• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Lichte vismaaltijd met gebakken schol en warme tomaatjes: puur, snel en vol smaak

Connie Derks door Connie Derks
in Visgerechten
0
Gebakken schol met gepofte tomaatjes

Gebakken schol met gepofte tomaatjes klinkt misschien als iets dat je alleen in een restaurant bestelt, maar dit kun je thuis prima maken. Sterker nog, als je eenmaal weet hoe eenvoudig het is om een hele schol te bakken, wil je niets anders meer. Het mooie van verse schol is dat je hem met huid en al bereidt. Je hebt geen ingewikkelde technieken nodig, alleen een beetje geduld en een pan waar de vis in past.

Het gebruik van verse schol maakt echt het verschil. Filets zijn handig, maar een hele vis bakken geeft meer smaak. Je bakt ‘m met de graat, wat zorgt voor een sappigere vis. Laat hem rustig garen en keer hem pas als hij vanzelf loslaat van de pan. Zo blijft de schol mooi heel. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje zonnebloemolie en een klontje boter om ‘m mooi goudbruin te bakken.

Verse tomaten tillen het gerecht op

De gepofte tomaatjes maken dit gerecht af. Je gebruikt een klein takje trostomaten en bakt die even mee in dezelfde pan. Door de hitte barsten de tomaatjes een beetje open. Ze geven hun frisse, zoete smaak af aan de boter waarin je ook de schol hebt gebakken. Je hoeft dus geen aparte saus te maken; die ontstaat vanzelf in de pan.

Wat dit gerecht zo prettig maakt, is de eenvoud. Geen pakjes, geen poespas. Alleen vis, tomaat, olie en boter. Als je kiest voor goede, verse ingrediënten, heb je verder weinig nodig. En dat maakt het ook betaalbaar. Een hele schol kun je vaak voordelig bij de visboer of op de markt kopen.

Gebakken schol met gepofte tomaatjes: serveer eenvoudig en smaakvol

Serveer de gebakken schol met gepofte tomaatjes gewoon op een bord met wat van de bakboter eroverheen geschept. Een beetje zout en peper na afloop, en je bent klaar. Wil je er iets bij geven, dan is een simpele aardappelpuree of een snee goed brood al genoeg. Door de tomaten heb je al een frisse tegenhanger op je bord.

Als je voor meerdere mensen kookt, kun je de schollen even warm houden in een oven van 50 graden. Let er dan wel op dat ze niet te lang doorgaren. Een paar minuten is prima om alles tegelijk op tafel te zetten.

Verse vis bakken zonder stress

Een hele vis bakken lijkt spannend, maar met dit recept gaat het bijna vanzelf. Je snijdt de kop eraf, knipt de zijgraten weg en spoelt hem schoon. Daarna leg je hem in de pan en gaat de rest vanzelf. En doordat je de vis op de huid bakt, krijg je een mooie goudbruine buitenkant zonder dat je er iets aan hoeft toe te voegen. Gebakken schol met gepofte tomaatjes is het voorbeeld dat je in twintig minuten een maaltijd met verse vis maakt.

Gebakken schol

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Kies voor lokaal uit eigen Noordzee! Ontdek deze tips & recepten met schol.

Gebakken schol met gepofte tomaatjes

Porties: 1 persoon
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 hele schol
  • 1 takje trostomaten
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 25 gram boter
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Snijd de kop van de schol af en knip met een schaar de graten aan de zijkanten weg.

Spoel de schol schoon onder koud water en dep hem droog.

Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan waar de hele vis in past.

Leg de schol met de donkere kant naar beneden in de pan als de olie heet is.

Zet het vuur middelhoog en laat de vis de eerste 3 minuten onaangeroerd.

Voeg de boter toe aan de pan.

Draai de schol pas om als hij makkelijk loskomt van de pan, en bak de andere kant ongeveer 3 minuten.

Schep tijdens het bakken regelmatig wat van de gesmolten boter over de schol.

Leg het takje trostomaten aan de zijkant in de pan en bak tot de tomaten beginnen te knappen.

Haal de schol uit de pan en leg hem op een bord.

Bak de tomaten nog kort door en schep er wat van de bakboter over.

Leg de tomaten op de schol en schep nog wat bakboter over de vis en tomaten.

Bestrooi de schol en de tomaten met zout en peper.

Tafel lekker !!

DeelPin5VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schelvis met gestoofde paprika
Visgerechten

Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden

Op de huid gebakken dorade
Visgerechten

Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel

Tongrolletjes in kruidige kokossaus
Visgerechten

Tongrolletjes in kruidige kokossaus uit de oven

Zalm pocheren in court bouillon
Visgerechten

Zalm pocheren in court bouillon; vers en makkelijk

Schelvis met kappertjes en olijven
Visgerechten

Schelvis met kappertjes en olijven; eenvoudig genieten met verse vis

Gebakken rog met zeekraal
Visgerechten

Zee op je bord met gebakken rog met zeekraal

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!