Jambalaya met garnalen – Met dit recept voor jambalaya met garnalen breng je de culinaire geschiedenis van Louisiana op je bord. Dit recept voor jambalaya is niet zomaar een recept voor een “zoveelste” rijstschotel, het is een beleving. Een beleving die doet denken aan een Italiaanse risotto of een Spaanse paella, twee andere bekende rijstgerechten met een rijke culinaire geschiedenis.
Het bijzondere van Jambalaya
Jambalaya vindt haar oorsprong in de rijke en diverse cultuur van Louisiana, waar Spaanse, Franse en Creoolse invloeden samenkomen. En samenkomen, dat is wat je doet voor een dampende schotel jambalaya. Dit recept voor jambalaya met garnalen levert een hartverwarmende maaltijd, boordevol smaak. Een maaltijd die nooit teleurstelt.
De combinatie van rijst, groenten, specerijen en verse kruiden, samen met verse grote garnalen, brengt de warmte van het zuiden naar je keuken. Dit recept voor jambalaya met garnalen laat je genieten van een niet alledaagse maaltijd samen met een bijzondere ervaring.
Jambalaya met garnalen betekent samen genieten van een bijzonder gerecht
Wat is er meer genieten dan samen een dampende kom comfortfood, in dit geval jambalaya met garnalen, te delen? Zet de schotel midden op tafel laat iedereen voor zichzelf opscheppen. De rijke en diepe smaken zorgen er vanzelf voor dat de gesprekken op gang komen en dat een gewone maaltijd omgetoverd wordt in een feestje. Dit eenvoudige recept voor jambalaya met garnalen tovert bij iedereen een glimlach op het gezicht.
Het geheim achter de perfecte jambalaya
De perfecte jambalaya zelf maken, hoe doe je dat? Het geheim schuilt ‘m in de “Holy Trinity”, of “de heilige Drievuldigheid”, zoals men het in Louisiana noemt. De Holy Trinity is niets meer dan de combinatie van paprika, ui en bleekselderij, die mag niet ontbreken in je recept voor de lekkerste jambalaya met garnalen. Kies voor de meest verse garnalen en zorg ervoor dat die net op tijd de pan ingaan, zodat ze sappig en mals blijven.
Serveer de jambalaya dampend heet en waan je even in New Orleans.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Jambalaya met garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram langkorrel rijst
- 500 gram verse, grote garnalen
- 200 gram bakchorizo
- olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 stengel bleekselderij
- 400 gram verse tomaten, in blokjes
- 1 blaadje laurier
- 1 theelepel verse tijm, gehakt
- 1 liter (zelfgemaakte) visbouillon
- 1 habanero peper
- zout en peper, naar smaak
- cayennepeper
- 4 partjes citroen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak jij een hartverwarmende jambalaya met garnalen:
Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn.
Maak de paprika schoon en ontdoe van de zaadlijsten, snijd het vruchtvlees in fijne blokjes.
Maak de bleekselderij schoon en snijd in dunne plakjes. Bewaar wat van het groene blad van de bleekselderij voor de afwerking van je gerecht.
Maak de habanero schoon, verwijder zaad en zaadlijsten en hak fijn.
Bak de bakchorizo op een middelhoog vuur ongeveer tien minuten in een droge koekenpan. Neem de chorizo uit de pan en zet opzij.
Fruit de ui, knoflook en bleekselderij in het bakvet dat de chorizo heeft losgelaten. Voeg zo nodig een eetlepel olijfolie toe.
Voeg de rijst toe. Bak de rijst even aan in het bakvet tot de rijstkorrels glazig zijn.
Roer de paprika en de habanero erdoor en bak drie minuten op middelhoog vuur.
Maak de tomaten schoon en snijd in blokjes. Voeg de tomaten, tijm en laurier toe. Schenk de bouillon in de pan. Breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur lager en laat dertig minuten koken, tot de rijst gaar is.
Schep de garnalen erdoor en laat ze meekoken tot ze rozig kleuren.
Voeg de chorizo opnieuw toe.
Breng de jambalaya met garnalen op smaak met zout, peper en een mespunt cayennepeper.
Serveer de jambalaya met garnalen heet, afgewerkt met de partjes citroen en het gesnipperde blad van de bleekselderij.
Tafel lekker !!