Gegrilde langoustines in kruidenboter – Als je van schaaldieren houdt, en je hebt nog nooit langoustines gegeten, ga ze dan eens proberen. Ze hebben heerlijk zacht en sappig visvlees. Laat je niet afschrikken door het uiterlijk van de langoustine. Met hun scharen zien ze er wat vervaarlijker uit dan garnalen, maar ze zijn net zo makkelijk te bereiden. Geen reden dus om ze te laten liggen.
Je vindt hier een heel eenvoudig recept. Gegrilde langoustines in kruidenboter zijn makkelijk en snel te maken, en geven een groots effect. In het recept worden ze in de oven gegrild, maar ze kunnen ook op een BBQ met een deksel gegrild worden. Dit gerecht is een prima voorgerecht. Langoustines zijn groot, maar je eet meestal alleen het staartgedeelte. Soms zit er ook vlees in de scharen. Je hebt dan wel speciaal kreeftgereedschap nodig om de scharen open te krijgen, want ze zijn heel hard.
Wat zijn langoustines?
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn langoustines geen garnalen. Als je ze naast elkaar legt en de verschillen zoekt, zie je dat langoustines wat langer en slanker zijn, en in het bezit van scharen. Dat betekent dat het kreeften zijn. Ze worden ook wel Noorse kreeft genoemd. Langoustines komen voor van de Oostelijke Atlantische oceaan, tot aan Noord-Afrika. Ook in de Noordzee en de Middellandse Zee komen langoustines voor. Langoustines worden vaak verward met gamba’s. Gamba’s zijn echter grote, tropische garnalen, en ook nog eens van verschillende soorten, die verkocht worden met de kop er nog aan.
Langoustines kopen
Voor het recept van gegrilde langoustines in kruidenboter zijn verse langoustines gebruikt. Die ga je niet in de supermarkt vinden. Je zult hiervoor naar de vishandel moeten. Houd er rekening mee dat de visboer ze misschien moet bestellen. Er worden ook ingevroren langoustines verkocht, maar verse langoustines hebben natuurlijk de voorkeur.
Steel de show
Een voorgerecht is al niet meer zo hip, dus als je een driegangendiner durft te maken, steel dan ook echt de show. Je kunt een pakje carpaccio en de bijbehorende dressing opentrekken, maar waarom zou je? In een krap half uur maak je zelf gegrilde langoustines in kruidenboter. Dat wordt een echt bourgondisch diner, zonder heel veel moeite.
Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!
Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!
Gegrilde langoustines in kruidenboter
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 16 langoustines
- 150 gram zachte roomboter
- flinke handvol verse tuinkruiden naar keuze
- 1/2 rode chilipeper, naar keuze met of zonder zaad
- 1 eetlepel citroensap
- 3 teentjes knoflook
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegrilde langoustines in kruidenboter:
Hak de tuinkruiden fijn, hak de knoflook fijn en snijd de chilipeper in halve ringetjes. Meng dit samen met het citroensap door de kruidenboter en breng deze op smaak met zout.
Verwarm de oven op de grillstand voor op 225 graden.
Snijd met een scherp mes de langoustines in de lengte open. Snijd ze net niet helemaal door. Leg de langoustines opengeklapt, met de binnenkant naar boven, in een grote ovenschaal. Waarschijnlijk heb je meer dan 1 schaal nodig, afhankelijk van het formaat van de schaaldieren. Verwijder met een klein mesje het zwarte darmkanaal.
Verdeel de kruidenboter over de langoustines.
Gril de langoustines in 12-15 minuten gaar in het midden van de oven. Hoe snel ze gaar zijn is een beetje afhankelijk van hoe groot ze zijn.
Serveer de gegrilde langoustines in kruidenboter direct. Lekker met een groene salade, wat vers stokbrood en een glas witte wijn.
Tafel lekker !!