Griet grillen op de barbecue; een grote vis op de barbecue heeft meerdere voordelen, je kunt er veel monden mee voeden, het is veel eerder klaar dan een groot stuk vlees en is ideaal als voorgerecht bij een feestje.
Griet van de grill
Bij een barbecue denken de meeste aan vlees en het liefst veel vlees. Maar waarom niet eens uitpakken met een lekker visgerecht van de grill. Als dit recept gaat maken is dat ook nog eens binnen een half uur klaar en dus perfect om een barbecueavond op te starten. Geef iedereen een stukje gegrilde vis die je op het laatst afwerkt met een beetje kruidenboter voor een extra smaakbeleving. Lekker vers brood en een beetje frisse salade erbij en het feest kan beginnen.
Hoe weet je wanneer de gegrilde griet gaar is?
Net als bij vlees kun je bij grote stukken vis ook de kerntemperatuur meten. Vis is gaar bij een kerntemperatuur ergens tussen de 65 en 70 graden. Die temperatuur heeft vis al vrij snel. Hoe snel is van meerdere factoren afhankelijk. Het grillen van een griet (een platvis) van ruim een kilo, heeft 15 minuten op de donkere kant en 10 minuten op de lichte kant geduurd. Het meten doe je door in het dikste gedeelte te testen met een kernthermometer. Die zijn overal te koop en echt niet duur, hij maakt het koken en bakken stukken eenvoudiger want meten is weten.
Hou het makkelijk en schoon, gebruik een klem
Vis draaien (zeker als je een griet van ruim een kilo wil grillen) kan nogal lastig zijn. Maak het jezelf daarom makkelijk door een klem te gebruiken. Een klem is superhandig om vast te pakken en te draaien zonder dat de vis uit elkaar kan vallen. Het vel van de vis wil nogal eens aan het barbecuerooster blijven hangen, als je na het grillen van de griet nog vlees of groenten wil grillen is dat niet prettig. Het beste smeer je de vis dun in met olie om plakken te voorkomen, al houdt je dat niet helemaal tegen. Als de klem vies is leg je die aan de kant en maak je hem op een later tijdstip schoon. Het voorkomt veel gedoe en geurtjes als je verder wil met grillen van vlees en groenten.
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.
Griet grillen op de barbecue
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een hele griet van ruim 1 kg
- olie, om de vis in te smeren
- 150 gram roomboter
- 1 citroen
- zout en peper
- 4 takjes verse tijm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegrilde griet van de barbecue:
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
Rasp van ongeveer de helft van de citroenen de schil boven de boter.
Pers de citroen uit en voeg 2 eetlepels sap samen met royaal zout en peper en de tijmblaadjes toe aan de boter.
Roer goed door elkaar en maak er een rol van door de boter in een worst op huishoudolie te scheppen, de folie erom te draaien en als een snoepje op te draaien. Leg koel weg tot gebruik.
Spoel de griet schoon en zorg dat de ingewanden eruit zijn, meestal is dit al gedaan door de visboer.
Smeer de vis in met olie en leg hem tussen de klem.
Zorg dat je barbecue heet is en grill de griet 10 minuten aan de donkere velkant. Draai om en grill de lichte kant ook nog 10 minuten ongeveer. Draai de vis weer terug en meet de kerntemperatuur op het dikste stuk. Zorg dat die tussen de 65 en de 70 graden is.
Haal de vis van de grill en leg de gegrilde griet met klem en al op een groot bord. Maak de klem voorzichtig open en verwijder zo netjes mogelijk de klem.
Verwijder het vel van een kant en haal nu de filets uit de vis, leg ze op een schoon bord. Draai de vis om en herhaal dit bij de andere kant zodat je 4 heerlijke filets gegrilde griet hebt.
Dek af met aluminiumfolie om de vis warm te houden.
Haal de folie van de kruidenboter en serveer op ieder stukje vis een beetje kruidenboter.
Tafel lekker !!
Top recepten, prima uitleg
Dankjewel!