• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Hoofdgerecht Visgerechten

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd

Redactie door Redactie
in Visgerechten
0
hondshaai

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd – Hondshaai; in België was het de vis van het jaar 2015. We hebben het over een kleine haaiensoort, lang en slank van vorm. In tegenstelling tot andere haaiensoorten is de hondshaai geen bedreigde soort. Zoals alle haaien is ook de hondshaai een kraakbeenvis en hij bevat dus geen graat. Schoongemaakt, gestroopt en in mootjes gesneden lijkt hij zeer sterk op paling.

Vroeger werd hondshaai als zeepaling verkocht. Dit is niet meer toegestaan. Toch mag deze magere vissoort best herontdekt worden. Met maar 0,7 gram vet per 100 gram visvlees is het een heerlijk visje om ook in de zomer te serveren. Palingliefhebbers opgelet, het vetgehalte van paling kan oplopen tot 30 gram per 100 gram paling.

Net als paling kun je hondshaai ook gebruiken voor klassiekers als Paling in ’t groen tot dikke winterse soepen, vis in het zuur of gewoon gebakken.

Hondshaai is bovendien spotgoedkoop. Lukt het je om een hondshaai te pakken te krijgen, dan zijn we erg benieuwd naar jouw creatie.

Hondshaai, peterseliepuree en sausje van grove mosterd

voor 2 personen:

  • 2 hondshaaien in stukken van ca. 4 cm gesneden
  • plasticzakje
  • peper en zout
  • bakboter
  • 1/5 van een venkelknol, in hele dunne schijfjes gesneden
  • 1 tomaat, in fijne schijfjes gesneden
  • 2 witlof stronkjes, in lange grove sliertjes gesneden
  • 1 kleine oranje paprika, in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 200 gram room
  • 1 ui
  • 300 ml visfond
  • 150 gram witte wijn
  • +/- 400 gr. aardappels
  • 1 ei
  • een klont boter om de puree smeuiïg te maken
  • fijngesneden peterselie
hondshaai

Schil de aardappels en kook gaar in licht gezouten water. Stamp fijn en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng vervolgens een ei door de puree in plaats van melk. Schep er verse peterselie door.

Vul het plastic zakje met de bloem en wat zout en peper. Schud flink zodat de hondshaai aan alle kanten volledig met bloem bedekt is.

Smelt wat boter in een pan en laat licht kleuren. Leg de hondshaai erin en bak tot deze licht gekleurd is.

Ondertussen in een andere pan wat boter smelten en hier de venkel, paprika en witlof zachtjes in garen.

Leg de plakjes rauwe tomaat in een ovenschaal, verdeel hierover het gegaarde groentemengsel en leg de gebakken hondshaai erop.

Doe de aardappelpuree in een spuitzak en spuit deze in toefjes aan de zijkant van de ovenschaal.

Laat nog een beetje boter smelten in een pan en fruit hierin de ui even aan. Voeg de witte wijn toe en laat even inkoken. Meng er de visfond en room bij en laat nog even rustig inkoken. Bij de juiste dikte zeef je de saus om deze vervolgens nogmaals op te warmen in je pan. Meng er de grove mosterd door. Giet de warme saus over de vis.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de schotel in het midden van de oven. Laat in ca. 20-30 minuten volledig garen.

Garneer met de bloemen van verse daslook en snijd de blaadjes klein.

Tafel lekker!

Tags: MosterdPureeVis - HondshaaiVis - Verse vis
DeelPin14VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Vis taco met kabeljauw
Visgerechten

Vis taco met kabeljauw: fris, kruidig en snel klaar

Schelvis met Gandaham
Visgerechten

Zilt & hartig: Schelvis met Gandaham en saus van Hollandse garnalen

Skrei met eiersaus
Visgerechten

Skrei met eiersaus

wrap met gebakken zalm op oosterse wijze-
Visgerechten

Wrap met gebakken zalm op oosterse wijze

Skrei met spinaziesaus
Visgerechten

Skrei met spinaziesaus

Reacties 2

  1. Bets Verstrepen says:
    9 jaar geleden

    Waar koop je hondshaai?
    Heb het bij een aantal viswinkels (tot in België ) gevraagd, maar nergens zo te koop.

    Beantwoorden
    • Annemie says:
      5 maanden geleden

      Ik heb hem al een paar keer meegebracht uit Frankrijk. Normandie. Daar vind je de hondshaai op meerdere plaatsen bij vishandelaren

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief