Langzaam gegaarde zalm uit de oven met salsa verde en gepofte tomaatjes – Zalm is het allerlekkerste als je hem heel langzaam gaart. Hierdoor wordt de zalm perfect gaar, blijft hij lekker sappig en krijgt hij een heerlijke textuur. Als je zalm te snel én op te hoge temperatuur gaart komen er van die witte vlokjes. Dit is eiwit wat als eiwitvocht stolt bij hoge temperaturen. Je kunt dit prima eten, maar het ziet er niet zo smakelijk uit. Daarnaast droogt de zalm ook flink uit als je de vis op te hoge temperatuur gaart, wat de smaak zeker niet ten goede komt. Dus ik gaar zalm altijd heel langzaam in de oven op 60 graden (of in de sous-vide, dit is ook heerlijk!). Daarnaast is het ook supermakkelijk omdat je er geen omkijken naar hebt. De oven doet het werk.
Bij de langzaam gegaarde zalm heb ik gepofte tomaatjes en salsa verde geserveerd. Een heerlijke combinatie van uitgesproken zoete (door de tomaatjes) en pittige (door de salsa verde) smaken.
Salsa verde is een verzamelnaam voor groene kruiden sauzen. Als je gaat zoeken op salsa verde kom je heel veel verschillende varianten tegen. Bijvoorbeeld de Italiaanse salsa verde met kappertjes en ansjovis. Of de Franse salsa verde met dragon of salie. Of de pittige Argentijnse versie met veel pepers, ook wel chimichurri genoemd. Welke variant je wilt maken hangt helemaal af van jezelf en waar je het bij wilt serveren. Ik heb gekozen voor deze variant omdat ik de combinatie het lekkerste vind bij de langzaam gegaarde zalm en de tomaatjes.
Door het langzaam garen wordt de zalm perfect, blijft hij lekker sappig en krijgt hij een heerlijke textuur.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Langzaam gegaarde zalm uit de oven met salsa verde en gepofte tomaatjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 moten zalm (120 a 150 gram per moot)
- 500 gram cherrytomaten aan tak
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 teentje knoflook
- 2 kleine augurkjes
- 1 eetlepel citroensap
- 100 ml olijfolie
- 15 gram basilicum
- 15 gram peterselie
- 5 blaadjes munt
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je langzaam gegaarde zalm uit de oven:
Verwarm de oven voor op 100 graden.
Pak een grote braadslede of ovenschaal en leg hier de tros tomaatjes in. Besprenkel deze met wat olijfolie en bestrooi met een snufje zout en peper. Pof de tomaatjes 30 minuten in de oven.
Mix ondertussen in de keukenmachine de kruiden (zonder stelen), de knoflook, de augurken en de kappertjes door elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje de olijfolie en het citroensap toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Dit is de salsa verde. Zet deze tot gebruik apart.
Haal de tomaatjes uit de oven. Schakel de temperatuur van de oven terug naar 60 graden. Wrijf de zalmmoten in met olijfolie. Schuif de tomaatjes naar de zijkant van de ovenschaal en leg de zalmmoten ernaast.
Gaar de zalm, samen met de tomaatjes, in 25 minuten langzaam in de oven.
Serveer de langzaam gegaarde zalm uit de oven met de salsa verde en de gepofte tomaatjes.
Tafel lekker !!