Kabeljauw uit de oven met paddenstoelen is het visgerecht dat je in de herfst op tafel wil zitten. Geen lange boodschappenlijst nodig! Gewoon mooie, verse ingrediënten waarmee je het seizoen ook laat zien. Onthoud dit recept voor als je voor meerdere mensen gaat koken. Het is een kwestie van een saus maken, groenten bakken, vis is een ovenschaal, saus erover en dat hoeft maar een kwartier de oven in. Makkelijker wordt het niet, lekkerder ook niet. Dit is vers koken, zoals we het bij Lekker Tafelen bedoelen. Serveer met aardappelpuree en zet er eventueel nog een salade naast. Vers brood of stokbrood mag ook, daar kun je zo lekker de overgebleven saus mee opdippen.
Wij hechten waarde aan de keuze van de vis. Jij hopelijk ook. Geen tilapia of pangasius die in het buitenland gekweekt wordt, maar verse kabeljauw die door onze eigen Nederlandse vissers gevangen wordt. Dat is duurzamer, dat is verser en dat is lekkerder. En dat mag je aan tafel zeker aan je gasten vertellen. Tip: Bezoek, na een dagje lekker uitwaaien op het strand, een viswinkel aan de kust. Daar vind je over het algemeen heerlijke Nederlandse vis. En als je dan thuiskomt maak je deze kabeljauw uit de oven met paddenstoelen en roomsaus. Dat is feest!
Kabeljauw uit de oven met paddenstoelen en roomsaus
Ingrediënten voor dit recept
- 500 gram kabeljauwfilet
- 250 gram prei
- 300 gram champignons
- 25 gram boter
- 15 gram bloem
- 150 gram groentebouillon
- 30 ml slagroom
- zout en peper
- takje dille
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kabeljauw uit de oven met paddenstoelen:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Was de prei en snijd hem in dunne ringen.
Snijd de champignon in plakjes.
Maak een roomsaus door 15 gram boter te smelten en te mengen met de bloem.
Gaar dit eventjes kort door.
Voeg al roerend beetje bij beetje de bouillon toe en kook de saus goed door.
Voeg er de slagroom aan toe en breng op smaak met zout en peper.
Bak de champignons kort in 10 gram boter en voeg er de gesneden prei aan toe.
Bak even kort tot de prei zacht is.
Leg de moten vis iets uit elkaar in een ovenschaal en bestrooi ze met een beetje zout en peper.
Verdeel het champignon-prei mengsel over en tussen de kabeljauw en verdeel er de saus over.
Zet de schaal met kabeljauw 10-15 minuten in de hete oven tot de vis net gaar is.
De schaal mag met een kerntemperatuur van 55 graden uit de oven.
De uiteindelijke kerntemperatuur moet 60-65 graden zijn.
De vis gaart nog even na in de schaal.
Verdeel plukjes dille over de kabeljauw uit de oven met paddenstoelen en serveer hem direct.
Tafel lekker !!
