Gebakken schol met gepofte tomaatjes klinkt misschien als iets dat je alleen in een restaurant bestelt, maar dit kun je thuis prima maken. Sterker nog, als je eenmaal weet hoe eenvoudig het is om een hele schol te bakken, wil je niets anders meer. Het mooie van verse schol is dat je hem met huid en al bereidt. Je hebt geen ingewikkelde technieken nodig, alleen een beetje geduld en een pan waar de vis in past.
Het gebruik van verse schol maakt echt het verschil. Filets zijn handig, maar een hele vis bakken geeft meer smaak. Je bakt ‘m met de graat, wat zorgt voor een sappigere vis. Laat hem rustig garen en keer hem pas als hij vanzelf loslaat van de pan. Zo blijft de schol mooi heel. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje zonnebloemolie en een klontje boter om ‘m mooi goudbruin te bakken.
Verse tomaten tillen het gerecht op
De gepofte tomaatjes maken dit gerecht af. Je gebruikt een klein takje trostomaten en bakt die even mee in dezelfde pan. Door de hitte barsten de tomaatjes een beetje open. Ze geven hun frisse, zoete smaak af aan de boter waarin je ook de schol hebt gebakken. Je hoeft dus geen aparte saus te maken; die ontstaat vanzelf in de pan.
Wat dit gerecht zo prettig maakt, is de eenvoud. Geen pakjes, geen poespas. Alleen vis, tomaat, olie en boter. Als je kiest voor goede, verse ingrediënten, heb je verder weinig nodig. En dat maakt het ook betaalbaar. Een hele schol kun je vaak voordelig bij de visboer of op de markt kopen.
Gebakken schol met gepofte tomaatjes: serveer eenvoudig en smaakvol
Serveer de gebakken schol met gepofte tomaatjes gewoon op een bord met wat van de bakboter eroverheen geschept. Een beetje zout en peper na afloop, en je bent klaar. Wil je er iets bij geven, dan is een simpele aardappelpuree of een snee goed brood al genoeg. Door de tomaten heb je al een frisse tegenhanger op je bord.
Als je voor meerdere mensen kookt, kun je de schollen even warm houden in een oven van 50 graden. Let er dan wel op dat ze niet te lang doorgaren. Een paar minuten is prima om alles tegelijk op tafel te zetten.
Verse vis bakken zonder stress
Een hele vis bakken lijkt spannend, maar met dit recept gaat het bijna vanzelf. Je snijdt de kop eraf, knipt de zijgraten weg en spoelt hem schoon. Daarna leg je hem in de pan en gaat de rest vanzelf. En doordat je de vis op de huid bakt, krijg je een mooie goudbruine buitenkant zonder dat je er iets aan hoeft toe te voegen. Gebakken schol met gepofte tomaatjes is het voorbeeld dat je in twintig minuten een maaltijd met verse vis maakt.
Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee
De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Kies voor lokaal uit eigen Noordzee! Ontdek deze tips & recepten met schol.
Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 hele schol
- 1 takje trostomaten
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 25 gram boter
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Snijd de kop van de schol af en knip met een schaar de graten aan de zijkanten weg.
Spoel de schol schoon onder koud water en dep hem droog.
Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan waar de hele vis in past.
Leg de schol met de donkere kant naar beneden in de pan als de olie heet is.
Zet het vuur middelhoog en laat de vis de eerste 3 minuten onaangeroerd.
Voeg de boter toe aan de pan.
Draai de schol pas om als hij makkelijk loskomt van de pan, en bak de andere kant ongeveer 3 minuten.
Schep tijdens het bakken regelmatig wat van de gesmolten boter over de schol.
Leg het takje trostomaten aan de zijkant in de pan en bak tot de tomaten beginnen te knappen.
Haal de schol uit de pan en leg hem op een bord.
Bak de tomaten nog kort door en schep er wat van de bakboter over.
Leg de tomaten op de schol en schep nog wat bakboter over de vis en tomaten.
Bestrooi de schol en de tomaten met zout en peper.
Tafel lekker !!