Kreeft uit de oven met basilicum – Het bereiden van een levende kreeft is, als je dit voor het eerst doet, best een dingetje. Je moet je er even goed in verdiepen zowel voor het dier als voor jezelf. Maar als je eenmaal over die drempel bent is het feest. Want wat is dit lekker! Kreeft uit de oven met basilicum is een makkelijk te maken gerecht. Je kunt dus al je energie steken in het garen van de kreeft zelf.
Puur
Pure ingrediënten moet je puur houden. In dit geval die fantastische smaak van kreeft. Ga er niet van alles bij verzinnen, maar voeg alleen smaakmakers toe die je ook echt kunt proeven. Als je met je ogen dicht eet moet je de smaken kunnen tellen. Kreeft uit de oven met basilicum is zo’n puur gerecht. Kreeft en basilicum met wat kleine smaakmakers, meer is het niet.
Ook op de barbecue
De kreeft uit de oven met basilicum kun je ook op de barbecue bereiden. Voor de fanatiekelingen is dit heel geschikt voor een winter barbecue. Maar ook in de zomermaanden is een kreeft op de barbecue weer eens iets heel anders dan het gemiddelde barbecuepakket van 5 euro uit de supermarkt. In al z’n eenvoud is dit gewoon lekker culinair bezig zijn.
Erbij
Zelfgemaakte mayonaise is erg lekker bij kreeft, maak bijvoorbeeld een citroen- of saffraanmayonaise. Maak er eventueel zelf friet bij. Ga je voor een gezondere maaltijd, serveer de kreeft dan met venkel en gegrilde tomaatjes uit de oven. Groene asperges zijn er ook erg lekker bij. Houd de bijgerechten simpel zodat de smaak van de kreeft niet overheerst wordt.
Kreeft ontleden
Als de kreeft eenmaal dood is gaan we hem verder in de oven bereiden. Hiervoor moet je de kreeft doormidden snijden. Voor het ontleden van de kreeft heb je een goed koksmes nodig, een notenkraker en een satéprikker.
Kreeft uit de oven met basilicum
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 levende kreeften, van ongeveer 700 gram
- 15 gram verse basilicum
- sap van een citroen
- 1 grote teen knoflook
- olijfolie
- zeezout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Kreeft uit de oven met basilicum maak je zo:
Verdoof de kreeft door hem een half uur in de vriezer te leggen. Kook water in een grote en diepe pan. Haal de kreeft uit de vriezer en doe de kreeft met zijn kop eerst in de pan. Zorg dat het water goed kookt! De kreeft is binnen een paar seconden dood. Kook de kreeften 1 minuut. Haal de kreeften uit het water en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de kreeften in de lengte door, verwijder het maagzakje bovenin de romp en het darmkanaal in de staart.
Leg de kreeften in een ovenschaal met het snijvlak naar boven.
Hak de basilicum en knoflook fijn. Meng de basilicum en knoflook met het citroensap en een flinke scheut olijfolie. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Verdeel dit mengsel over de kreeft. Zet de ovenschaal 8 minuten in de oven.
Tafel lekker !!