Kokkels koken; een basisrecept! – Dat mosselen koken niet zo ingewikkeld is weten de meeste liefhebbers van schelpdieren wel. Dat dat datzelfde geldt voor kokkels, is iets wat veel mensen dan vaak weer niet weten.
Kokkels koken is net zo makkelijk als mosselen koken
Kokkels koken is net zo makkelijk als mosselen koken, er kan weinig aan mis gaan. Wil jij eens iets anders eten dan mosselen? Kokkels zijn misschien nog wel lekkerder en verfijnder van smaak dan mosselen.
Je kunt er natuurlijk een fantastische spaghetti vongole mee maken. Want kokkels smaken ongeveer hetzelfde als de venusschelpen die de Italianen daarvoor gebruiken.
Maar wat ook een heel leuk idee is, is om ze kokkels gewoon te koken. In plaats van mosselen met friet kun je gekookte kokkels met (zelfgemaakte) friet eten. Vers stokbroodje, een groene salade, wat huisgemaakte sausjes en een fles koude witte wijn erbij en je zet een feestmaal op tafel waar nog lang over nagepraat wordt! We delen ons recept graag met je!
Kokkels koken is net zo makkelijk als mosselen koken
Kokkels kopen
Kokkels zijn schelpdieren in een tweekleppige schelp. Ze leven net onder het zand van de zeebodem. Kokkels komen veel voor in de Waddenzee, maar ook wel in de deltagebieden van de Oosterschelde. Een Nederlands product dus! Kokkels mogen in Nederland alleen met de hand worden gevist. Dat is om overbevissing en schade aan de zeebodem te voorkomen.
Wil je kokkels koken? Dan ga je geen verse kokkels in de supermarkt vinden. Dat betekent dat je de viswinkel met een bezoekje zult moeten vereren. Houd er daarbij rekening mee dat de visboer mogelijk geen kokkels op voorraad heeft. Maar hij of zij zal ze ongetwijfeld graag voor je bestellen. Schrik niet van de prijs, kokkels zijn duurder dan mosselen. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat ze met de hand gevist worden. Ook worden kokkels niet zoals mosselen gekweekt. Je koopt echter wel een duurzaam, en lokaal Nederlands product. En je gaat iets fantastisch lekkers eten, want dat zijn gekookte kokkels. En dat mag best wat kosten toch?
Kokkels worden met de hand gevangen in de waddenzee en zijn daarmee een duurzaam en lokaal Nederlands product.
Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!
We eten wel veel mosselen in Nederland. Maar heb je al eens kokkels geproefd? Een delicatesse! Lekker uit onze eigen Waddenzee!
Kokkels koken; een basisrecept
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kg kokkels
- 300 ml droge witte wijn
- 1 winterpeen, in kwart schijfjes
- 1 prei, in halve ringen
- 4 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
- 1 citroen, in halve of kwart schijfjes
- 2 sjalotten, in dunne, halve ringen
- 1 rode chilipeper, naar wens met of zonder zaad, in halve ringetjes
- 10 gram verse dille, grof gesneden
- olijfolie, om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gekookte kokkels:
Verwijder kokkels waarvan de schelp stuk is en openstaande exemplaren die niet sluiten nadat je er een tik op gegeven hebt.
Doe de schelpdieren in een emmer koud water en doe daar een flinke hand zout bij. Laat een half uurtje staan en spoel ze dan onder de kraan af.
Vul de emmer nog een keer met schoon water, voeg de kokkels en nog een flinke hand zout toe en laat nog een half uur staan. Zo spoelen de kokkels het zand dat zich nog in de schelpen kan bevinden er uit. Laat ze voor je gaat koken uitlekken in een vergiet.
Verhit in een grote pan wat olijfolie en bak hierin de sjalotten, de knoflook, de chilipeper, de winterpeen en de prei even aan. Laat ze niet bruin kleuren.
Doe dan de kokkels in de pan en bak ze een minuutje mee, terwijl je ze voorzichtig omschept.
Blus dan af met de wijn en voeg de dille en de citroen toe.
Breng de schelpdieren weer aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de kokkels koken tot alle schelpen open zijn. Draai dan het vuur uit en serveer de gekookte kokkels direct. Zo uit de pan, of in een mooie schaal. Lekker met friet, vers stokbrood, wat verschillende sausjes en een frisse salade.
Tafel lekker !!
vroeger aten we altijd wannekes (kokkels) en we bakten ze maar daar vind ik nergens een recept over graag wat hulp aub
Je zou wat olijfolie in een wok kunnen verhitten, daarin een teentje gehakte knoflook en een fijngesnipperd uitje kunnen aanfruiten, eventueel een rode chilipeper in ringetjes meebakken. Breng dat op smaak met peper en zout. Hier de gespoelde kokkels aan toevoegen en voorzichtig roerbakken tot alle schelpen openstaan. Uiteraard kun je kruiden en groenten naar smaak toevoegen. Succes Edith!