebakken vis naar een hoger niveau. Door de toevoeging van verse kruiden en geraspte kaas aan de panko wordt de korst niet alleen krokant, maar ook rijk van smaak. Het resultaat: een perfect gebakken visfilet die je gerust op een mooi gedekte tafel kunt serveren, maar die ook heerlijk smaakt tussen een zacht broodje met wat frisse salade. Dit is comfortfood op z’n best, maar dan nét even chiquer en vooral veel lekkerder dan een visstick uit de vriezer.
Gebakken griet met kruidenkorst
Ingrediënten:
- 4 grietfilets
- 2 eetlepels bloem
- 1 ei
- 75 gram geraspte kaas
- 150 gram panko
- 1 theelepel tijmblaadjes
- 1 theelepel gehakte rozemarijn
- 2 theelepels gehakte peterselie
- Zout en peper
- Zonnebloemolie, om in te bakken
Zo maak je gebakken griet met kruidenkorst:
Meng een halve theelepel zout en wat peper door de bloem. Meng de panko met de geraspte kaas, de verse kruiden en een klein beetje peper. Klop het ei los met een eetlepel water en een snufje zout. Zet drie borden klaar: één met bloem, één met het eimengsel en één met het panko-kruidenmengsel.
Haal de visfilets eerst door de bloem, daarna door het ei en tot slot door de panko. Druk de korst goed aan en herhaal eventueel zodat de vis helemaal bedekt is. Verhit een dun laagje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de visfilets op middelhoog vuur aan beide zijden goudbruin en gaar. Serveer direct, bijvoorbeeld met een frisse salade of frietjes.
Tafel lekker !!
Niveau
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Een gerecht dat zo’n heerlijke krokante laag heeft, verdient een presentatie die dat extra benadrukt. Serveer de vis op een groot, warm bord met wat veldsla en partjes citroen. Voor een diner met gasten kun je de filets halveren en op een lange serveerplank leggen, bestrooid met wat extra gehakte kruiden. Een kommetje zelfgemaakte knoflooksaus of remoulade ernaast maakt het helemaal af. Wil je een luxere uitstraling, serveer de vis dan met gegrilde groenten zoals courgette en paprika en een glas frisse witte wijn.
Het lukt je vast niet om de gebakken griet te bewaren, maar als het moet kan het wel
Het liefst eet je gebakken vis direct na het bakken, maar soms maak je bewust wat meer of houd je wat over. Laat de visfilets volledig afkoelen en leg ze vervolgens in een luchtdicht bakje in de koelkast. Zo blijven ze tot twee dagen goed. Om de krokante korst weer tot leven te wekken, verwarm je de visfilets kort in een voorverwarmde oven (180 °C, ongeveer 8 minuten). In de koekenpan kan ook, zonder extra olie, zodat de korst niet zompig wordt.
Je kunt dit gerecht perfect voorbereiden door de visfilets te paneren en ongebruikt in te vriezen. Leg de gepaneerde, maar nog ongegaarde filets op een bakplaat met bakpapier in de vriezer. Zodra ze hard zijn, verpak je ze per portie in diepvrieszakjes. Zo blijven ze tot drie maanden goed. Je kunt de vis bevroren bakken, al duurt het dan iets langer. Gebakken visfilets invriezen kan ook: laat ze afkoelen, wikkel ze in bakpapier en vries ze vervolgens luchtdicht verpakt in. Zo heb je altijd een snelle maaltijd achter de hand.
Restjes kunnen in een salade, in een pasta, in een wrap of maak er een visburger van
Overgebleven gebakken vis hoeft nooit in de prullenbak te belanden. Trek het visvlees uit elkaar en gebruik het in een frisse salade met komkommer, tomaat en een lichte yoghurtdressing. Of meng de stukjes met gekookte aardappel en wat mayonaise voor een snelle vis-kruidenburger. Ook heerlijk: schep de vis door een pasta met een romige citroensaus en spinazie. Zelfs in een wrap met knapperige groenten en een frisse saus is het een perfecte vulling.
Durf de kruidenkorst aan te passen
Het paneermengsel is de smaakmaker van dit gerecht en daar kun je volop mee spelen. Vervang de kaas door Parmezaanse kaas voor een intensere smaak of gebruik oude kaas voor meer pit. Voeg fijngemalen noten toe, zoals amandelen of pistachenoten, voor extra crunch. Voor liefhebbers van pittig kun je een snufje cayennepeper of chilivlokken toevoegen. Liever een mediterrane twist? Gebruik dan gedroogde oregano, basilicum en wat citroenrasp in de korst.
Iedereen kan mee-eten
Wie glutenvrij eet, kan panko vervangen door glutenvrij paneermeel of fijngemalen maïschips. Lactosevrij? Laat de kaas weg of gebruik een lactosevrije variant. Wil je minder koolhydraten, vervang dan de panko door gemalen noten of een mengsel van amandelmeel en kruiden. Zo blijft het gerecht krokant en smaakvol, maar past het bij vrijwel ieder dieet.
Zo maak je er een complete maaltijd van
Gebakken griet met kruidenkorst gaat geweldig samen met frietjes, gebakken aardappelen of een frisse salade. Voor een lichtere maaltijd kun je kiezen voor gegrilde groenteschijven van courgette, aubergine en paprika. Een sausje van citroenmayonaise, knoflooksaus of tartaarsaus maakt het helemaal af. Serveer er wat brood bij om de smaken op te nemen. Bij feestelijke gelegenheden is een glas droge witte wijn of een mousserende wijn een uitstekende keuze. Voor een zomerse lunch is een broodje met een stuk van deze visfilet, wat sla en een frisse dressing perfect.
Perfect gebakken griet? Lees deze kooktips nog even
Het geheim van een krokante korst zit in de juiste volgorde van paneren: eerst bloem, dan ei, dan panko. Druk de korst goed aan zodat deze stevig blijft zitten tijdens het bakken. Bak de vis in hete olie, maar niet te heet – anders verbrandt de korst voordat de vis gaar is. Houd de vis tijdens het bakken in beweging door de pan af en toe zachtjes te schudden; zo wordt de korst rondom mooi bruin. Laat de filets na het bakken kort uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
Met deze tips, bewaarmethoden, variaties en combinaties maak je van gebakken griet met kruidenkorst een gerecht dat niet alleen op de dag zelf verrukkelijk is, maar ook later nog net zo lekker smaakt. Zo heb je altijd een knapperige, smaakvolle maaltijd die iedereen aan tafel weet te waarderen – van doordeweekse avond tot feestelijk diner.
Gebakken griet met kruidenkorst
Ingrediënten voor dit recept
- 4 grietfilets
- 2 eetlepels bloem
- 1 ei
- 75 gram geraspte kaas
- 150 gram panko
- 1 theelepel tijmblaadjes
- 1 theelepel gehakte rozemarijn
- 2 theelepels gehakte peterselie
- zout en peper
- zonnebloemolie, om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Meng een halve theelepel zout en wat peper door de bloem. Meng de panko met de geraspte kaas, de verse kruiden en een klein beetje peper. Klop het ei los met een eetlepel water en een snufje zout. Zet drie borden klaar: één met bloem, één met het eimengsel en één met het panko-kruidenmengsel.
Haal de visfilets eerst door de bloem, daarna door het ei en tot slot door de panko. Druk de korst goed aan en herhaal eventueel zodat de vis helemaal bedekt is. Verhit een dun laagje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de visfilets op middelhoog vuur aan beide zijden goudbruin en gaar. Serveer direct, bijvoorbeeld met een frisse salade of frietjes.
Tafel lekker !!
