Kabeljauwgratin met prei en kerrie – Heel vaak horen wij “ik lust geen vis”. Maar als je even verder vraagt, blijkt dat vaak maar om een aantal vissoorten te gaan. Een gewoon wit visje lust bijna iedereen. Kabeljauw is daar een prachtig voorbeeld van. Koop wel de beste kwaliteit vis die beschikbaar is, want die kwaliteit bepaald een groot deel van het uiteindelijke resultaat op je bord.
Ik kan geen vis bakken
Ken je dat? Je durft niet zo goed iets met vis te maken. Uiteindelijk besluit je eens een vers stukje vis te kopen en met een beetje angst ga je de vis bakken. Het resultaat is droog of de vis valt in de pan al uit elkaar. Zonde hoor! En daarom durf je geen verse vis meer te kopen. Er zijn heel veel mensen met dit probleem, dus troost je dat je hier niet alleen in staat. Het heeft vaak alles te maken met de versheid van je vis en de temperatuur waarop je deze gaart. In onderstaand recept tref je een verrukkelijke kabeljauwgratin, ja écht van verse vis, wat bijna niet kan mislukken. De kabeljauwgratin wordt in de oven gegaard en ondertussen kun jij fluitend de afwas doen of onder het genot van een glaasje wijn bijkletsen met je gasten.
Vers, Gezond, Snel
Voor deze kabeljauwgratin heb je helemaal niet zoveel nodig, en wat je wel nodig hebt zijn verse ingrediënten en wat specerijen die je toch al in de kast hebt staan. Een gezond gerecht met verse ingrediënten en deze kabeljauwgratin staat ook nog eens in 30 minuten op tafel. Nooit meer zeggen dat lekker vis eten moeilijk is ?
De kerrie geeft een niet te overdreven pittig smaakje aan de schotel. Ik heb gewerkt met een kabeljauwhaasje, maar je kunt eigenlijk elke andere stevige vis gebruiken, zelfs filets. Om de filets dezelfde dikte te geven als de haasjes, kun je die gewoon dubbel vouwen. Zo blijven ze onder het prei-roommengsel even sappig.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Kabeljauwgratin met prei en kerrie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kabeljauwhaasjes van ongeveer 150 g elk
- 4 dunne preien, alleen het wit
- 3 el olijfolie
- 1 el kerriepoeder
- 2 el citroensap
- 250 ml volle room
- 100 gr. geraspte gruyère kaas of belegen kaas
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Kabeljauwgratin met prei en kerrie maak je zo:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Bij deze bereiding gebruiken we alleen het wit van de prei. Verwijder dus het groene gedeelte en het onderste wortelgedeelte. Snij de prei in dunne ringen.
Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de prei al roerend gedurende een vijftal minuten. Roer nu de helft van het kerriepoeder door de prei en kruid naar wens met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en verdeel hierin driekwart van de prei.
Kruid de kabeljauwhaasjes met peper en zout en wrijf ze in met wat citroensap.
Leg het overige deel van de prei over de vis. Roer nu de rest van het kerriepoeder bij de room en kruid nog eventueel met peper en zout. Strijk het kerrie-roommengsel nu over de prei en bestrooi met de kaas. Zet in de oven gedurende 15-20 minuten of tot de kabeljauw klaar en licht gekleurd is.
Serveer de kabeljauwgratin op een voorverwarmd bord en serveer er eventueel nog wat geroosterde kerstomaatjes bij.
Tafel lekker !!
Wat eet je hier bij behalve kerstomaatjes?
Dit gerecht combineert heel goed met pasta of rijst Els. Ook gewoon gebakken aardappeltjes of goed brood kun je erbij serveren. Daarnaast kun je aanvullen met een verse salade.
Wat wordt precies bedoeld met volle room?
Slagroom bijvoorbeeld Marja, we bedoelen room met een hoger vetpercentage.
Ga het proberen in mijn nieuwe combi magnetron .
heb geen oven meer .
Daar zou het ook in moet lukken Ria. Laat je weten of het gelukt is?