Gebakken rog met zeekraal– heb je wel eens rog klaargemaakt? Nee? Dan is het nu jouw moment. Het bereiden van rog hoeft je helemaal niet af te schrikken. Rog is relatief eenvoudig te bereiden. Rog heeft immers een stevige en vlezige textuur die goed bestand is tegen het merendeel van de standaard bereidingswijzen van vis zoals bakken, koken, pocheren en grillen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de vis snel uit elkaar valt na het bakken. Het visvlees van de rog is dik en vlezig, weinig vergelijkbaar met andere vissoorten. Werken met roggevleugel is werken met een uniek product!
Je visboer helpt je aan de meest verse rog, maak de rog dus ook zo goed als onmiddellijk na aankoop klaar. Rog kun je niet lang bewaren, tot maximaal 2 dagen na aankoop. Verse rog ruikt naar de zee en niet naar ammoniak.
Je houdt van vis, maar niet van graten?
Je hebt met rog de perfecte vis beet als je van een goed stukje vis zonder vervelende graten houdt. Roggevleugels bevatten voornamelijk kraakbeen, er is in de verste verte geen graat te bespeuren. Dit maakt rog een kindvriendelijke vis. Gebruik een vork en een mes om het visvlees van het kraakbeen van de gebakken rog los te maken. Het visvlees komt gemakkelijk los in stevige, sappige stukken.
Gebakken rog met zeekraal, dat is de smaak van de zee op een bord
Rog is een veelzijdige vis die gemakkelijk te bereiden is en goed samengaat met een breed scala aan smaken. Hier combineren we de zachte, lichtzoete roggevleugels met zilte zeekraal. Zeekraal is een zilte groente die groeit langs kustlijnen en in zoute moerassen. Het plantje is helemaal doordrongen van de smaak van het zoute zeewater, extra zout toevoegen is dus helemaal overbodig!
Maak gebakken rog met zeekraal en je waant je een dagje aan zee!
Zilte groenten
Zilte groenten worden met de dag populairder. Zeekraal en lamsoren zijn de bekendste versies. Tegenwoordig is er echter veel meer.
Gebakken rog met zeekraal
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 roggevleugels
- 50 gram (geklaarde) boter
- 400 gram zeekraal
- zout en peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken rog met zeekraal
Spoel de roggevleugels goed af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Kruid de roggevleugels met zout en peper.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg 50 gram geklaarde boter toe. Wanneer de boter schuimig is leg je de roggevleugels in de pan en bak ze 4-5 minuten aan elke kant, of totdat ze goudbruin en door en door gaar zijn. Lepel de gesmolten boter over de vis voor extra smaak en glans.
Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de zeekraal toe en blancheer deze 1-2 minuten, tot de stengels heldergroen en knapperig zijn. Schep de zeekraal uit het kokende water en spoel af onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Laat de zeekraal uitlekken en serveer samen met de gebakken rog.
Tafel lekker !!