Gefrituurde mosselen – Mosselen klaarmaken kun je op de meest uiteenlopende manieren. Vaak worden ze gekookt in een court-bouillon, een visbouillon of wat witte wijn. Ook worden de schelpdiertjes tegenwoordig wel gewokt. Maar om die mosselen eens op een heel andere manier klaar te maken, kun je zo ook frituren. En daarmee bedoelen we dan niet de gefrituurde mosselen die al gekookt en uit de schelp gehaald zijn en door wat ei en paneermeel worden gewenteld, om vervolgens te worden gefrituurd, dat is een heel ander recept. Nee, het gaat hier over frituren van de nog rauwe mossel, in de schelp. Doe het eens anders, ga met dit recept gefrituurde mosselen maken!
Gefrituurde mosselen frituur je in de schelp!
Je vindt hieronder dus een recept voor gefrituurde mosselen in de schelp. Dat is een wat ongebruikelijke manier van mosselen bakken, maar dat is geen reden om het niet eens op die manier te proberen. Het voordeel van mosselen frituren zonder ze eerst te koken, uit de schelp te halen en te paneren is natuurlijk dat de mosselen op die manier heel snel klaar zijn. Daarnaast is dit recept voor gefrituurde mosselen heel makkelijk te maken. Je kunt de gefrituurde mosselen binnen een paar minuten serveren. Dat scheelt je dus heel veel tijd en werk.
Met Zeeuwse mosselen houd je het lekker lokaal!
Je kunt in Nederland mosselen kopen die worden geïmporteerd of mosselen die in Nederland worden gekweekt. Maar je gaat voor dit recept toch zeker voor de in ons eigen Zeeland gekweekte Zeeuwse mosselen? Die worden daar tenslotte al eeuwenlang gekweekt, en dat gebeurt ook nog eens op een heel duurzame manier. Als je voor Zeeuwse mosselen gaat, ga je dus voor de beste kwaliteit mosselen én je eet ook nog eens de lekkerste gefrituurde mosselen. Verse vis, en dus ook schaal- en schelpdieren koop je best bij de vishandel. Er zijn ook mogelijkheden om mosselen te bestellen bij online viswinkels.
Wat serveer je bij de gefrituurde mosselen?
Natuurlijk kun je er voor kiezen om frietjes bij de gefrituurde mosselen te serveren. Vers gebakken stokbrood van goede kwaliteit is ook een optie. Omdat je wat pit aan het recept geeft met de chilipeper past brood met een wat oosters tintje, bijvoorbeeld naan, er ook prima bij. Met een lekker glas witte wijn bij een visgerecht maak je het mosselfeestje compleet.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Gefrituurde mosselen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- Een hoeveelheid mosselen naar keuze
- zonnebloemolie of frituurolie
- Optioneel: rode chilipeper
- Optioneel: lente-ui
- Optioneel: kruidenmengsel naar keuze
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gefrituurde mosselen:
Spoel de mosselen in een vergiet schoon onder de koude kraan. Laat ze heel goed uitlekken.
Verhit een frituurpan of een flinke laag zonnebloemolie in een wok.
Frituur hierin de mosselen in kleine porties.
Wees wel voorzichtig, de mosselen zullen nog vochtig zijn, en dat kan veroorzaken dat de olie flink spettert.
Zodra de schelpen open staan zijn de mosselen gaar. Schep ze uit de olie en laat ze even uitlekken op een schaal waarin je keukenpapier hebt gelegd.
Bestrooi de mosselen naar keuze met je favoriete kruidenmengsel, of wat fijn gesneden lente-ui en chilipeper.
Serveer de gefrituurde mosselen direct. Lekker met wat vers stokbrood of naan. Eventueel serveer je er nog een lekker sausje bij.
Tafel lekker !!
Rauwe, dichte, mosselen frituren is levensgevaarlijk, (er blijft flink wat water in de schelpen zitten), want water in hete olie geeft ahw kleine explosies waar je flinke brandwonden van kan oplopen.
ik zou het afraden.
Er staat in het recept een duidelijke waarschuwing voor aanhangend water Thomas, en we hebben al heel wat mosselen gefrituurd, er is er nog nooit één geëxplodeerd.