Gegrilde makreel met gekarameliseerde ui – Makreel hoeft niet altijd gerookt te zijn, maak de vis ook eens vers van de grill klaar.
Verse makreel, lekker van de grill of uit de koekenpan
Makreel wordt veel gerookt of gestoomd verkocht, maar de vis kun je ook perfect vers klaarmaken. Je kunt gegrilde makreel in zijn geheel klaarmaken, maar niet iedereen houdt van een hele vis op zijn bord. Daarom gebruik je voor dit recept makreelfilets. Makreel heeft vrij stevig visvlees en is hierdoor makkelijk te grillen. Gegrilde makreel maak je het liefst klaar in een grillpan of op de barbecue, maar dit kan natuurlijk ook gewoon in een koekenpan.
Gekarameliseerde uien bij de makreel
Uien en vis, het is heel bekend van de maatjesharing, maar je kunt niet bij ieder visgerecht rauwe uien serveren. Makreel is een verse vis met een vrij stevige structuur en smaak. Hierdoor kun je best wel gebruikmaken van stevige smaken om de vis klaar te maken. Wij kozen voor gekarameliseerde ui. Dit zou echt niet bij iedere verse vis kunnen, maar makreel vaart er wel bij. Zeker ook omdat we ook een zuurtje gebruiken zodat alles een fris warme smaak krijgt.
Het grillen van verse makreel geeft meer smaak!
Wat serveer ik bij verse gegrilde makreel?
Bij de stevige smaak van makreel met gekarameliseerde ui past een stevige groentepuree. Denk hierbij aan bloemkool, zoete aardappel, wortel of bijvoorbeeld knolselderij. Dit kan natuurlijk met aardappel, maar ook zonder de toevoeging van aardappel zijn dit perfecte begeleiders voor dit gerecht. Het zachte en romige van de puree is erg lekker met het stevige van de makreel en de uien.
Vis fileren is makkelijk te leren
Vraag de visboer of hij de makreel voor de vers gegrilde makreel wil fileren of fileer de makreel zelf. De eerste keren kan het wat lastig zijn, maar hoe vaker je vis fileert des te makkelijker het wordt. Hoe je dit doet leer je in een stap-voor-stapinstructie over rondvis fileren.
En al gaat het de eerste paar keren niet helemaal perfect, je hebt het wel zelf gedaan! Waarschijnlijk is er niemand die het opmerkt dat de filets niet 100% perfect zijn, de smaak is er in ieder geval niet minder om.
Gegrilde makreel met gekarameliseerde ui
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 makreelfilets
- 2 uien
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1/2 eetlepel suiker
- 20 gram pijnboompitten
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegrilde makreel met gekarameliseerde ui:
Haal de makreelfilets uit de koeling en laat ze op kamertemperatuur komen.
Snijd de ui in niet al te kleine stukjes.
Verwarm een beetje olijfolie en bak hierin de uitjes glazig. Voeg er een beetje suiker aan toe en bak even door. Voeg er de balsamicoazijn, snufje zout en peper en 2 eetlepels water aan toe en laat op een rustig vuurtje inkoken tot de uien gaar en een mooi stroperig geheel zijn. Voeg, indien nodig, tussendoor nog een beetje water toe. Zet opzij.
Verwarm een grillpan tot die goed heet is. Dep de vis droog en besmeer ze met een beetje olijfolie, bestrooi met zout en peper.
Bak de filets 2 minuten op de huidkant. Druk even goed aan voor mooie strepen. Draai om en bak nog circa 2 minuten tot de makreel net gaar is. Zet het vuur uit.
Verwarm de uien nog even goed, samen met de pijnboompitten en de peterselie. Voeg eventueel een klein beetje water toen.
Leg de makreelfilets kruislings op een bord en verdeel er de gekarameliseerde ui over.
Tafel lekker !!