Gebakken tong met kruidensaus – Serveer je tafelgenoten eens een heerlijke vis met een lichte, lekker frisse saus met verse kruiden, die ook nog eens in een handomdraai gemaakt is. Met dit recept van gebakken tong met kruidensaus scoor je bonuspunten bij de visliefhebbers. Dus spring op de fiets en breng een bezoekje aan de visboer en om vanavond nog dit geweldig visgerecht te maken. Wedden dat het vaker op je tafel verschijnt?
Gebakken tong staat binnen 10 minuten op tafel!
Tong bakken lijkt lastig, maar het is echt zo gedaan want binnen 10 minuten staat die heerlijke verse vis uit dit recept op tafel. Neem het liefst een hele tong. Die koop je natuurlijk het beste bij de vishandel. Vaak is de vis dan al voor je gefileerd. Is dit nog niet gebeurd, dan lees je in dit artikel hoe je dat zelf kunt doen. En je vindt er nog meer handige tips voor als je niet goed weet hoe je de tong of andere platvis het klaar kunt maken.
Een recept voor een verse kruidensaus in een handomdraai
Vaak is het maken van een saus meer werk dan het klaarmaken van de gebakken tong. Maar niet bij de saus uit dit recept, die is namelijk heel snel te maken. Je neemt verse tuinkruiden naar wens, een eetlepel kappertjes voor een lekkere hartige smaak en een beetje yoghurt en zet de staafmixer erin. Een foodprocessor of blender is hier uiteraard ook voor te gebruiken. Blender de saus tot die een mooie felgroene kleur heeft. Eenmaal fijngemalen voeg je nog meer yoghurt toe. Voeg niet direct alle yoghurt toe, omdat door het malen de yoghurt vloeibaar wordt. Door het in twee delen toe te voegen behoudt de saus een bepaalde stevigheid. Voeg er peper, zout en eventueel een beetje citroensap naar smaak aan toe en klaar is de saus. Zo snel kun je een gerecht als gebakken tong met kruidensaus dus maken.
De kruidensaus is erg lekker en ook nog eens caloriearm
De kruiden maken de saus
Voor het recept van gebakken tong met kruidensaus en andere visgerechten kun je gebruikmaken van verschillende verse kruiden. Het ene kruid is wat sterker van smaak dan de ander. Dragon, dille, bieslook, koriander en basilicum passen perfect bij vis maar zijn vrij aanwezig, gebruik hier dan ook niet te veel van. Het beste gebruik je voor de helft van de verse kruiden peterselie en dan vul je dit aan met een of twee van de andere kruiden.
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.
Gebakken tong met kruidensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 tongen van ongeveer 400 gram
- een beetje bloem
- 50 gram roomboter
- een scheutje olie
- 300 gram volle Griekse yoghurt
- 1 eetlepel kappertjes
- +/- 10 gram dille of dragon
- +/- 20 gram peterselie
- +/- 10 gram bieslook
- zout en peper
- citroensap
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken tong met kruidensaus:
Haal de tong uit de koelkast en spoel de vis even af. Dep droog en laat even op kamertemperatuur komen.
Maak intussen de saus door 100 gram yoghurt in een beker van de blender te doen, samen met de in stukken gesneden of gescheurde groene kruiden en de kappertjes. Maal dit tot een bijna gladde massa en doe er de rest van de yoghurt bij, meng nog heel even kort door met een spatel en proef. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet koel weg tot gebruik.
Zet een bord met een beetje bloem klaar. Kruid de tong met zout en peper en haal de vis door de bloem. Schud het overtollige bloem eraf.
Verwarm een, of twee pannen als dat nodig is, want je wilt dat de vis plat in de pan kan liggen.
Verwarm de boter met de olie.
Als de boter uitgebruist is, maar nog niet verkleurd, leg je de vis rustig in de pan. Bak de vis ongeveer 3 minuten per kant tot die mooi verkleurd en gaar is.
Serveer de gebakken tong met de kruidensaus , sla en aardappels.
Tafel lekker !!